Από το iPhone 3 στο iPhone 8: Δέκα χρόνια που άλλαξαν τον τρόπο που επικοινωνούμε
Για πολλούς η υποδοχή του πρώτου iPhone, το 2007, ήταν μάλλον χλιαρή. Η κατάργηση του πληκτρολογίου αποτέλεσε βήμα μπροστά, που στην πορεία υιοθετήθηκε από όλους, ωστόσο τότε λειτούργησε μάλλον σαν σοκ για πολλούς. Άλλωστε, οι βασικοί ανταγωνιστές και κυρίαρχοι της τότε αγοράς έσπευσαν να απαξιώσουν την πρόταση της Apple προεξοφλώντας την εμπορική της αποτυχία.
iPhone (2007)
«Η Apple θα εφεύρει εκ νέου το κινητό» είχε δηλώσει ο Steve Jobs, εκείνη την περίοδο και είχε δίκαιο, παρά το γεγονός ότι αυτή η πρώτη συσκευή δεν είχε εφαρμογές τρίτων μερών, όπως το GPS και τη δυνατότητα καταγραφής βίντεο. Ωστόσο, αντικαθιστώντας το πληκτρολόγιο με την οθόνη αφής και προσθέτοντας προηγμένα χαρακτηριστικά, όμοια με αυτά των υπολογιστών, το iPhone έθεσε τα πρότυπα για όλες τις υπόλοιπες συσκευές smartphone.
iPhone 3G (2008)
Αυτό το καινούργιο iPhone παρείχε τη δυνατότητα χρήσης δικτύου 3G, την τότε υψηλότερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, ενώ μία ακόμα εφαρμογή που προστέθηκε ήταν το GPS. Οι καινούργιες προσθήκες έτυχαν θερμής υποδοχής από τον κόσμο, ο οποίος και άρχισε να αντιλαμβάνεται τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του iPhone. Σε όλο αυτό συνέβαλε σημαντικά και το λανσάρισμα του App Store και των εφαρμογών για το νέο τηλέφωνο, γεγονός που αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικό στην ιστορία των smartphones.
iPhone 3GS (2009)
Και κάπως έτσι, το 2009, ξεκίνησε και η παράδοση της Apple να προσθέτει ένα «S» στο τέλος του ονόματος κάθε συσκευής, για κάθε μικρή αναβάθμιση. Το μοντέλο του 2009, παρείχε για πρώτη φορά τη δυνατότητα καταγραφής βίντεο, καθώς και η ίδια η κάμερα είχε αναβαθμιστεί Το γράμμα «S» συμβόλιζε την ταχύτητα (από το αγγλικό speed) και αντανακλούσε τις βελτιώσεις των εσωτερικών κατασκευαστικών μερών. Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό που προστέθηκε ήταν η δυνατότητα φωνητικού ελέγχου (που δύο χρόνια αργότερα, μας έδωσε την... Siri).
iPhone 4 (2010)
Αν το iPhone 3GS αποτέλεσε ένα μικρό βήμα προόδου, το iPhone 4 αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο, αφού είχε μια νέα, πιο γυαλιστερή και πιο μοντέρνα εμφάνιση, καθώς και εξαιρετικά βελτιωμένη ανάλυση οθόνης, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε το ίδιο μέγεθος οθόνης. Αυτή ήταν και η πρώτη οθόνη Retina. Ήταν επίσης το πρώτο iPhone με εμπρόσθια κάμενα, το πρώτο iPhone που παρείχε μερικώς στον χρήση τη δυνατότητα διεξαγωγής πολλών εργασιών ταυτόχρονα και, εν τέλει, ένα από τα πιο σημαντικά iPhone που δημιούργησε ποτέ η Apple.
iPhone 4S (2011)
Η Apple αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ξανά το «S» για την αναβαθμισμένη έκδοση του iPhone 4, που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2011. Η κάμερα αναβαθμίστηκε σε ανάλυση 8 Megapixels και ίσως η μεγαλύτερη βελτίωση από πλευράς λογισμικού ήταν η άφιξη του Siri, του «ψηφιακού βοηθού» που αποτελεί, ακόμα και σήμερα, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του iPhone.
iPhone 5 (2012)
Το iPhone 5 κυκλοφόρησε με σημαντικές αναβαθμίσεις, καθώς προστέθηκε μια επιπλέον σειρά εικονιδίων, σε μια αρκετά ψηλή οθόνη και λάνσαρε το καλώδιο Lightning. Τέλος, είχε μια πιο ελαφριά, αλουμινένια θήκη. Από πλευράς λογισμικού συστήματος iOS, οι χρήστες ήρθαν σε πρώτη επαφή με μια ελαττωματική εκδοχή του Apple Maps.
iPhone 5C (2013)
Το 2013, η Apple αποφάσισε ότι θα πτροχωράει στην κυκλοφορία, όχι ενός, αλλά δύο καινούργιων συσκευών iPhone, κάθε Σεπτέμβρη. Το iPhone 5C ήταν ουσιαστικά μια επανέκδοση του iPhone 5, με ελάχιστες αλλαγές στην - πολύ πιο χρωματιστή πλέον - εμφάνιση, παρέχοντας στους αγοραστές iPhone τη δυνατότητα αγοράς μιας πιο φθηνής, αλλά και ολοκαίνουργιας συσκευής. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και το λογισμικό iOS 7, που προσέφερε την ουσιαστική δυνατότητα διεξαγωγής πολλών εργασιών ταυτόχρονα, ενώ το βασικότερο χαρακτηριστικό της έκδοσης αυτής ήταν το Κέντρο Ελέγχου που θα χρησιμοποιούνταν για ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις της συσκευής.
iPhone 5S (2013)
Το iPhone 5S ήταν το εμβληματικότερο μοντέλο του 2013, με ανανεωμένο ντιζάιν και τη δυνατότητα χρήσης Touch ID (αισθητήρας αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος για το ξεκλείδωμα της οθόνης). Ένα ακόμα πρωτοποριακό χαρακτηριστικό ήταν ο επεξεργαστής αρχιτεκτονικής 64bit, που και οι υπόλοιποι κατασκευαστές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν για τις συσκευές τους. Το λογισμικό iOS 7 είχε και οπτικές βελιτώσεις, με πιο φωτεινά εικονίδια και οθόνη μεγαλύτερης ευκρίνειας.
iPhone 6 (2014)
Το iPhone 6 είναι η συσκευή με τις περισσότερες πωλήσεις. Εκτός από ανανεωμένο ντιζάιν, το iPhone 6 κυκλοφόρησε με μεγαλύτερη οθόνη, τόσο σε έκταση όσο και σε ανάλυση. Ένα χαρακτηριστικό που αξίζει να σημειωθεί είναι η παρουσίαση της τεχνολογίας NFC - επικοινωνία κοντινού πεδίου, για χρήση στο Apple Pay και άλλες υπηρεσίες, καθώς και μια σημαντική αναβάθμιση της κάμερας, που θα παρείχε την καλύτερη δυνατή ποιότητα φωτογραφιών και βίντεο.
iPhone 6 Plus (2014)
Η Apple για καιρό αντιστεκόταν στην τάση της βιομηχανίας για όλο και μεγαλύτερες οθόνες στα smartphone, αλλά βλέποντας τις επιδόσεις των ανταγωνιστών της, τελικά υπέκυψε με το iPhone 6 Plus. Με οθόνη 5.5 ιντσών, είναι η μεγαλύτερη συσκευή iPhone και πλησιάζει το iPad mini.
iPhone 6S (2015)
Το iPhone 6S ήταν αναμενόμενη έκδοση για πολλούς, αφού κάθε δύο χρόνια η Apple προσέθετε ένα «S» στην έκδοση της προηγούμενης χρονιάς, παρέχοντας ελάχιστες αναβαθμίσεις, ενώ παράλληλα διατηρώντας κατά κύριο λόγο το ίδιο πλαίσιο και ντιζάιν. Το iPhone 6S είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το iPhone 6 του 2014, σε σημείο που δύσκολα κανείς θα τα ξεχώριζε κρατώντας τα στο χέρι. Μπορεί όμως εξωτερικά να είναι ίδια, εσωτερικά όμως όχι, γενονός που εξηγεί την απόφαση της Apple να το λανσάρει με την ατάκα, «Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι τα πάντα».
iPhone SE (2016)
Αυτή η συσκευή ήταν έκπληξη, καθώς το κοινό περίμενε ένα μικρότερο κινητό με χαμηλότερη τιμή και όχι μια συσκευή που θα έμοιαζε με το iPhone 5, αλλά θα είχε πολύ πιο γρήγορα και εκσυγχρονισμένα χαρακτηριστικά. Μια από τις αξιολγήσεις για το iPhone SE αναφέρουν «δεν θα αγοράσεις αυτή τη συσκευή, αλλά θα προτείνεις σε κάποιον άλλο να την αγοράσει».
iPhone 7 (2016)
Tα iPhone 7 και 7 Plus ήταν πραγματικά ιδιαίτερες συσκευές. Αν και περιείχαν μία σειρά από τεχνολογίες αιχμής και επιχειρούσαν να υπερβούν τις συμβάσεις του ανταγωνισμού, το γεγονός ότι εξωτερικά ήταν ουσιαστικώς ίδια με τα τηλέφωνα της σειράς 6, μάλλον ψαλίδισε τις προσδοκίες. Το γεγονός ότι το iPhone 7 έσπασε την παράδοση που ήθελε την Apple να αλλάζει το σχεδιασμό των συσκευών της ανά διετία, δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με όσα αναμένεται να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες.
iPhone 8 or iPhone X (2017)
Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα νέα μοντέλα. Μετά την κυκλοφορία του iPhone 7 και 7 Plus είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα κυκλοφορήσουν τα iPhone 7S και iPhone 7S Plus. Η' μήπως όχι; Η επέτειος των 10 ετών από την πρώτη κυκλοφορία του τηλεφώνου πολλαπλασιάζει τις φήμες αλλά και την προσδοκία των φίλων της εταιρείας. Πολλοί προεξοφλούν ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει μία τριπλέτα νέων τηλεφώνων, με τα δύο πρώτα να ακολουθούν την ομαλή σειρά «διαδοχής», ακόμη κι αν αντί για «S» ονομαστούν iPhone 8 και το τρίτο, το iPhone X να είναι το επετειακό.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia