WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Τεχνολογία που... φοριέται

Ilektronika tatouazΠολύ λεπτά ηλεκτρονικά τατουάζ που προσαρμόζονται πάνω στις ατέλειες του δέρματος ενός ανθρώπου και που όχι μόνο τις καλύπτουν, αλλά λειτουργούν και ως πλήκτρα ευαίσθητα στην αφή, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο του κινητού τηλεφώνου αναπτύσσουν γερμανοί και αμερικανοί ερευνητές.

Έτσι θα μπορεί κανείς να πατά τη φακίδα πάνω στο δέρμα του και να απαντά σε μια κλήση στο κινητό ή να σέρνει το δάχτυλό του πάνω από τη ρυτίδα ή την ουλή του και να δυναμώνει την ένταση του ήχου της μουσικής στη συσκευή του.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αγώγιμη μελάνη για να εκτυπώσουν μικροσκοπικά σύρματα και ηλεκτρόδια πάνω σε ένα χαρτί τατουάζ. Δημιούργησαν έτσι ηλεκτρονικά τατουάζ, με την ονομασία SkinMarks, που είναι πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα. Προσκολλώνται στο δέρμα με τη βοήθεια του νερού και διατηρούνται για μερικές μέρες προτού ξεκολλήσουν.

Τα τατουάζ επιτρέπουν μια ποικιλία εντολών. Για παράδειγμα, αν λυγίσει κανείς το δάχτυλό του πάνω στο οποίο υπάρχει ένα τέτοιο τατουάζ, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως εντολή για να παίξει η συσκευή (play) ή αντίθετα για να σταματήσει (pause). Αν το τατουάζ σκεπάζει την πάνω πλευρά του χεριού και ο χρήστης κάνει γροθιά, τότε κάθε άρθρωσή του αποτελεί ένα ξεχωριστό πλήκτρο ελέγχου.


Τι σχήματα θα έχουν τα τατουάζ

Τα τατουάζ μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα (π.χ. ξεχωριστά εικονίδια για κάθε εφαρμογή του κινητού) και ακόμη να εμφανίζουν ηλεκτροφωταύγεια, δηλαδή όταν διαπερνώνται από ηλεκτρικό ρεύμα, να ανάβουν (π.χ. για να ειδοποιήσουν τον χρήστη ότι έχει μήνυμα στο κινητό του).


Όταν το αγαπημένο «έτερον ήμισυ» καλεί, τότε ένα τατουάζ σε σχήμα καρδιάς πάνω στο χέρι του χρήστη θα μπορεί να αναβοσβήνει. Αγγίζοντας το τατουάζ, θα απαντά κανείς στο τηλεφώνημα.

Το επόμενο βήμα θα είναι η πρακτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τατουάζ, με τη σύνδεσή τους σε συσκευές Android. Γενικότερα, τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά πάνω στο δέρμα αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο κύμα της φορέσιμης ή φορετής τεχνολογίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε μια δεκαετία περίπου.


Το επίτευγμα θα παρουσιαστεί από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ στο Σααρμπρίκεν με επικεφαλής τον Μάρτιν Βάιγκελ, καθώς και της Google, σε διεθνές συνέδριο για την αλληλεπίδραση ανθρώπων-υπολογιστών στο Ντένβερ των ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με το «New Scientist».

 

Πηγή: ekriti.gr


Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.