Οι δέκα top τεχνολογίες του 2017
Αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να μιλάνε για τεχνολογική καινοτομία και όλοι να ακούν προσεκτικά τα λεγόμενα τους είναι αναμφισβήτητα οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ). Οι επιστήμονες του ΜΙΤ παρουσίασαν μια λίστα στην οποία καταγράφονται οι δέκα τεχνολογίες που θα παρουσιάσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2017.
1. Θεραπείες παράλυσης
Σημαντικά βήματα γίνονται στην προσπάθεια αποκατάστασης της κίνησης σε άτομα που πάσχουν από παράλυση. Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο δημιουργούν εμφυτεύματα που τοποθετούνται στον εγκέφαλο και επιτρέπουν την αποκατάσταση ή έστω και μερική αποκατάσταση της κίνησης, σε παράλυτα άκρα. Η πιο ενδιαφέρουσα σχετική προσπάθεια έγινε από επιστημονική ομάδα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας που δημιούργησαν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που σαν άλλο «wi-fi» στέλνει τα μηνύματα που απαιτούνται από τον εγκέφαλο στις κατάλληλες μυϊκές ομάδες και τα νεύρα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν το εμφύτευμα σε πιθήκους Rhesus, που είχαν παραλύσει στο ένα πόδι εξαιτίας βλάβης στο νωτιαίο μυελό. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ειδικοί υποστηρίζουν είπαν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους εντός της δεκαετίας.
2. Αυτόνομες νταλίκες
Η εταιρία Otto and Anheuser-Busch μετέφερε πριν από λίγους μήνες στις ΗΠΑ ένα πλήρως φορτωμένο τρέιλερ με μπύρες Budweiser, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων. Το φορτηγό ξεκίνησε από το Φορτ Κόλινς και πήγε στο Κολοράντο Σπρινγκς δια μέσου του Ντένβερ. Η είδηση δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον αν ο οδηγός του φορτηγού δεν βρισκόταν την περισσότερη ώρα της διαδρομής ξαπλωμένος στην κουκέτα του οχήματος!
Το αυτόνομο φορτηγό δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στην λειτουργία του. Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι η τεχνολογία αυτόνομης κίνησης είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή της στα φορτηγά επειδή κινούνται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με σταθερή ταχύτητα στην δεξιά λωρίδα και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο.
3. Βιομετρικές πληρωμές
Η έκφραση «έχει πρόσωπο» την οποία χρησιμοποιούμε όταν κάποιος θεωρείται φερέγγυος παίρνει άλλη ή καλύτερα κυριολεκτική διάσταση χάρις στην τεχνολογία βιομετρικής αναγνώρισης που ανέπτυξε η κινεζική εταιρεία FACE++. Με την τεχνολογία αυτή κάποιος μπορεί να πληρώνει χωρίς μετρητά, κάρτες ή κινητά τηλέφωνα αλλά απλώς κοιτάζοντας ένα σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης με την τεχνολογία της FACE++. Με την αναγνώριση του προσώπου του θα γίνεται αυτόματα και η μεταφορά των χρημάτων για την αγορά που μόλις πραγματοποίησε κάποιος.
4. Κβαντικοί υπολογιστές
Η Intel θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια στο QuTech, το ινστιτούτο κβαντικής έρευνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Delft (TU Delft) και το TNO – τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας, με στόχο να επιταχύνει την πρόοδο στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών. Η συνεργασία έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα επιταχύνει την έρευνα γύρω από τους κβαντικούς υπολογιστές, για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία παραμένουν ανυπέρβλητα, με τα σημερινά δεδομένα.
Η Intel, επιπλέον, θα παράσχει σημαντικούς πόρους, τόσο στα ερευνητικά κέντρα, όσο και εντός της Intel, καθώς και τεχνική υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών με την καναδέζικη εταιρεία D-Wave να θεωρείται πρωτοπόρα έχοντας παρουσιάσει ένα σύστημα το οποίο τιτλοφορήθηκε ως ο «πρώτος εμπορικός κβαντικός υπολογιστής». Το QuTech πάντως θεωρείται το πιο ελπιδοφόρο ερευνητικό κέντρο στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών και ο επικεφαλής του Λέο Κουβενχόφεν προσλήφθηκε πρόσφατα από την Microsoft για να εργαστεί εκεί στην ανάπτυξη κβαντικών συστημάτων.
5. Κάμερες 360 μοιρών
Η σχέση λατρείας που έχει αναπτύξει ο σύγχρονος άνθρωπος με τα συστήματα καταγραφής εικόνων (φωτογραφιών και βίντεο) έχουν οδηγήσει στην συνεχή ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνολογιών στις κάμερες. Το τελευταίο επίτευγμα είναι κάμερες που καταγράφουν εικόνες 360 μοιρών σε υψηλή ανάλυση 4K, με φωτεινή απεικόνιση ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό, καθώς και εύκολη σύνδεση, επεξεργασία και κοινή χρήση των δεδομένων που καταγράφουν. Οι εφαρμογές αυτών των καμερών είναι ανεξάντλητες και προσφέρουν μοναδικό θέαμα όπου και αν χρησιμοποιούνται.
6. Θερμοφωτοβολταϊκά συστήματα
Το 1961, οι αμερικανοί φυσικοί Σόκλεϊ και Κέισερ υπολόγισαν τη μέγιστη θεωρητική απόδοση ενός συμβατικού ηλιακού κυττάρου από πυρίτιο σε περίπου 32%. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία μπορεί να μετατρέψει μέχρι το 32% του εισερχόμενου ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια, με το υπόλοιπο να μετατρέπεται σε άχρηστη θερμότητα. Μια ομάδα μηχανικών από το ΜΙΤ ανέπτυξε μια τεχνική που μπορεί να υπερδιπλασιάσει αυτή την απόδοση με το να μετατρέπει πρώτα το φως σε θερμότητα και στη συνέχεια πάλι σε ακτινοβολία, με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός θερμοφωτοβολταϊκού στρώματος υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το συμβατικό ηλιακό συλλέκτη και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν η συγκεκριμένη τεχνολογία αποδειχθεί λειτουργική και ασφαλής θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αδιάκοπη παραγωγή καθαρής και πολύ χαμηλού κόστους ηλιακής ενέργειας.
7. Ο Ατλας των κυττάρων
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μια φιλόδοξη παγκόσμια πρωτοβουλία για να δημιουργήσουν έναν «Άτλαντα των Ανθρωπίνων Κυττάρων», που θα καταγράψει κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουν ότι θα επιταχύνουν την πρόοδο στη βιοϊατρική και στη φαρμακευτική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που θα επιδιωχθεί κάτι τέτοιο και το εγχείρημα θυμίζει το Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος που «διάβασε» το DNA του ανθρώπου.
Ο «Ανθρώπινος Κυτταρικός Άτλας» -που αναμένεται να πάρει τουλάχιστον μια δεκαετία για να δημιουργηθεί- θα «χαρτογραφήσει» τα είδη και τις ιδιότητες όλων των ανθρωπίνων κυττάρων σε όλους τους ιστούς και σε όλα τα όργανα, ώστε να δημιουργήσει ένα «χάρτη αναφοράς» του ανθρωπίνου σώματος. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα δεδομένο που δείχνει το επίπεδο δυσκολίας του εγχειρήματος.
8. Γονιδιακή θεραπεία
Αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κλινικές δοκιμές γονιδιακών θεραπειών για 40-50 διαφορετικές ασθένειες. Αρχικά η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση κληρονομικών ασθενειών και ασθενειών που παίζει ρόλο κάποιο ελαττωματικό γονίδιο αλλά οι επιστήμονες θέλουν να επεκτείνουν την προσπάθεια σύντομα και σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
9. Το ιντερνετικό μποτιλιάρισμα
Είναι γνωστό ότι οι χάκερ όταν εξαπολύουν επιθέσεις για να θέσουν εκτός λειτουργίας ένα site ή ένα κεντρικότερο σύστημα (π.χ. ένα διακομιστή) χρησιμοποιούν μια τεχνική… μποτιλιαρίσματος. Στέλνουν ταυτόχρονα δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες αιτήματα εισόδου στο site με αποτέλεσμα το ψηφιακό μποτιλιάρισμα να προκαλέσει μπλακ άουτ. Η κατάσταση στην κίνηση στις λεωφόρους του κυβερνοχώρου αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα με το λεγόμενο «Internet των Πραγμάτων».
Την τεχνολογία που συνδέει μεταξύ τους αλλά και με το Internet όλες τις συσκευές καθημερινής χρήσης του σύγχρονου ανθρώπου. Από τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τα ρολόγια χειρός, τα αυτοκίνητα μέχρι τα πλυντήρια, τα ψυγεία, τους φούρνους, τα φώτα και άλλες συσκευές του σπιτιού. Ετσι κάποιοι λένε ότι παράλληλα με το Internet των Πραγμάτων θα υπάρχει και το… Μποτιλιάρισμα των Πραγμάτων στο Internet με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του.
10. Αυτοεκπαιδευόμενοι υπολογιστές
Ενα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έγινε σε μεγάλο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στην Βαρκελώνη τον περασμένο Δεκέμβρη. Σε μια σχετικά απλή προσομοίωση υπολογιστή μια ομάδα αυτόνομων αυτοκινήτων εκτελούν απότομες μανούβρες σε ένα δρόμο τεσσάρων λωρίδων. Τα μισά οχήματα προσπαθούν να κινηθούν με ταχύτητα προς τα δεξιά ενώ τα άλλα μισά κάνουν το ίδιο προς τα αριστερά. Kαι ενώ φαινόταν ότι τελικά τα οχήματα θα μπλεχτούν μεταξύ τους τελικά κατάφεραν να αλλάξουν λωρίδες και θέσεις με απόλυτη ακρίβεια.
Το εντυπωσιακό σε αυτό το πείραμα είναι ότι δεν υπήρχε πίσω από την κίνηση των οχημάτων το απαραίτητο λογισμικό που ήλεγχε την κίνηση τους. Δεν ήταν προγραμματισμένα για να κινούνται έτσι αλλά και να βρίσκουν τρόπο να μην βγουν εκτός πορείας ή να συγκρουστούν. Το λογισμικό της προσομοίωσης μέσα από την επανάληψη των κινήσεων έμαθε μόνο του να καθοδηγεί με ασφάλεια τα αυτοκίνητα. Μέχρι τώρα αυτή την ικανότητα οι υπολογιστές την είχαν αναπτύξει μόνο για να παίζουν παιχνίδια με τους ανθρώπους. Οπως φαίνεται τώρα αρχίζουν να αναπτύσσουν ικανότητες αυτό-εκπαίδευσης για πιο σύνθετες διεργασίες. Ο τομέας των αυτόνομων οχημάτων είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ο πρώτος στον οποίο πρέπει η τεχνητή νοημοσύνη να εισχωρήσει και σιγά σιγά να διεισδύσει και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας.
Πηγή: protagon.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia