Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αθλητισμού
Οκτώ φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, 11 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, 23 φορές νικητής του Diamond League και κάτοχος οκτώ παγκόσμιων ρεκόρ στα 100μ, 200μ και 4x100μ. Ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ (Usain Bolt) δεν είναι απλά πρωταθλητής, αλλά αθλητής φαινόμενο! Ένα φαινόμενο που όλοι - αθλητές και προπονητές -προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και να "υιοθετήσουν" τα στοιχεία που οδηγούν στην κορυφή.
Η εκπληκτική ταχύτητα που αναπτύσσει στους στίβους είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων. Ο σωματότυπος, η προσωπικότητα, το ταλέντο, η δέσμευση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων προπονητικών μεθόδων και τεχνικών είναι οπωσδήποτε πολύ σημαντικά. Μερίδιο, ωστόσο, στην επίτευξη τέτοιων επιδόσεων διεκδικεί και η πρόοδος της τεχνολογίας.
Για τους αθλητές του στίβου, των αγώνων ταχύτητας, των εμποδίων και ιδίως των 100μ ακόμα και το κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να τους χαρίσει το χρυσό μετάλλιο, να τους ανεβάσει στο βάθρο ή να τους αποκλείσει από έναν τελικό. Για τον άνθρωπο αστραπή - που παρεμπιπτόντως παραμένει αήττητος από του 2008 επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στο χώρο - η αθλητική τεχνολογία συνέβαλε στη βελτίωση των επιδόσεων του.
Με τη βοήθεια ειδικών εφαρμογών (apps) και λογισμικών που αξιοποιούν τις δυνατότητες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ο Μπολτ χαρτογραφούσε κάθε στιγμή τις προσπάθειες του στους αγώνες και τις προπονήσεις. Παρακολουθούσε με αυτό τον τρόπο ακόμα και τις απειροελάχιστες αλλαγές που σημείωνε με την πάροδο του χρόνου. Αναλύοντας στη συνέχεια τις κινήσεις του και συγκρίνοντας τες με προηγούμενες, κατόρθωσε να βελτιώσει την εκκίνηση του και να καταρρίψει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2012.
Και φυσικά ο Μπολτ δεν είναι το μοναδικό παραδείγματα για το πώς τα κινητά δίκτυα βρίσκονται στην υπηρεσία κορυφαίων αθλητών, προπονητών και γενικά όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό. 462 μετάλλια στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, κέρδισαν αθλητές που εκτός από ταλέντο αξιοποίησαν κάθε δυνατότητα που τους προσφέρει η τεχνολογία.
Φυσικά δε χρειάζεται να είσαι Ολυμπιονίκης ή παγκόσμιος πρωταθλητής για να απελευθερώσεις το ταλέντο σου αποτελεσματικότερα. Μπορεί όμως και να είναι ο επόμενος Βασιλιάς του Στίβου. Αξιοποίησε τις δυνατότητες που σου δίνουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και δείξε και εσύ ποιος πραγματικά είσαι!
Πηγή: sport24.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia