Τρία λάθη που κάνουμε με τους κωδικούς πρόσβασης στο Internet
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, τρία κοινά λάθη με τους κωδικούς πρόσβασης θέτουν έναν μεγάλο αριθμό χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών σε κίνδυνο:
-Χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλούς λογαριασμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος κωδικός πρόσβασης διαρρεύσει, παραπάνω του ενός λογαριασμοί είναι εύκολο να παραβιαστούν.
-Δημιουργούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους είναι εύκολο να σπάσει κάποιος.
-Αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης χωρίς ασφάλεια, μειώνοντας γενικότερα τη σημασία τους.
Η έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι ένας στους πέντε έχει αντιμετωπίσει μια προσπάθεια παραβίασης του λογαριασμού του, αλλά παρόλα αυτά λίγοι χρησιμοποιούν αποτελεσματικούς και τεχνολογικά ενημερωμένους κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, μόνο το ένα τρίτο των χρηστών του Διαδικτύου δημιουργεί νέους κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς online λογαριασμούς και ένας στους δέκα χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς του στο Διαδίκτυο.
Οι χρήστες, επίσης, δεν δημιουργούν κωδικούς πρόσβασης που να είναι αρκετά ισχυροί για να τους προστατεύσουν σε ενδεχόμενη απόπειρα παραβίασης. Μόνο οι μισοί χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων στους κωδικούς πρόσβασής τους και δύο στους τρεις χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι οι online τραπεζικές συναλλαγές (51%), το email (39%) και οι online λογαριασμοί για αγορές (37%) χρειάζονται ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι πολλοί μεταχειρίζονται απρόσεκτα τους κωδικούς πρόσβασής τους, μοιράζοντάς τους με άλλους και χρησιμοποιώντας ανασφαλείς μεθόδους απομνημόνευσής τους. Σχεδόν το ένα τρίτο έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με ένα στενό μέλος της οικογένειας, και ένας στους δέκα έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με τους φίλους του, δημιουργώντας μεγάλες πιθανότητες οι κωδικοί να διαρρεύσουν ακούσια.
Επίσης, ένας στους πέντε παραδέχτηκε ότι σημειώνει τους κωδικούς πρόσβασής τους σε ένα σημειωματάριο για να μπορεί να τους θυμάται πιο εύκολα. Αυτό, ακόμα και αν ένας κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός, αφήνει το χρήστη ευάλωτο, αφού κάποιος άλλος να τον δει και να τον χρησιμοποιήσει.
Πηγή: news247.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia