WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Τεχνολογία βίντεο: μήπως να αφήσουμε το ποδόσφαιρο στην... ησυχία του;

PodosfairoΟ Κριστιάνο Ρονάλντο στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και πανηγυρίζει με το χαρακτηριστικό αλματάκι του το γκολ που πέτυχε λίγο πριν από το τέλος του αγώνα με την Αμέρικα στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Μερικά μέτρα μακριά του, ωστόσο, ο διαιτητής Ενρίκε Κάσερες παραμένει... ακίνητος. Δεν δείχνει σέντρα. Για την ακρίβεια, είναι σαστισμένος, δεν ξέρει τι να σφυρίξει. Στο αυτί του ακούει όσους είναι στο... κοντρόλ και προσπαθούν να βάλουν άκρη για το αν το γκολ είναι έγκυρο ή όχι παρακολουθώντας σε replay τη φάση με πρωταγωνιστή τον Πορτογάλο.


Ο Ρονάλντο δεν πιστεύει αυτό που ζει, ενώ οι ποδοσφαιρικές της μεξικανικής ομάδας πιέζουν τον διαιτητή να ακυρώσει το γκολ. Τελικά οι οδηγίες από το κοντρόλ είναι να μετρήσει το γκολ. Η Ρεάλ νικά 2-0 και προκρίνεται στον τελικό της διοργάνωσης.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η καινοτομία. Προκαλεί σύγχιση. Ελπίζω να μην το κρατήσουν για πολύ. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Δεν προσφέρει κάτι» είπε μετά το παιχνίδι ο Λούκα Μόντριτς εκφράζοντας μια άποψη που όλο και περισσότερο ακούγεται τις τελευταίες ημέρες: ότι η λήψη αποφάσεων μετά τη χρήση βίντεο αλλοιώνει το ποδόσφαιρο το οποίο παίζεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.


Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η χρήση του βίντεο έρχεται στο ποδόσφαιρο με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, την ώρα που για παράδειγμα σε αθλήματα όπως το μπάσκετ και το τένις λειτουργεί συστηματικά.

Μερικές ώρες πριν από το γκολ του Ρονάλντο, στην αναμέτρηση μεταξύ της Ατλέτικο Νασιονάλ και της Κασίμα Άντλερς, στον άλλο ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης, γράφτηκε ιστορία, αφού έγινε για πρώτη φορά χρήση βίντεο σε αμφισβητούμενη φάση από τον Ούγγρο διαιτητή, Βίκτορ Κασάι.


Στο 31ο λεπτό του αγώνα, ο επιθετικός της Ατλέτικο Ορλάντο Μπέριο ανέτρεψε μέσα στην μεγάλη περιοχή τον Νταΐγκο Νίσι. Ο Κασάι δεν είδε την παράβαση. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα άκουσε μια φωνή στο αυτί του να του υποδεικνύει ότι πρέπει να σφυρίξει το πέναλτι. Ο Σόμα Ντόι εκτέλεσε και έκανε το 1-0 για την ομάδα του.

H συγκεκριμένη απόφαση ήταν μεν ιστορική, αλλά κατά πολλούς λανθασμένη! Οι ίδιοι οι κάτοχοι του Κόπα Λιμπερταδόρες διαμαρτυρήθηκαν ότι το πέναλτι δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί καθώς είχε προηγηθεί οφσάιντ! Η απάντηση από το... κοντρόλ ήταν πως σύμφωνα με το βίντεο ο παίκτης που ήταν εκτεθειμένος, δεν επηρέαζε την φάση. «Αυτή η φάση ήταν καθοριστική. Εμείς είχαμε τον έλεγχο και μετά από όλη αυτή την ένταση, αποσυντονιστήκαμε. Άλλαξε τελείως το παιχνίδι» ανέφερε ο αμυντικός της Νασιονάλ Φαρίντ Ντίαζ.


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της Ιαπωνίας γίνεται δοκιμαστική χρήση της τεχνολογίας βίντεο, η οποία αφορά περιπτώσεις κόκκινων καρτών, υποδείξεων πέναλτι, καθώς και ακυροθέντων γκολ, αλλά όχι υποδείξεων οφσάιντ.

Είχε προηγηθεί η… «τεχνολογία γραμμής», το «Goal Line Technology», δηλαδή το σύστημα που αφορά τη γραμμή τέρματος και ειδοποιεί τον διαιτητή αμέσως μόλις την περάσει η μπάλα. Αυτή η χρήση της τεχνολογίας έγινε δεκτή από τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο μάλλον αδιαμαρτύρητα.


Στο τένις, υπάρχει το «Hawk-Eye», σύστημα που επιτρέπει να είναι οι διαιτητές σίγουροι πως το μπαλάκι είναι εντός ή εκτός γραμμής. Βίντεο χρησιμοποιείται και στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το «Hawk-Eye» εφαρμόστηκε στο βόλεϊ για να διαπιστωθεί αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω, αν ένας παίκτης την άγγιξε ή όχι, αν ακούμπησε στο φιλέ...

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έχει ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της χρήσης της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. «Στην εποχή της τεχνολογίας, όταν μέσα σε δευτερόλεπτα οι θεατές από όλο τον πλανήτη έχουν δει αν έχει χτυπήσει η μπάλα στο χέρι του ποδοσφαιριστή ή όχι, δεν είναι δυνατόν αυτό να μην έχει την ευκαιρία να το δει και ο διαιτητής» λέει ο Ινφαντίνο, ο οποίος θέλει να βάλει και... GPS στους ποδοσφαιριστές για να «εντοπίζονται» τα οφσάιντ.


Εναντίον της τεχνολογίας VAR (video assistant referee) που εφαρμόζεται πειραματικά από την FIFA τάχθηκε και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την τεχνολογία βίντεο. Για την UEFA και για μένα είναι για την ώρα απλά ένα πείραμα. Δεν είναι απολύτως σαφές αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν έχουμε σχέδια για να την υιοθετήσουμε» ήταν το σχόλιοό του.

Σαν μια μεταφορά της ζωής, στο ποδόσφαιρο υπάρχει δικαιοσύνη και αδικία. Υπάρχει τύχη και ατυχία. Χρειάζεται πάντα κάποιος να παρεμβαίνει για να αποκαθίσταται η τάξη; Στο... πείραμα της Ιαπωνίας, σε δύο περιπτώσεις μέχρι τώρα η χρήση του βίντεο αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα. Το θέμα είναι ότι το άθλημα έχει ήδη αρκετά τέτοια από μόνο του για να προστεθούν και άλλα...

 

Πηγή: sdna.gr


Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.