Ο θάνατος του downsizing έχει ήδη αναγγελθεί
Πριν από περίπου 12 χρόνια στη ζωή μας και σε ότι έχει σχέση με τα αυτοκίνητα μπήκε ο όρος «downsizing». Η αντικατάσταση δηλαδή μεγάλων κινητήρων, ενίοτε και με περισσότερους των 4 κυλίνδρων, από πολύ μικρότερα υπερ- τροφοδοτούμενα σύνολα.
Φυσικά η τάση του downsizing, που παρουσιάστηκε αρχικά από τη Volkswagen και υιοθετήθηκε άμεσα από όλους ανεξαιρέτως τους κατασκευαστές, σήμανε και την επικράτηση των turbo, ενώ οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο και σε υπερβολές. Σε μοντέλα με μεγάλα αμαξώματα που φιλοξενούσαν κάτω από το καπό τους λιλιπούτειους κινητήρες.
Όπως δείχνουν όμως τα πράγματα και επειδή τα πάντα και σε όλους τους τομείς κάνουν κύκλο τα κυβικά αποδεικνύονται πολύ σκληρά για να πεθάνουν ή έστω να εξοστρακιστούν, επιβεβαιώνοντας το παλιό αμερικάνικο ρητό που θέλει τίποτα να μην τα υποκαθιστά.
Η επιστροφή τους συνδυάζεται με τις νέες προδιαγραφές μέτρησης κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων σε πραγματικές συνθήκες οι οποίες προέκυψαν μετά το dieselgate. Από τα πρώτα δεδομένα οι μηχανικοί των κατασκευαστών διαπιστώνουν πως σε μέτριες συνθήκες θερμοκρασίας και φορτίου μερικοί από τους μικρούς κινητήρες, ανεξάρτητα από το αν καταναλώνουν βενζίνη ή πετρέλαιο, όχι μόνο δεν έχουν πλεονέκτημα αλλά αντίθετα μειονεκτούν σε σχέση με άλλους με περισσότερα κυβικά.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στην έκθεση στο Παρίσι ο Alain Raposo, επικεφαλής της εξέλιξης κινητήρων στο γαλλο- ιαπωνικό όμιλο, ο οποίος είπε πως «οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για τη μείωση του κυβισμού των κινητήρων δεν μας επιτρέπουν πλέον να είμαστε σύμφωνοι με τις νέες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων. Έχουμε φτάσει στα όρια του downsizing».
Για μια δωδεκαετία οι κινητήρες με λίγα κυβικά, κατανεμημένα σε όσο το δυνατόν λιγότερους κυλίνδρους και σε συνδυασμό με turbo είναι η βάση για τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Οι νέες προδιαγραφές όμως μάλλον σημαίνουν ην εγκατάλειψη του downsizing.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στο (άμεσο) μέλλον το κατώτερο όριο για τους κινητήρες βενζίνης αναμένεται να είναι στα 1.200 κυβικά και για αυτούς του πετρελαίου στα 1.500. Ενδεικτικό για τα παραπάνω είναι το γεγονός πως η VW εξελίσσει ήδη ένα νέο diesel 1.600 κυβικών, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον 3κύλινδρο των 1.400 που παρουσιάστηκε πρόσφατα, παράλληλα με την ανανέωση του Polo, το οποίο και κινεί, μαζί με άλλα βέβαια μοντέλα του ομίλου Volkswagen. Η Renault Nissan με τη σειρά της θα αυξήσει κατά 10% τη χωρητικότητα του πετρελαιοκινητήρα της των 1.600 κυβικών, που είχε εμφανιστεί μόλις πριν μια πενταετία.
Ενδεικτικές για το μέλλον των συνόλων εσωτερικής καύσης είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Έρευνας και Εξέλιξης της Mercedes, Thomas Weber, ο οποίος με τη σειρά του είπε πως «γίνεται πλέον εμφανές πως ένας μικρός κινητήρας δεν είναι κατ΄ανάγκη πλεονέκτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ακολουθήσαμε την τάση των 3 κυλίνδρων».
Και αν στο σημείο αυτό αναρωτιέστε τι θα κάνουν οι κατασκευαστές που έχουν επενδύσει σε μικρούς κινητήρες η πρώτη αντίδρασή τους θα είναι να αυξήσουν τον κυβισμό τους. Και η δεύτερη, στην πορεία, να τους αντικαταστήσουν από υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης.
Πηγή: cnn.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia