«Έξυπνη» ιδέα δια χειρός... ΑΠΘ
Είναι ημιδιαφανή, λεπτά σαν πλαστική επιφάνεια ακτινογραφίας και μπορούν να τυλιχθούν σε ...ρολό: Παρόλη τη λεπτότητά τους όμως, αν απλωθούν στη στέγη ενός θερμοκηπίου θα μπορούν -στο κοντινό μέλλον- να το καταστήσουν ακόμη κι ενεργειακά αύταρκες, αυτονομώντας το από το δίκτυο της ΔΕΗ.
Ο λόγος για τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που ήδη παράγονται πιλοτικά στις πρωτοποριακές μονάδες εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών, που το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει στα ανατολικά της πόλης (τα οποία έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά σε θερμοκήπιο στα ανατολικά της πόλης όπου γίνονται μετρήσεις).
Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά είναι μία μόνο από τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας και της αγροδιατροφής: οι έξυπνες ετικέτες στα τρόφιμα, για παράδειγμα, υπόσχονται να δίνουν πληροφορίες για τυχόν αλλοιώσεις στο περιεχόμενο των συσκευασιών εξαιτίας πχ, κακής συντήρησης ή και το γεωγραφικό στίγμα του φορτηγού που τα μεταφέρει, ώστε παραγωγοί και έμποροι να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκεται το φορτίο.
Τα παραπάνω επισήμανε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, δρ Στέργιος Λογοθετίδης, με αφορμή εργαστήριο για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην αγροδιατροφή, που πραγματοποιείται παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, στο πλαίσιο του επιστημονικού και εκθεσιακού πολυγεγονότος Nanotexhnogy 2016.
Αν δεν πάει η ΔΕΗ στο θερμοκήπιο...
"Για να λειτουργήσει ένα θερμοκήπιο, το κόστος της ενέργειας αποτελεί περίπου το 30% της δαπάνης της επένδυσης. Αν μπορούμε λοιπόν να παράγουμε ενέργεια από τον ήλιο, αν μπορούμε πάνω στα μεσογειακά θερμοκήπια, που είναι φτιαγμένα από πλαστικό, να βάλουμε ένα ελαφρύ σύστημα παραγωγής ενέργειας από οργανικά εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, τότε δώσαμε λύση για 30% του κόστους του θερμοκηπίου, της ενέργειας δηλαδή.
Η ενέργεια αυτή μπορεί να χρειαστεί για ψύξη ή θέρμανση. Μπορούμε επίσης να προσφέρουμε ενεργειακή αυτονομία σε ένα θερμοκήπιο, το οποίο μπορεί να είναι μακριά από το δίκτυο της ΔΕΗ. Το θερμοκήπιο μπορεί να γίνει εντελώς αυτόνομο, αντί να χρειάζεται να κάνουμε τεράστιες δαπάνες για να κουβαλήσουμε τη ΔΕΗ" σημείωσε ο δρ Λογοθετίδης.
Παγκόσμια ελληνική πρωτιά
Πότε αναμένεται να εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά στα θερμοκήπια; "Η πλήρης εφαρμογή εξαρτάται από τις επενδυτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Επενδυτικές κινήσεις για εγκατάσταση και παραγωγή μαζικά, σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Είναι πολύ καλό ότι μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορούν να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες επενδυτικές, από τη μία πλευρά, αλλά και ευρύτερης αξιοποίησης της τεχνολογίας που υπάρχει.
Και πρόκειται, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για κάθετη τεχνολογία, που διαπερνά όλα τα στάδια, υλικά, εργαλεία, όργανα, μηχανές, τεχνογνωσία μέχρι και το πώς θα εγκατασταθούν όλα αυτά. Έχουμε δημιουργήσει ένα πλήρες, κάθετο εργαλείο που αποτελεί και πρωτιά ελληνική παγκοσμίως. Αν τα κίνητρα είναι και θετικά λοιπόν, μπορεί να δούμε μαζικότερη εφαρμογή μέσα σε ένα ή δύο χρόνια" επισήμανε.
Συσκευασίες με βιοαισθητήρες που... μιλάνε
Σε ό,τι αφορά τη συσκευασία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, είναι οι βιοαισθητήρες που προσφέρουν στοιχεία για τυχόν αλλοιώσεις, για τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα των περιεχόμενων.
Παράλληλα, η νανοτεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε συνολικά ποιοτικότερα αγροτικά προϊόντα, αφού μπορεί να συνεισφέρει πολλά σε όλα τα στάδια της παραγωγής: από την παραγωγή του βάμβακος για παράδειγμα, μέχρι το βαμβάκι να γίνει κλωστοϋφαντουργικό προϊόν.
"Εχουμε ένα τεράστιο εύρος εφαρμογών, που υπόσχονται ότι όποιος τις χρησιμοποιήσει θα δώσει στα προϊόντα του προστιθέμενη αξία, είτε με τη συσκευασία τους είτε με τη βελτίωση της ποιότητας των υλικών τους είτε με την ενεργειακή αυτονομία" εξήγησε ο καθηγητής.
Πηγή: pestaola.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia