Τεχνητή νοημοσύνη «είναι ανίκητη» στις αερομαχίες
Ο σμήναρχος Τζιν Λι έχει δεκαετίες πτήσεων στο ενεργητικό του, βρήκε όμως το δάσκαλό του εκεί που δεν το περίμενε: ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που τον κατέρριψε ξανά και ξανά σε προσομοιώσεις αερομαχιών.
Η τεχνητή νοημοσύνη ALPHA, αναφέρουν οι δημιουργοί της, λαμβάνει αποφάσεις 250 φορές ταχύτερα από τους ανθρώπινους πιλότους, και αναδείχθηκε νικητής σε εναέριες αναμετρήσεις τόσο με επαγγελματίες πιλότους σαν τον Λι όσο και με άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το ALPHA τρέχει σε πραγματικό χρόνο ακόμα και σε ένα απλό οικιακό PC, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Defence Management.
Το σύστημα βασίζεται στη λεγόμενη «θολή λογική», στην οποία μια αριθμητική παράμετρος μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στο 0 και το 1. Ουσιαστικά, ο υπολογιστής πρέπει να εξετάζει ένα μεγάλο εύρος επιλογών πριν λάβει την τελική απόφασή του.
Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, ο σμήναρχος Λι «όχι μόνο δεν κατάφερε να καταρρίψει το ALPHA έπειτα από επανειλημμένες προσπάθειες, αλλά καταρρίφθηκε ο ίδιος σε όλες τις περιπτώσεις», καμαρώνουν οι δημιουργοί του στην εταιρεία Psibernetix, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Ο ίδιος ο σμήναρχος χαρακτήρισε τον ψηφιακό του αντίπαλο την «πιο επιθετική, δυναμική και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη που έχει δει ως σήμερα».
Σε ένα άλλο σενάριο, η τεχνητή νοημοσύνη χειριζόταν ταυτόχρονα δύο εικονικά μαχητικά και κατάφερε να αναχαιτίσει τέσσερα εχθρικά μαχητικά που ετοίμαζαν επίθεση στην ακτογραμμή.
Το ALPHA δημιουργήθηκε για χρήση στην έρευνα και την εκπαίδευση πιλότων, κανείς όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για το πιλοτάρισμα μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα μάλιστα με την Κέλι Κόεν, καθηγήτρια Αεροναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, η νίκη της τεχνητής νοημοσύνης στον αέρα είναι συγκρίσιμη με τη νίκη του υπολογιστή Deep Blue της IBM έναντι στον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
Πηγή: in.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia