Υγρό μετάξι «κρατά φρέσκα τα ευπαθή φρούτα»
Φρέσκες φράουλες ακόμα και έπειτα από μια εβδομάδα εκτός ψυγείου; Τα ευπαθή φρούτα διατηρούνται περισσότερο αν ψεκαστούν με πρωτεΐνες μεταξιού, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.
Η μοναδική κρυσταλλική δομή του μεταξιού το καθιστά ένα από τα ισχυρότερα υλικά στη φύση, υπενθυμίζει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Scientific Reports του ομίλου Nature.
Βασικό συστατικό του μεταξιού, τόσο στους μεταξοσκώληκες όσο και τις αράχνες, είναι η αδιάλυτη πρωτεΐνη ινοΐνη (ή φιμπροΐνη), η οποία έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί και να προστατεύει άλλα υλικά. Δεδομένου ότι είναι μη τοξική και πλήρως βιοδιασπώμενη, η ινοΐνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδανική για τη συντήρηση τροφίμων.
Η ερευνητική ομάδα εμβάπτισε φρέσκες φράουλες και μπανάνες σε ένα διάλυμα με 1% ινοΐνη, και επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι τέσσερις φορές. Στο επόμενο στάδιο, τα φρούτα που είχαν καλυφθεί με την πρωτεΐνη εκτέθηκαν σε ατμό μέχρι να σχηματίσει η ινοΐνη κρυσταλλικές δομές που ονομάζονται β-πτυχωτές επιφάνειες. Όσο πιο παρατεταμένη η κατεργασία με ατμό, τόσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των β-πτυχωρών επιφανειών και η αντοχή της επίστρωσης.
Καλυμμένα με ένα αόρατο, άοσμο στρώμα ινοΐνης πάχους 27 έως 35 μικρομέτρων, τα φρούτα αφέθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου και συγκρίθηκαν με ίδια φρούτα που δεν είχαν επιστρωθεί με υγρό μετάξι. Μια εβδομάδα αργότερα, λένε οι ερευνητές, οι προστατευμένες φράουλες παρέμεναν «σφριγηλές και ζουμερές», ενώ οι υπόλοιπες ήταν «αφυδατωμένες και αποχρωματισμένες».
Στην περίπτωση της μπανάνας, ενός φρούτου που συνήθως ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, το υγρό μετάξι επιβράδυνε τη διαδικασία της ωρίμανσης.
Η μελέτη δεν εξέτασε τη γεύση των φρούτων, δεδομένου όμως ότι η ποσότητα ινοΐνης είναι πολύ μικρή οι διαφορές αναμένονται να είναι αμελητέες.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εξετάσουν αν μπορούν να προσθέσουν κι άλλες ουσίες στο διάλυμα ινοΐνης ώστε να δώσουν νέες ιδιότητες στο προστατευτικό φιλμ.
Εφόσον η νέα ιδέα αποδειχθεί αποτελεσματική και οικονομικά βιώσιμη, η μεγάλη εφεύρεση του μεταξοσκώληκα θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.
Πηγή: in.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia