Έρχεται το Passive Wi-Fi! Επαναστατική τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα!
Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης, η οποία είναι εξαιρετικά αποδοτική από άποψη ενέργειας, καθώς καταναλώνει 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια από ό, τι τα σημερινά συστατικά μέρη των ασύρματων δικτύων, επιτρέποντας στην τεχνολογία WiFi να επεκταθεί σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συσκευών.
Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για το Passive Wi-Fi, όπως το αποκαλούν, στο προσεχές συνέδριο USENIX Symposium on Networked Systems Design & Implementation (NSDI ’16) το οποίο θα λάβει χώρα τον Μάρτιο.
Η τεχνολογία Passive Wi-Fi είναι, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, εν μέρει παθητική, καθώς δέχεται ραδιοκύματα από μια εξωτερική πηγή και αφού προσθέσει δεδομένα σε αυτά αντανακλά πίσω το σήμα. Ο ερευνητής Vamsi Talla εξηγεί πως όλες οι «βαριές» και υψηλές σε κατανάλωση ενέργειας λειτουργίες δικτύωσης γίνονται από μια και μοναδική συνδεδεμένη στο ρεύμα συσκευή. Οι παθητικές συσκευές χρειάζεται μόνο να αντανακλούν για να δημιουργούν πακέτα Wi-Fi, το οποίο αποτελεί έναν πραγματικά ενεργειακά αποδοτικό τρόπο για να επικοινωνούν.»
Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται backscatter communication (οπισθοσκέδαση), η οποία αξιοποιείται και από τα Radio Frequency Identification (RFID) chips.
Τεχνικές οπισθοσκέδασης σημάτων Wi-Fi έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν για τη διεξαγωγή πειραμάτων με σκοπό τη δημιουργία δικτύου επικοινωνίας με το «Ίντερνετ των πραγμάτων» (IoT). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το BackFi, μια ιδίου τύπου τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και παρουσιάστηκε πέρυσι. Το BackFi, το οποίο χρησιμοποιεί το σήμα υπάρχοντων δικτύων WiFi για να δημιουργήσει ένα ανακλώμενο σήμα, ήταν ικανό να μεταδίδει 5 megabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο πίσω στο δίκτυο.
Το Passive Wi Fi θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούν Bluetooth ή κάποια άλλη τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης χαμηλής ισχύος, με πρόσθετο το πλεονέκτημα της ασφάλειας. Η τεχνολογία μπορεί επίσης εύκολα να ενσωματωθεί σε αισθητήρες IoT και άλλες συσκευές, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν απευθείας με το cloud, αντί να εξαρτώνται από τρίτες συσκευές (όπως ένα smartphone ή έναν υπολογιστή) που θα ενεργεί ως μεσάζων.
Το Passive Wi Fi είναι συμβατό με το κανονικό WiFi, αλλά χρησιμοποιεί ένα ξεχωριστό σταθμό βάσης (base station) για τη δημιουργία ραδιοκυμάτων για τις συσκευές οπισθοσκέδασης, και είναι σε θέση να χειρίζεται τα δεδομένα σε ταχύτητες έως και 11 megabits ανά δευτερόλεπτο, ενώ παράλληλα έχει δοκιμαστεί για να λειτουργεί σε αποστάσεις πάνω από 30 μέτρα.
Πηγή: secnews.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia