Δωρεάν η τεχνολογία και «προίκα» 30.000 ευρώ
Το CERN παρέχει δωρεάν τεχνολογία σε νέους επιστήμονες - εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες, ενώ η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης τούς φιλοξενεί σε θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, τους υποστηρίζει και τους χρηματοδοτεί, προκειμένου να μετατρέψουν την ιδέα τους σε εμπορικό προϊόν.
Η συνεργασία CERN - Τεχνόπολης γεννά πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογικών και ήδη πολλοί φιλόδοξοι νέοι επιστήμονες δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον, θέλοντας να τις εκμεταλλευθούν.
Βάσει της τετραετούς συμφωνίας που έχει υπογραφεί, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει τη διάχυση της τεχνολογίας που παράγει ο Ευρωπαϊκός Ερευνητικός Οργανισμός CERN και σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα αναζητά νέα μυαλά που θα αξιοποιήσουν αυτήν τη γνώση και θα τη μετατρέψουν σε επιχειρηματική ιδέα.
«Οι ιδέες που θα προκύψουν θα γίνονται επιχειρηματικές προτάσεις, οι οποίες θα εξετάζονται από κοινή επιτροπή αξιολόγησης των δύο φορέων. Οι καλύτερες προτάσεις θα φιλοξενούνται στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης στη Θεσσαλονίκη και θα βοηθούνται να "ωριμάσουν" ώστε να γίνουν νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ θα αναζητούνται πόροι για τη χρηματοδότησή τους με 30.000 ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια», είπε στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της «Τεχνόπολης», Αναστάσιος Τζήκας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες που έχουν συνάψει ανάλογη συμφωνία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό του CERN, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί οι δύο πρώτες ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε Μακεδονία και Θράκη, με μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες, σε όλη τη διάρκεια του 2016, στην υπόλοιπη χώρα, με «πυρήνα» πάντα τα κατά τόπους πανεπιστήμια.
Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 14 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, και προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων νέων, κυρίως μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ανάλογη επιτυχία είχε και η δεύτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Ξάνθη, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Πνεύμονες» έρευνες
Η «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ» είναι το πρώτο στην Ελλάδα πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Αποτελεί προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), αποτέλεσμα επενδυτικού σχεδίου άνω των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, και στεγάζεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, συνθέτοντας έναν «πνεύμονα» έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης, μαζί με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το ΝΟΗΣΙΣ - Μουσείο Τεχνολογίας και το CEDEFOP, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός από τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που φιλοξενεί, στεγάζει θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, παρέχοντας στήριξη σε start up επιχειρηματικά σχήματα στα πρώτα τους βήματα.
Βάσει της συμφωνίας με το CERN, στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης θα δημιουργηθεί το Business Incubation Center (Technopolis Thessaloniki BIC of CERN Technologies), το οποίο θα παρέχει φιλοξενία, χρηματοδότηση, τεχνική βοήθεια και δυνατότητες δικτύωσης/συνεργασίας σε νέους επιχειρηματίες που αξιοποιούν τεχνολογίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Παράλληλα, το πρόγραμμα απευθύνεται και σε υπάρχουσες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται υποστήριξη στην επίλυση κάποιου τεχνικού προβλήματος που σχετίζεται με τις συγκεκριμένες τεχνολογίες.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia