Το 2016 η πρώτη προσπάθεια για Ίντερνετ παντού από τα μπαλόνια της Google
Βελτιωμένα έτσι ώστε να επιτρέπουν την μετάδοση ιντερνετικής κίνησης με ταχύτητες έως και 10Megabit/sec, να είναι έτοιμα για απογείωση εντός 15 λεπτών από δυο-τρεις ανθρώπους και ικανά να γυρίζουν την υφήλιο επί μήνες, τα μπαλόνια του Project Loon της Google το 2016 θα περικυκλώσουν για πρώτη φορά την Γη στην πρώτη προσπάθεια να παρέχουν πρόσβαση όπου χρειαστεί. Οι προοπτικές φάνηκαν από τις δοκιμές στην Ινδονησία των χιλιάδων νησιών.
Η Google γνωστοποίησε ότι μετά από πτήσεις 17 εκατομμυρίων χιλιομέτρων πάνω από ζούγκλες, βουνά και πεδιάδες, η ομάδα του Project Loon έχει συνάψει τις απαραίτητες συνεργασίες με τρεις Ινδονήσιους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας, τις Indosat, Telkomsel και XL Axiata για την παροχή Ίντερνετ πάνω από την, δύσκολη, Ινδονησία το 2016. Σήμερα, μόνο ένας στους τρεις Ινδονήσιους σε πληθυσμό 250 εκατομμυρίων έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ. Κι αυτό καθώς, αποτελεί πρόκληση η εγκατάσταση της απαιτούμενης υποδομής σταθμών βάσης σε 17.000 νησιά.
Με τα μπαλόνια του Project Loon, θα μεταδίδεται το σήμα από περιοχές που έχουν σύνδεση σε σταθμό βάσης και θα μεταπηδά από μπαλόνι σε μπαλόνι μέχρι τον προορισμό του, ακόμα και στα πλέον απομακρυσμένα μέρη της Ινδονησίας.
Στις δοκιμαστικές πτήσεις, τα μπαλόνια αποδείχτηκαν ικανά να μεταφέρουν δεδομένα από το ένα στο άλλο ακόμα και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων στην στρατόσφαιρα. Έτσι, οι τοπικοί ISP ήταν σε θέση σε διευρύνουν την εμβέλεια της υπηρεσίας τους σε περιοχές που είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν με την τρέχουσα τεχνολογία.
Μιλώντας στο βρετανικό BBC, ο επικεφαλής του Project Loon, Μάικ Κάσιντι αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έχουν γίνει στα περίφημα μπαλόνια από την πρώτη εμφάνισή τους στα τέλη του 2013: η διάρκεια ζωής τους έχει αυξηθεί από τις 10 ημέρες στις 187 ημέρες, για την προετοιμασία τους προς απογείωση χρειαζόταν να εργαστούν 1-2 ώρες 14 άνθρωποι, όταν σήμερα με μια αυτοματοποιημένη διαδικασία απαιτούνται 15 λεπτά και 2-3 άνθρωποι. Ο Κάσιντι εκτιμά ότι απαιτούνται περίπου 300 μπαλόνια για να διαμορφώσουν ένα δαχτυλίδι γύρω από την Γη, τα οποία να είναι σε θέση να παρέχουν, σε κάποιες τουλάχιστον περιοχές, αδιάλειπτη πρόσβαση, και αυτός ο στόχος έχει τεθεί για το επόμενο έτος. «Εάν όλα πάνε καλά», σημειώνει ο επικεφαλής του φιλόδοξου έργου, το επόμενο έτος η υπηρεσία θα αρχίσει να δέχεται τους πρώτους συνδρομητές που θα την δοκιμάσουν, εισερχόμενη στην φάση beta. Κάθε μπαλόνι καλύπτει μια περιοχή διαμέτρου 40 χιλιομέτρων και ως εκ τούτου, το αρχικό δαχτυλίδι που θα σχηματίσουν θα έχει περιορισμένη κάλυψη στον πλανήτη καθώς θα κυκλώνει ένα μέρος του βορείου ημισφαιρίου.
Πηγή: in.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia