WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Σώζει η υψηλή τεχνολογία τους κτηνοτρόφους;

Agelada«Να τα παρατήσουμε ή να συνεχίσουμε;» Ανάμεσα στους 80.000 γαλακτοπαραγωγούς της Γερμανίας πολλοί είναι εκείνοι που θέτουν στον εαυτό τους αυτό το ερώτημα λόγω της μείωσης στις τιμές του γάλακτος. Όπως για παράδειγμα ο Μάρτιν Στάντλερ από τη Βαυαρία. Η εξαμελής οικογένεια του Στάντλερ βρίσκεται αυτό τον χρόνο σε δεινή οικονομική κατάσταση. Και δεν είναι η μόνη. «Στην πραγματικότητα ζούμε μόνο απ’ τα οικογενειακά επιδόματα» εξηγεί η γυναίκα του Μόνικα. Αυτή τη χρονιά η αμοιβή του παραγωγού είναι 31 λεπτά ανά κιλό γάλακτος. Τον περασμένο χρόνο ήταν δέκα λεπτά περισσότερο. Αν το υπολογίσει κανείς σε ετήσια βάση, αυτό συνεπάγεται απώλειες της τάξεως των 40.000 ευρώ. Κι η δεύτερη αγροτική δραστηριότητα της οικογένειας, η παραγωγή πατάτας, έχει πληγεί αυτή τη χρονιά λόγω της ξηρασίας, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα απ’ αυτή να έχουν μειωθεί στο μισό.


Το αγροτικό σωματείο υπολογίζει ότι χιλιάδες γαλακτοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν αυτόν τον χρόνο τις επιχειρήσεις τους. Μόνο στη Βαυαρία, το νούμερο ένα στην παραγωγή γάλακτος στη Γερμανία, ο αριθμός των κτηνοτρόφων έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες από 300.000 σε 33.000. Η οικογένεια Στάντλερ βρέθηκε προ τριετίας ενώπιον του διλήμματος: «Έπρεπε να αποφασίσουμε: να κλείσουμε την επιχείρηση ή να επενδύσουμε;» εξηγεί ο Στάντλερ. Τελικά το ζευγάρι άκουσε την καρδιά του κι αποφάσισε να συνεχίσει. Έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ έφτιαξαν έναν στάβλο υψηλής τεχνολογίας για εβδομήντα αγελάδες.


Υψηλή τεχνολογία στο άρμεγμα

Έκτοτε δεν γίνεται μόνο τα άρμεγμα αυτόματα με τη βοήθεια ενός ρομπότ. Κάθε λίγες ώρες ένα ειδικό μηχάνημα σαν μπουλντόζα μαζεύει τα άχυρα που έχουν σκορπίσει οι αγελάδες. Ένα άλλο αυτόματο μηχάνημα σαν σκούπα φροντίζει να μη στέκονται πολλή ώρα οι αγελάδες πάνω απ’ τις ακαθαρσίες τους. Στο ρομπότ για το άρμεγμα πηγαίνουν οι αγελάδες μόνες τους, καθώς τους περιμένει εκεί η τροφή τους. Ολόκληρη η διαδικασία λαμβάνει χώρα αυτόματα. Κάποιες αγελάδες δοκιμάζουν την τύχη τους περισσότερες από τριάντα φορές την ημέρα. «Βγαίνουν και ξαναμπαίνουν στον χώρο αρμέγματος μόνες τους» σχολιάζει ο Στάντλερ. Οι αγελάδες αρμέγονται πάλι αφού έχουν ήδη δώσει δέκα λίτρα γάλατος η καθεμία και μόνο ύστερα από έξι ώρες αναμονής. Ένα τσιπάκι στον λαιμό τους μεταβιβάζει τις σχετικές πληροφορίες στο ρομπότ.


Οι ώρες εργασίας του Στάντλερ έχουν μειωθεί στο μισό λόγω της λειτουργίας του ρομπότ. Οι ελλείψεις στην ποιότητα του γάλατος ή στη διατροφή των αγελάδων εντοπίζονται επίσης απ’ το ρομπότ. Εάν η αγελάδα φάει λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε ηχεί το αλάρμ. Κι όταν μια αγελάδα δεν εμφανιστεί μια ολόκληρη μέρα στο ρομπότ ο Στάντλερ ειδοποιείται αυτόματα. Τότε ο κτηνοτρόφος βλέπει τι έχει συμβεί κι αν χρειαστεί καλεί τον κτηνίατρο, τον οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανένα ρομπότ.

 

Πηγή: dw.com


Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.