WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Φόρτιση εξ αποστάσεως με ακτίνες λέιζερ

LeizerH πρόοδος στους τομείς των λέιζερ και των τεχνολογιών φωτοβολταϊκών ενδεχομένως να οδηγούν σε συστήματα υψηλής ισχύος τα οποία επιτρέπουν φόρτιση συσκευών όπως αεροσκάφη, υποβρύχια, οχήματα εδάφους αλλά και δορυφόροι, εξ αποστάσεως.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού του Office of Naval Research των ΗΠΑ, Future Force, τα λέιζερ ινών έχουν αποδειχτεί τεχνολογία με υψηλές δυνατότητες, τη στιγμή που φωτοβολταϊκοί μετατροπείς έχουν προχωρήσει σε σημείο όπου πλέον είναι δυνατή η βιώσιμη και αποδοτική μετατροπή ενέργειας λέιζερ σε ηλεκτρική ενέργεια.


Ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών ενδεχομένως να οδηγήσει σύντομα στην υλοποίηση των ονείρων του σερβικής καταγωγής εφευρέτη των αρχών του 20ού αιώνα, Νικολά Τέσλα, για ασύρματη εκπομπή ενέργειας, ο οποίος πραγματοποίησε κάποια από τα πρώτα σχετικά πειράματα, μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας.


Ερευνητές της NASA, του Kinki University στην Ιαπωνία, της LaserMotive Inc και του Naval Research Laboratory έχουν πειραματιστεί με σειρά πλατφορμών, όπως μη επανδρωμένα οχήματα, αεροσκάφη και ρομπότ.


Μία μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ υψηλής ισχύος – και έγινε πραγματικότητα χάρη στη γενικότερη βελτίωση των επιδόσεων των εμπορικά διαθέσιμων λέιζερ υψηλής ισχύος όσον αφορά στην κατανάλωση και αξιοποίηση ενέργειας.


Τέτοιου είδους μέσα θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα για την τροφοδοσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV/ drones), με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, μικρότερο βάρος μπαταριών, αυξημένο ωφέλιμο φορτίο και άλλα.


Το Naval Research Laboratory έχει προβεί σε επιτυχή επίδειξη επαναφόρτισης ενός UAV εν πτήσει μέσω ενός λέιζερ ίνας κλάσης kilowatt και μιας φωτοβολταϊκής κυψέλης για συλλογή ενέργειας.


Οι επιλογές που ανοίγουν είναι άπειρες, και ξεφεύγουν από τα όρια της ατμόσφαιρας, με δορυφόρους σε τροχιά οι οποίοι θα φορτίζονται ασύρματα από τη Γη.

 

Πηγή: real.gr


Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.