WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Τεχνολογικά νέα

Διαθέσιμη η τεχνολογία ομιλίας του Στίβεν Χόκινγκ

Steven HokingΤο σύστημα της Intel το οποίο από τα τέλη της δεκατίας του ‘90 προσφέρει στον Στίβεν Χόκινγκ τη δυνατότητα να εκφράζεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή δημοσίευσε διαδικτυακά ο αμερικανικός κολοσσός. Το βελτιωμένο λογισμικό, μεταφράζει οπτικά σήματα σε λέξεις τις οποίες στην συνέχεια προφέρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.


Αρχικά η Intel είχε αναπτύξει την τεχνολογία αποκλειστικά και μόνο για τον διάσημο καθηγητή Φυσικής. Στην πορεία ωστόσο το ενδιαφέρον άλλων ασθενών που έπασχαν επίσης από Αμυοατροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) για την χρήση του εν λόγω συστήματος χτύπησε «κόκκινο».

 

Με την κίνησή της η εταιρεία προσφέρει στο ενδιαφερόμενο κοινό - τόσο ασθενείς, όσο και developers - την ευκαιρία να κατεβάσουν το πολυπόθητο λογισμικό υποβοηθούμενης ομιλίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και να το χρησιμοποιήσουν.


Στην περίπτωση του δρος Χόκινγκ, το σύστημα Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT) με τη βοήθεια ενός αισθητήρα που βρίσκεται ενσωματωμένος στα γυαλιά του καταγράφει τις συσπάσεις στο μάγουλό του και τις μεταφράζει σε γράμματα. Σύμφωνα με την Intel ωστόσο το λογισμικό είναι σε θέση να καταγράφει κινήσεις και από άλλα σημεία του σώματος του ασθενούς.


Φωνή μέσω της τεχνολογίας

Η εταιρεία ελπίζει ότι το ACAT, το οποίο «τρέχει» σε εκδόσεις των Windows της Microsoft από 7 και πάνω, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων διεπιφανειών επικοινωνίας για ασθενείς που πάσχουν από την εν λόγω νευροεκφυλιστική νόσο.


Το λογισμικό και ο πλήρης πηγαίος κώδικας έχουν αναρτηθεί από την Intel στην πλατφόρμα δημοσίευσης και ανταλλαγής κώδικα GitHub.


Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, το λογισμικό μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από διαφορετικές λειτουργίες, πέραν του να αποστείλει το κείμενο που έχει συνθέσει ο ασθενείς στο ειδικό συνθεσάιζερ ομιλίας.


«Υπάρχουν ειδικά μενού προκειμένου ο ασθενείς να έχει πρόσβαση σε διαφορετικά μέρη του υπολογιστή του» εξηγεί η κύρια μηχανικός του πρότζεκτ, Λάμα Νάχμαν. «Αν για παράδειγμα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Word, να σερφάρει στο Διαδίκτυο ή να μιλήσει μπορεί να το κάνει μέσω του ACAT».


Η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ, συμπληρώνει η ίδια έχει ήδη δοκιμάσει την λειτουργία του συστήματος με πολλούς και διαφορετικούς τύπους αισθητήρων. «Έχουμε, μεταξύ άλλων, έναν αισθητήρα κίνησης (επιταχυνσιόμετρο) ο οποίος απευθύνεται σε ασθενείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα τους δάχτυλο, όπως επίσης και ένα συστημικό κουμπί για όσους διαθέτουν την ικανότητα του να πατήσουν ένα κουμπί» λέει η Νάχμαν.


Οι ειδικοί της Intel ελπίζουν τώρα, ότι οι developers θα μπορέσουν να δοκιμάσουν και άλλες επιλογές οι οποίες ενδεχομένως να είναι πιο κατάλληλες για τις ανάγκες των ασθενών αλλά και για τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να τους χαρίσουν.

 

Πηγή: real.gr

 

Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.