Έφτιαξαν το γάντι με τα επτά δάχτυλα!
Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα ρομποτικό "γάντι" που φοριέται στο ανθρώπινο χέρι και του προσθέτει δύο ακόμη δάχτυλα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες χειρισμού των αντικειμένων.
Τα επτά δάχτυλα -τα πέντε φυσικά και τα δύο τεχνητά- κινούνται συγχρονισμένα, χωρίς να χρειάζεται κανείς να δίνει κάθε φορά εντολές στα ρομποτικά δάχτυλα, τα οποία στο μέλλον, μετά από τις αναγκαίες βελτιώσεις, θα γίνουν πιο μικρά και ελαφριά. Στόχος είναι τα δάχτυλα να διπλώνουν στο ένα τρίτο του σημερινού μεγέθους τους και να βρίσκονται ενσωματωμένα σε ένα βραχιόλι ή ρολόι, από το οποίο θα βγαίνουν όταν χρειάζεται και μετά θα μπαίνουν πάλι στη θέση τους.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Ασάντα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση - ανακοίνωση σε ρομποτικό συνέδριο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι το μηχάνημά τους θα βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν περιορισμένη επιδεξιότητα στα χέρια ή που θέλουν να σηκώσουν βαριά αντικείμενα.
Τα ρομποτικά δάχτυλα χρησιμοποιούν κατάλληλους αλγόριθμους λογισμικού για να υπολογίζουν κάθε φορά πώς πρέπει να κινηθούν σε συγχρονισμό με τα φυσικά δάχτυλα. Τα δύο τεχνητά δάχτυλα βρίσκονται στα δύο άκρα του χεριού, ένα μετά τον αντίχειρα και ένα μετά το μικρό δάχτυλο.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι θέμα συνήθειας, έως ότου οι άνθρωποι να νιώσουν τέτοιου είδους ρομποτικά δάχτυλα ως φυσικές προεκτάσεις του σώματός τους. «Όπως ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κανείς επί πολύ καιρό, έτσι θα νιώθει κανείς το ρομπότ ως προέκταση του χεριού του», δήλωσε ο Χάρι Ασάντα.
Οι αλγόριθμοι ελέγχου των ρομποτικών δαχτύλων "εκπαιδεύουν" τα τελευταία να μιμούνται την κίνηση των ανθρωπίνων δαχτύλων. Όσο κανείς φοράει τα έξτρα δάχτυλα, τόσο αυτά θα μαθαίνουν καλύτερα να πιάνουν και να χειρίζονται σωστά ένα αντικείμενο, ανάλογα με τις προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες που έχει κάθε άνθρωπος ή ανάλογα με τις διαφορετικές περιστάσεις.
Ο στρατός αναμένεται να ενδιαφερθεί για τη νέα -ακριβή- ανακάλυψη, ενώ το κατά πόσο τα ρομποτικά δάχτυλα θα βρουν μελλοντικές ευρύτερες εφαρμογές, θα εξαρτηθεί και από την τιμή τους.
Πηγή: news.gr
Δείτε περισσότερα τεχνολογικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/tehnologia