WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Φιλοσοφία και Λογοτεχνία

Τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν στις καλοκαιρινές διακοπές - Οι καλύτερες επιλογές για φέτος

Τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν στις καλοκαιρινές διακοπές - Οι καλύτερες επιλογές για φέτος

Ξεχωρίσαμε 10 νέα βιβλία για το φετινό καλοκαίρι, που αξίζει να προσθέσετε στη βαλίτσα των διακοπών σας.

Καλοκαίρι σημαίνει ξαπλώστρα ή πετσέτα στρωμένη στην αμμουδιά για όσους αγαπούν τις ανοργάνωτες παραλίες, ατελείωτες βουτιές, παγωμένος καφές και ένα βιβλίο να συντροφεύει μοναδικά κάθε σου στιγμή.

 

Τα βιβλία του καλοκαιριού κουβαλούν πολλές αναμνήσεις. Αναμνήσεις από βουτιές, από χαρούμενες στιγμές, από ξεγνοιασιά, από ατελείωτες βόλτες και από ώρες χαλάρωσης στο μπαλκόνι ή τη θάλασσα, ξεφυλλίζοντας το ένα κεφάλαιο μετά το άλλο.

Η άδεια για πολλούς είναι κοντά, αλλά ακόμα και αν έχετε ήδη φύγει και το πρόγραμμα τώρα λέει νωχελικό καλοκαίρι στην πόλη, ένα βιβλίο είναι πάντα μια καλή παρέα.

 

10 βιβλία για το καλοκαίρι:

Παριζιάνικος δρόμος μια βροχερή μέρα, Ιζαμπέλ Ρίο Νόβο
Εκδόσεις Βακχικόν

Η γαλλική πρωτεύουσα ζει εποχές μεγάλων αλλαγών, με την κατασκευή των μεγάλων λεωφόρων και την εμφάνιση ενός νέου καλλιτεχνικού ρεύματος, του ιμπρεσιονισμού, που θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν την τέχνη και τον κόσμο. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης από απόσταση, την οποία ζει ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος -ένας φιλότεχνος με το όνομα Γκουστάβ Καγιεμπότ, φίλος και ευεργέτης ζωγράφων όπως ο Μονέ και ο Ρενουάρ, αλλά και καλλιτέχνης πρώτης τάξεως και ο ίδιος- με μια συγγραφέα, που ερευνά εδώ και χρόνια την ιστορία αυτού του θλιμμένου εκατομμυριούχου και αποφασίζει τώρα να γράψει για αυτόν. Τι ρόλο παίζει σε αυτήν τη σχέση η αινιγματική Έλενα, μια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης που φαίνεται να ξέρει τα πάντα για τον Καγιεμπότ; Συνδυάζοντας τα ιστορικά γεγονότα με φανταστικά στοιχεία, η Ιζαμπέλ Ρίο Νόβο μας προσφέρει με τον Παριζιάνικο δρόμο μια βροχερή μέρα ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη δύναμη της τέχνης να αλλάζει τον κόσμο.

 

Τα περσινά χιόνια, Γκρέγκορ φον Ρετσόρι
Εκδόσεις Δώμα

Γεννημένος στους κόλπους μιας αριστοκρατικής οικογένειας, ο γερμανόφωνος Γκρέγκορ φον Ρετσόρι (1914-1998) καταγράφει στην αυτοβιογραφία του τις αναμνήσεις του από την Μπουκοβίνα, μια εύπορη περιοχή που ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και κατόπιν στη Ρουμανία, στη Σοβιετική Ένωση και σήμερα στην Ουκρανία. Η μητέρα του, μια εκθρονισμένη πριγκίπισσα που φαντάζεται ότι είναι διαρκώς άρρωστη, ο πατέρας του που γίνεται ήρωας χωρίς αιτία, η τυραννική αδερφή του, η άσχημη παραμάνα του, γίνονται τα βασικά πρόσωπα σε μια συναρπαστική αφήγηση από έναν παλιό κόσμο που έχει ολότελα χαθεί μέσα στη δίνη της σύγχρονης Ιστορίας.

 

Οι 8 Ζωές μιας εκατοντάχρονης χωρίς όνομα, Mirinae Lee
Εκδόσεις Διόπτρα

Η ζωή κοντά στα σύνορα της Βόρειας Κορέας είναι ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου, μια συνεχιζόμενη μάχη στην οποία είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Αυτός ο επικίνδυνος, σκοτεινός κάτω κόσμος φιλοξενεί μια αξέχαστη γυναίκα που είναι γνωστή ως «απατεώνισσα». Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία μιας από τις γηραιότερες γυναίκες που δραπέτευσαν μόνες τους από τη Βόρεια Κορέα, το Οι 8 ζωές μιας εκατοντάχρονης χωρίς όνομα αποτελείται από οχτώ σκοτεινά όσο και μαγευτικά κεφάλαια που ακολουθούν αυτή τη μοναδική γυναίκα και την οικογένειά της καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πιο ταραχώδους στιγμής της σύγχρονης κορεατικής ιστορίας. Η εκατοντάχρονη χωρίς όνομα της Mirinae Lee είναι χαμαιλέοντας –σκλάβα, καλλιτέχνιδα αποδράσεων, δολοφόνος, τρομοκράτισσα, κατάσκοπος, ερωμένη και μητέρα–, μια γυναίκα που πρέπει συχνά να επιλέγει το αδιανόητο για να επιβιώσει από τον πόλεμο και την κατοχή στη χώρα της. Η ιστορία της είναι μια σαγηνευτική, περίπλοκη ιστορία αγάπης και επιβίωσης που θα σας καθηλώσει –και θα σας προκαλέσει εικασίες– μέχρι το τέλος, χάρη στο λαμπρό ταλέντο και στην οξυδέρκεια της Lee.

 

Τα αηδόνια της σιωπής, Στέφανος Δάνδολος
Εκδόσεις Ψυχογιός

Μέχρι πού θα έφτανε ένας άντρας για να ξαναβρεί τη γυναίκα της ζωής του; Ανάμεσα από πόσες σφαίρες θα μπορούσε να περάσει, πόσους φλογισμένους δρόμους θα τολμούσε να διαβεί; Το Φθινόπωρο του 1944 οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα. Η απελευθέρωση φέρνει λύτρωση, αλλά και διχασμό. Εμφύλια πάθη ξυπνούν, η Ελλάδα οδεύει προς τον όλεθρο ξανά. Ο κύριος Αριστείδης είναι ο μακροβιότερος σερβιτόρος στο Καφενείον Ζαχαράτου της Πλατείας Συντάγματος. Σεμνός και καλόψυχος ονειρεύεται πάντα την Ευδοξία του, την ευαίσθητη καθαρίστρια που ερωτεύτηκε κάποτε. Καθώς η Αττική παραδίδεται στο χάος, ένα γράμμα θα ζωντανέψει την ελπίδα του να βρεθεί κοντά της. Αλλά ο φοβερός Δεκέμβρης παραμονεύει. Και φαντάζει αδυσώπητος. Αυτή είναι η ιστορία του απελπισμένου ταξιδιού που έκανε ένας άνθρωπος μες στα Δεκεμβριανά, αναζητώντας τη δική του πατρίδα. Τρία χρόνια μετά τη «Δίκη που άλλαξε τον κόσμο», ο πολυβραβευμένος συγγραφέας των μπεστ σέλερ «Ιστορία χωρίς όνομα» και «Φλόγα και άνεμος», επιστρέφει με ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για την αξία της αθωότητας μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι.

 

Τα χρόνια της αθωότητας, Edith Wharton
Εκδόσεις Μίνωας

Ο Νιούλαντ Άρτσερ, ένας νεαρός φέρελπις δικηγόρος της υψηλής κοινωνίας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον αρραβώνα του με την όμορφη και αθώα Μέι Γουέλαντ, όταν εμφανίζεται η ξαδέλφη της Μέι, κόμησσα Έλεν Ολένσκα, μια γοητευτική γυναίκα που επιστρέφει στην πατρίδα της μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει και να χωρίσει με τον Ευρωπαίο σύζυγό της. Η ομορφιά της, η αντισυμβατική προσωπικότητά της και ο ευρωπαϊκός της αέρας παρασύρουν τον Νιούλαντ Άρτσερ σε έναν παθιασμένο έρωτα κόντρα στους κανόνες και τους ηθικούς φραγμούς της συντηρητικής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. Όμως, η ευτυχία του υπονομεύει το μέλλον της Μέι και την κοινωνική του θέση. Κι ο ίδιος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και στην αληθινή αγάπη… Η Edith Wharton στα Χρόνια της αθωότητας, το πρώτο βιβλίο χάρη στο οποίο απονεμήθηκε βραβείο Πούλιτζερ σε γυναίκα, δημιουργεί μια συγκινητική ερωτική ιστορία ασκώντας αυστηρή κριτική στα υποκριτικά κοινωνικά ήθη της εποχής. Ένας ύμνος στη γυναικεία δύναμη και στο μεγαλείο της αγάπης. Από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.

 

Η άλλη κόρη, Annie Ernaux
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή Κυριακή ένα κοριτσάκι μαθαίνει κάτι που της αλλάζει τη ζωή για πάντα: οι γονείς της είχαν άλλη μια κόρη, που πέθανε δυο χρόνια πριν τη γέννηση της ίδιας. Μια αποκάλυψη κομβικού χαρακτήρα που πυροδοτεί την ένταση αυτού του σύντομου βιβλίου, καθώς η Annie Ernaux ξεκινάει ένα γράμμα σε αυτή την άγνωστη αδερφή, ένα γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ – ένα ανείπωτο μυστικό που σφραγίζει όχι μόνο την παιδική ηλικία, και τη διαμόρφωση της μικρής, αλλά και τη λογοτεχνική της ιδιοσυγκρασία. Ένα ανείπωτο μυστικό που σφραγίζει όχι μόνο την παιδική ηλικία της συγγραφέα, τη διαμόρφωσή της, αλλά και τη λογοτεχνική της ιδιοσυγκρασία.

 

Σήκω από πάνω μου, Λίνα Βαρότση
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ασυμβίβαστη, με μια εμμονική αφοσίωση στον δίδυμό της, Χρίστο, η Νίνα αλωνίζει τα σοκάκια της Άνω Πόλης. Ώσπου μια αλλιώτικη ζωή της προσφέρεται στη γενέτειρα του πατέρα τους, τη Νέα Υόρκη. Θαμπωμένη από όλα όσα έχει φέρει μαζί του το καινούργιο, συνεχίζει να χάνεται στις λεωφόρους και στο χάος μέσα στο κεφάλι της, ωσότου στη ζωή της μπαίνει ένας άντρας που της δίνει ανέλπιστη προσοχή και αποδοχή. Ερωτευμένη, απεγνωσμένη να ξεριζώσει τον πόνο κάθε απώλειας που τη βασανίζει, η Νίνα παραδίδεται άνευ όρων, για να βρεθεί παγιδευμένη σ’ έναν κυκεώνα συναισθηματικής, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης. Σε αυτό το μυθιστόρημα οι προσωπικές επιλογές, συχνά αυτοκαταστροφικές, και τα αδιέξοδα από τις παρερμηνείες και τις προοπτικές στις ανθρώπινες σχέσεις φωνάζουν δυνατά «Σήκω από πάνω μου». Μπορείς να συγχωρήσεις πρώτα τον εαυτό σου και να ξεχάσεις για να συνεχίσεις;

 

Χαρούμενο μέρος, Emily Henry
Εκδόσεις Διόπτρα

Η Χάριετ και ο Γουίν είναι το τέλειο ζευγάρι από τότε που γνωρίστηκαν στο κολέγιο, ταιριάζουν σαν το αλάτι με το πιπέρι, το μέλι με το τσάι, τον αστακό με τα ψωμάκια. Μόνο που τώρα πια –για λόγους που ακόμα δεν θέλουν να συζητήσουν– δεν είναι μαζί. Χώρισαν πριν από πέντε μήνες… και ακόμα δεν το έχουν πει στους κολλητούς τους. Να γιατί καταλήγουν να μένουν στο ίδιο δωμάτιο σε ένα εξοχικό στο Μέιν, που είναι ο τόπος απόδρασης της παρέας τους κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Μόνο που φέτος η Χάριετ και ο Γουίν λένε τρελά ψέματα, ενώ προσπαθούν να μη δίνουν σημασία στο πόσο απελπισμένα θέλουν ακόμα ο ένας τον άλλον. Γιατί το εξοχικό είναι προς πώληση κι αυτή η βδομάδα είναι η τελευταία που θα περάσουν όλοι μαζί σ’ αυτό το μέρος. Δεν αντέχουν να ραγίσουν τις καρδιές των φίλων τους και έτσι θα παίξουν τους ρόλους τους. Έπειτα από τόσα χρόνια έρωτα, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να προσποιηθείς για μία βδομάδα ότι είσαι ακόμα ερωτευμένος… μπροστά σ’ αυτούς που σε ξέρουν καλύτερα απ’ όλους;

 

Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή, Ελένη Πριοβόλου
Εκδόσεις Καστανιώτη

Το φως του Διαφωτισμού βρίσκει την Ελλάδα μέσα στο σκοτάδι της οθωμανικής σκλαβιάς. Τα χρόνια αυτά, στην Ακαρνανία, γεννιέται ο Χριστόδουλος Παμπλέκης. Ορφανός από μάνα και σημαδεμένος από την ευλογιά, βρίσκει διέξοδο στα γράμματα. Ο πατέρας, επικηρυγμένος κλεφταρματολός, ύστερα από σύγκρουση με τουρκικό σώμα, αναγκάζεται να τον πάρει μαζί του και να φύγουν μακριά από τον τόπο τους, σε μια περιπλάνηση στα βουνά. Εκεί πέφτουν σε παγίδα και συλλαμβάνονται. Το παιδί γίνεται μάρτυρας της θανάτωσης του πατέρα του, ενώ το ίδιο σέρνεται στο σκλαβοπάζαρο. Η τύχη το ρίχνει στα χέρια ενός γραικού άρχοντα και η ζωή του αλλάζει για πάντα. Από το Ξηρόμερο, το Λιτόχωρο, τη Ραψάνη και τα Βρανιανά, έως την Αθωνιάδα Ακαδημία, τη Βενετία, τη Βιέννη και τη Λειψία, ο Χριστόδουλος θα εξελιχθεί σε κορυφαίο δάσκαλο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θα συγκρουστεί με το καθεστώς της θεοκρατίας, θα διωχθεί και θα αφοριστεί. Ένα μυθιστόρημα για την αναζήτηση της ατομικής ελευθερίας, την εποχή που ο Ρωμιός αγκομαχούσε υπό το βάρος του οθωμανικού ζυγού, ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος είχε αρχίσει να μεταμορφώνεται.

 

28 καλοκαίρια, Elin Hilderbrand
Εκδόσεις Ψυχογιός

Το γλυκό καλοκαίρι του 1993 η Μάλορι έχει μόλις κληρονομήσει ένα παραθαλάσσιο εξοχικό σπίτι στο Ναντάκετ από τη θεία της και συμφωνεί να το διαθέσει για το μπάτσελορ πάρτι του αδερφού της. Η απόφασή της θα αποδειχτεί μοιραία, καθώς αυτή θα είναι η αφορμή να γνωρίσει τον Τζέικ ΜακΚλάουντ, τον άντρα που θα σημαδέψει τη ζωή της. Οι δυο τους θα ζήσουν έναν μυστικό έρωτα που αναβιώνει για ένα μόλις Σαββατοκύριακο μία φορά τον χρόνο κάθε καλοκαίρι. Ο κρυφός δεσμός τους θα διατηρηθεί άρρηκτος –παρά το ότι είναι και οι δυο παντρεμένοι με άλλους ανθρώπους, έχουν παιδιά και πολυάσχολες ζωές– για 28 καλοκαίρια… Μέχρι που η Μάλορι μαθαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει. Μια σαρωτική ιστορία αγάπης για τους τρόπους με τους οποίους οι σχέσεις περιπλέκουν και γεμίζουν τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε.

 

Πηγή: bovary.gr

 

Δείτε περισσότερα "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/taxidia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.