WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Φιλοσοφία και Λογοτεχνία

Η τέχνη της λογοτεχνίας

Logotexnia2Η τέχνη της λογοτεχνίας. Γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία; Τι σημαίνει η λογοτεχνία στη ζωή μας; Το ρήμα διαβάζω είναι τόσο «δυνατό» όσο το ρήμα ονειρεύομαι, αγαπώ, παθιάζομαι;

 

Ο σκοπός της λογοτεχνίας ανέκαθεν ήταν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, μελετώντας κόσμους και ανθρώπους που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε λοιπόν η λογοτεχνία να είναι ένα ταξίδι στην αυτογνωσία αλλά και στον πολιτισμό και στην κουλτούρα κάθε εποχής; Μάλλον, αλλά σίγουρα αυτός δεν είναι ο αυτοσκοπός της.

Η λογοτεχνία και η αγάπη γι’ αυτήν δε διδάσκεται, μόνο καλλιεργείται, όπως και κάθε τέχνη άλλωστε. Κάτι που προσφέρει ανάταση της ψυχής, καλλιέργεια του νου και ολοκλήρωση του ατόμου δεν μπορεί να επιβάλλεται, αλλά οφείλει να προκαλεί τους ανθρώπους να την επιλέξουν.

 

Τι θα μπορούσε τότε να αισθητοποιήσει τον αναγνώστη, για να αντιμετωπίσει την λογοτεχνία σαν τέχνη και όχι μόνο σαν μέσο διασκέδασης, χαλάρωσης και κάτι να περάσουμε την ώρα μας στην παραλία;

Όλα καταλήγουν στο ερώτημα γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία; Γιατί ακούμε μουσική; Γιατί είναι ή δεν είναι σημαντική η τέχνη στη ζωή και στην καθημερινότητά μας;

 

Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τη λογοτεχνία σαν τέχνη και να μπορούμε να απολαύσουμε το λογοτεχνικό μας ταξίδι δεν είναι κάτι που διδάσκεται, δεν είναι «μάθημα», αλλά συνειδητή επιλογή να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε σε βάθος την τέχνη των τεχνών- την τέχνη του λόγου- που συνεχίζει να ανθίζει και να χαρίζει μεγάλα έργα μέσα στους αιώνες.

Η λογοτεχνία είναι κοινωνικά και πολιτισμικά υποκειμενική, αλλά η αξία της μελέτης της είναι αδιαμφισβήτητη. Αν οι αναγνωστικές μας ικανότητες διευρύνονται ελεύθερα, με κριτική σκέψη και όρεξη να διεισδύσουμε στην ουσία της λογοτεχνίας, θα ανακαλύψουμε καινούριες διαδρομές ανάγνωσης και θα εκτιμήσουμε σε βάθος την τέχνη της λογοτεχνίας, που ίσως μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο επιφανειακά.

 

Η βασική επιδίωξη της λογοτεχνίας είναι να λειτουργεί ως φορέας πολιτισμού, να προσφέρει αξίες και στάσεις ζωής για μελέτη και αφομοίωση και φυσικά να ψυχαγωγεί με τρόπο αποδοτικό και προς το συμφέρον του αναγνώστη. Να διαμορφώνει σκεπτόμενες προσωπικότητες που μέσα από κριτική σκέψη και βιωματική εμπειρία να μπορούν να ονειροπολούν, να αγαπούν, να ελπίζουν και να απελευθερώνουν την ψυχή και τον νου τους μέσα από το βιβλίο.

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της λογοτεχνίας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι δημιουργικό. Στο χέρι μας είναι να γνωρίσουμε αυτή την τέχνη και να αποκομίσουμε όσα έχει να μας προσφέρει.

 

Πηγή: thematofylakes.gr


Δείτε περισσότερα "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/taxidia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.