Αρχαία Ελληνική και αρχαία Ρωμαϊκή ενδυμασία
Η ενδυμασία στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Ρώμη αποτελούσε ένα κομμάτι της καθημερινότητας το οποίο είχε την δική του ιδιαίτερη αξία στην πολιτισμική ταυτότητα τους.
Η ενδυμασία στην Αρχαία Ελλάδα
Κρίνοντας από τα ευρήματα, δηλαδή από τα γλυπτά, τα αγγεία και από άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, η ένδυση στην αρχαία Ελλάδα αποτελούνταν από τον χιτώνα, το ιμάτιο, το πέπλο και από την χλαμύδα. Τα ρούχα δεν ήταν μόνο άσπρα, όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει, αλλά είχαν και άλλα χρώματα. Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν ένα ρούχο εσωτερικά, είτε το πέπλο (γυναικείο ρούχο) είτε τον χιτώνα (ανδρικό και γυναικείο ρούχο), και άλλο ένα εξωτερικά, το ιμάτιον. Το πέπλο συνήθως ήταν μάλλινο και ο χιτώνας φτιαγμένος από λινό ύφασμα. Πάντως, και τα δύο συνήθως είχαν ζώνη στη μέση. Η χλαμύδα ήταν καθαρά αντρικό ρούχο, το οποίο διπλωμένο κάθετα κάλυπτε τον αριστερό βραχίονα. Την φορούσαν περισσότερο οι ταξιδιώτες, οι έφηβοι και οι στρατιώτες.
Για τα πόδια τους φορούσαν τα γνωστά σανδάλια, μπότες και άλλα υποδήματα. Επίσης, φορούσαν και υποδήματα για μέσα στο σπίτι. Τέλος, υπήρχαν και καλύμματα για το κεφάλι. Για τους άνδρες υπήρχε ένα καπέλο, ο λεγόμενος πετασός. Οι γυναίκες από την άλλη είχαν ένα στεφάνι, το λεγόμενο διάδημα.
Η ενδυμασία στην Αρχαία Ρώμη
Η αρχαία ρωμαϊκή ενδυμασία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αρχαία ελληνική αλλά είχε και δικά της στοιχεία. Το χαρακτηριστικό ρούχο της ήταν η τήβεννος την οποία φορούσαν άνδρες και γυναίκες. Αφού άρχισε να εγκαταλείπεται η τήβεννος, οι γυναίκες άρχισαν να φορούν χιτώνα, αρχαίο ελληνικό ένδυμα, και πάνω από αυτόν έναν άλλον μακρύτερο (stola) μαζί με έναν μανδύα (palla). Οι άντρες φορούσαν το γνωστό αρχαίο ελληνικό ιμάτιο όπως και ένα είδος υποκαμίσου το οποίο έμοιαζε με τον χιτώνα (tunika). Επίσης, ένα ιδιαίτερο στοιχείο της ρωμαϊκής ενδυμασίας ήταν τα δαχτυλίδια αλλά και οι περούκες που φορούσαν οι άνδρες. Για τα πόδια τους χρησιμοποιούσαν τα σανδάλια.
Τα ρωμαϊκά ρούχα έδειχναν σε τεράστιο βαθμό την κοινωνική τάξη αυτού που τα φορούσε και αποτελούσαν είτε δείγμα ισχύος είτε αδυναμίας.
Πηγή: elefsis.com.cy
Δείτε περισσότερα "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/taxidia