Λογοτεχνικά είδη: ποια είναι αυτά και τι υπάρχουν στη λογοτεχνία
Ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους που υπάρχει χάρη στο πλήθος των λογοτεχνικών ειδών που υπάρχουν. Ωστόσο, χάνεται επειδή η ανάγνωση δεν είναι μοντέρνα. Ακόμα, είναι μέρος της ιστορίας μας και, επομένως, σήμερα θέλουμε να σας πούμε για όλα όσα μπορείτε να βρείτε σε αυτά.
Και το θέμα είναι ότι τα είδη είναι ευρύ και δεν τα γνωρίζετε όλα. Ευτυχώς έχουμε διερευνήσει και τώρα θα σας διδάξουμε τι είναι λογοτεχνικά είδη, ποια είναι εκεί και ποια υπογένειες μπορείτε να βρείτε σε καθένα από αυτά.
Τι είναι λογοτεχνικά είδη
Τα λογοτεχνικά είδη αναφέρονται στο ταξινόμηση κατά ομάδες ή κατηγορίες των διαφόρων λογοτεχνικών έργων. Αυτά χωρίζονται με βάση τη δομή που έχουν καθώς και το περιεχόμενο. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μεγάλες ομάδες στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα έργα λογοτεχνίας.
Σε όλη την ιστορία, λογοτεχνικά είδη δεν ήταν πάντα τα ίδια, ούτε τα έργα περιλαμβάνονται στα ίδια είδη όπως τώρα. Ωστόσο, η ταξινόμηση διατηρείται εδώ και αρκετό καιρό. Με μια προειδοποίηση: η συμπερίληψη ενός αριθμού φύλου, η διδακτική.
Έτσι, προς το παρόν, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες και πολύ σημαντικές ομάδες που καλύπτουν τα έργα εδώ και πολύ καιρό, οι οποίες είναι αφηγηματικές, λυρικές και δραματικές. Λίγο αργότερα, συμπεριλήφθηκε το διδακτικό είδος.
Ποιος δημιούργησε τα λογοτεχνικά είδη;
Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας της δημιουργίας αυτών των λογοτεχνικών ειδών; Ή γιατί είναι ένα μυθιστόρημα μέσα στο αφηγηματικό είδος, ενώ ένα ποίημα είναι λυρικό ή ένα δραματικό θέατρο; Λοιπόν όλα αυτά Το χρωστάμε σε ένα άτομο: τον Αριστοτέλη.
Η πρώτη αναφορά, καθώς και η πρώτη ταξινόμηση των λογοτεχνικών ειδών ήταν από τον Αριστοτέλη. Συγκεκριμένα, στο έργο του La Poetica, μίλησε για τρία είδη ειδών: αφηγηματική, λυρική και δραματική.
Τύποι λογοτεχνικών ειδών
Τώρα που ξέρετε το τέσσερις τύποι λογοτεχνικών ειδών που υπάρχουν, δεν σταματούν εκεί. Σε κάθε μία από αυτές τις μεγάλες ομάδες υπάρχουν, με τη σειρά τους, πολλά λογοτεχνικά υπογένειες που αποτελούν το σύνολο της λογοτεχνίας.
Θέλετε να μάθετε σε τι αναφέρεται καθένας από αυτούς; Σας το εξηγούμε παρακάτω.
Αφηγηματικό είδος
Το αρχικό αφηγηματικό είδος και το τρέχον δεν είναι το ίδιο. Στο παρελθόν, το αφηγηματικό είδος ήταν γνωστό ως εκείνο όπου λέγονταν θρυλικά γεγονότα, συχνά ο συνδυασμός του διαλόγου και της περιγραφής, και ο λόγος από ό, τι γράφτηκε ήταν πιο συνηθισμένος.
Μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα είναι μία από τις υποομάδες των λογοτεχνικών ειδών που είναι πιο γνωστά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια αφήγηση στην οποία αφηγείται λίγο πολύ ιστορία, όπου μπαίνουν διαφορετικοί χαρακτήρες στη σκηνή και όπου, με τη σειρά τους, μπορείτε να βρείτε διαφορετικά θέματα: αστυνομία, παραφυσική, ρομαντική
Κουέντο
Στην περίπτωση της ιστορίας, μιλάμε για ένα σύντομη αφήγηση, η οποία μπορεί να βασίζεται σε κάτι πραγματικό ή να δημιουργεί μια εξωπραγματική ιστορία. Έχει λίγους χαρακτήρες και μια πολύ βασική και απλή ανάπτυξη. Και ακόμη και αν νομίζετε ότι επικεντρώνεται στα παιδιά, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι.
Μύθος
Ο μύθος, όπως και η ιστορία, είναι επίσης μια διήγηση, συνήθως των οποίων οι χαρακτήρες είναι ζώα ή σειρές σε συνδυασμό με ανθρώπους (για παράδειγμα, ζώα που συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι).
Ο θρύλος
Είναι μια πραγματική ιστορία που αρχίζει να κοσμείται με φανταστικά στοιχεία, αποκτώντας έτσι μια ιστορία με παραφυσικές πινελιές, ή μη ρεαλιστική, αλλά παντρεύεται τόσο καλά που γίνεται δημοφιλής και γίνεται κάτι που πρέπει να πιστέψουμε. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές πολλοί άνθρωποι αποδεικνύουν την αλήθεια αυτών.
Mito
Από την πλευρά του, ο μύθος μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως α υπέροχη ιστορία για έναν χαρακτήρα, αλλά σχεδόν πάντα επικεντρώνονται σε αρχαίους θεούς ή ήρωες, δεν υπάρχουν πολλοί τρέχοντες μύθοι. Αυτό χαρακτηρίζεται από την αλλαγή της αλήθειας, ειδικά από την άποψη του χαρακτήρα, για να την επαινεί σε σχέση με άλλους στην ιστορία.
Επος
Μια επική αφήγηση προσπαθεί να πει τις περιπέτειες ενός ήρωα, ή πολλών, και τις μάχες στις οποίες συμμετέχει, αν και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να είναι αληθινές, αλλά μάλλον κάνουν κάποιον να σκεφτεί ότι είναι.
Επος
Στην περίπτωση του επικού, είναι παρόμοιο με τα παραπάνω, αλλά διαφέρει από αυτό στο ότι οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται δεν είναι «φυσιολογικά ανθρώπινα όντα», αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες, θεοί ή ημίθεοι.
Δύο σαφή παραδείγματα από τη λογοτεχνία είναι η Ιλιάδα ή η Οδύσσεια.
Τραγουδήστε πράξη
Επικεντρώθηκε πείτε την ιστορία των περιπετειών, των μαχών κ.λπ. ενός ιππότη του Μεσαίωνα. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το El Cantar de mio Cid.
Λυρικός
Προχωρώντας στο λυρικό είδος, είναι η δεύτερη μεγάλη ομάδα λογοτεχνικών ειδών και σε αυτό θα βρείτε δύο υποομάδες: την αρχαία και τη σύγχρονη.
Το λυρικό είδος αναφέρεται σε ένα λογοτεχνία όπου ο συγγραφέας πρέπει να εκφράζει συναισθήματα, αισθήσεις, συναισθήματα κ.λπ. στο άτομο που το διαβάζει ή το ακούει. Επομένως, τείνει να είναι πιο ποιητικό (εξ ου και το πιο γνωστό υπογενές είναι η ποίηση).
Αρχαία λυρικά υπογενή
Μεταξύ αυτών είναι:
- Oda
- Ελεγεία
- Σάτυρα
- Χορωδικός στίχος
- Τραγούδι
- Ανθμός
- Eclogue
- Επίγραμμα
- Ρομαντισμός
Σύγχρονα λυρικά υπογονίδια
Εκτός από τα παραπάνω, όλα αυτά τα ποιήματα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχουν εισαχθεί δύο νέες μορφές λυρικού είδους, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
- Σονέττο. Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό από δεκατέσσερις στίχους, hendecasyllables, και με ένα σύμφωνο ρήμα. Επιπλέον, πρέπει να χωριστούν σε δύο κουαρτέτα και δύο τρίδυμα.
- Μαδριγάλιο. Πρόκειται για ένα σύντομο λυρικό ποίημα που, σχεδόν πάντα, έχει ρομαντικούς τόνους και εστιάζει σε μια γυναίκα, συνδυάζοντας στίχους 11 και 7 συλλαβών.
Δραματικό ή θεατρικό είδος
Το δραματικό είδος, γνωστό και ως θεατρικό είδος, έχει ως στόχο αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της ιστορίας ενός χαρακτήρα μέσω διαλόγου και όχι περιγραφών. Αν και είναι γραμμένο, ο απώτερος στόχος ενός θεατρικού έργου είναι να εκπροσωπείται από τους θεατές, οπότε γίνεται οπτικό και ακουστικό αντί για κείμενο.
Σε αυτό το είδος μπορείτε να βρείτε τα ακόλουθα λογοτεχνικά υπογένειες:
- Τραγωδία
- Κωμωδία
- Δράμα / Τραγωγολογία
- Μελόδραμα
- Φάρσα
Διδακτικό είδος
Τέλος, έχουμε το διδακτικό είδος. Αυτό είναι το μόνο που δεν ανέφερε ο Αριστοτέλης στο έργο του, και εμφανίστηκε αρκετά χρόνια αργότερα για να συμπεριλάβει εκείνα τα έργα που είχαν εκπαιδευτική αίσθηση ή, όπως υποδηλώνει το όνομά της, διδακτικό.
Υπό αυτήν την έννοια, τα υποκατηγορίες που μπορείτε να βρείτε σε αυτήν τη μεγάλη ομάδα είναι τα εξής:
- Δοκιμή
- Βιογραφία
- Crónica
- Γραπτή μνήμη
- Ρητορική
- Επιστολή ή επιστολή
- Συνθήκης
- Μύθος
- Διδακτικό μυθιστόρημα
- Διάλογος
- Διδακτικό ποίημα
Πηγή: actualidadliteratura.com
Δείτε περισσότερα "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/taxidia