WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

«Η γνώση είναι ένα αγαθό που δεν έχει χρόνο λήξης και χρήσης»

ZarafopoulosΣυνέντευξη στο Λάμπρο Ρόδη για το eduadvisor.gr

Στέλιος Ζαραφόπουλος, Πρόεδρος, 
Athens Graduate School of Management (AGSM)

 

Ένας βαθύς γνώστης του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ένας βετεράνος δάσκαλος από τα… χέρια του οποίου πέρασαν πολλά επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων. Ο Στέλιος Ζαραφόπουλος, Πρόεδρος του Athens Graduate School of Management (AGSM) μιλά στον Λάμπρο Ρόδη και καταθέτει την πολύτιμη εμπειρία του και μας φανερώνει τις τάσεις που κυριαρχούν σήμερα στις σχολές Μάνατζμεντ στη χώρα μας.


Κύριε Ζαραφόπουλε, διαθέτετε πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης των στελεχών. Σήμερα, τι έχει αλλάξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ως προς τις προτάσεις των σχολών Διοίκησης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως;

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων ανάπτυξης στελεχών, έχουν μεταβληθεί. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε τους παρακάτω:

  • Ανάπτυξη μεταμοντέρνων θεωριών που αφορούν τη διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων και οργανισμών αλλά και την εκπαίδευση και επιμόρφωση ενηλίκων.
  • Πλουραλισμός στις πηγές, στην παραγωγή και στη μετάδοση της νέας γνώσης σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών και τα ζητήματα περί έγκυρης ή μη έγκυρης γνώσης.
  • Ανάπτυξη τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών ικανής να παρέχει αξιόπιστες λύσεις διάδρασης και μεταφοράς πληροφοριών και δεδομένων με μικρότερο κόστος.
  • Η αλλαγή του ρόλου της επιχείρησης στο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον διαμορφώνει κυρίαρχους στόχους στη λειτουργία της επιχείρησης όπως η καινοτομία και η εσωτερική επιχειρηματικότητα, αλλά και η κοινωνική της παρουσία μέσω της κοινωνικής της υπευθυνότητας και της εταιρικής διακυβέρνησης.
  • Μείωση χρημάτων αλλά και χρόνου που είναι διαθέσιμα για επένδυση σε εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση από τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς αλλά και τα ίδια τα στελέχη.

Οι βασικές τάσεις των προγραμμάτων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης είναι βασισμένες στην εξειδικευμένη πρακτική εφαρμογή της γνώσης στο χώρο εργασίας (work based learning), τη διαμόρφωση νέου προφίλ στελεχών, αυτό του υπεύθυνου στελέχους (responsible manager) και την αυξανόμενη τάση μετάδοσης της γνώσης μέσω e-learning και η ενδυνάμωση προγραμμάτων διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όλα τα προγράμματα που αναφέρονται στη Διοίκηση επιχειρήσεων έχουν διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εμπλουτίσουν τη φαρέτρα του στελέχους με νέα εργαλεία βασισμένα στην τεχνολογία για τη διευκόλυνσή του.


Η επιλογή ενός εκ των διοικητικών επαγγελμάτων παρέχει την ευκαιρία για μια καριέρα που αποφέρει κοινωνικό status και οικονομικές απολαβές. Αυτό ίσχυε επί μακρόν. Σήμερα, ποια είναι η πραγματικότητα;

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει και στο χώρο των διοικητικών επαγγελμάτων. Σήμερα η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη προσφορά και μειωμένη ζήτηση καταρτισμένων στελεχών επιχειρήσεων λόγω της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο στον Ελληνικό χώρο όσο και διεθνώς, με αποτέλεσμα τη μείωση τόσο του κοινωνικού status όσο και των αμοιβών.

 

Το πώς θα πορευθείς προς την επαγγελματική σου επιτυχία, αλλάζει ποτέ;

Η πορεία προς την επαγγελματική επιτυχία δεν έχει αλλάξει αλλά πλέον βασίζεται στην τεκμηριωμένη γνώση, την αυτοπεποίθηση, το ΠΑΘΟΣ προς την επιτυχία και την προσωπικότητα του στελέχους.

 

Το περιεχόμενο των προγραμμάτων και η μεθοδολογία μετάδοσης της γνώσης στο AGSM, σχεδιάζονται και υλοποιούνται με ποια φιλοσοφία;

Η φιλοσοφία του AGSM επικεντρώνεται:

  • Στην παροχή εξελιγμένης επιχειρηματικής γνώσης βασισμένη στην πρακτική μέσω νέων προγραμμάτων και διαμόρφωση των υφισταμένων προγραμμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
  • Στην ανάπτυξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του στελέχους μέσω βιωματικών προγραμμάτων που θα διαμορφώνουν τη σωστή συμπεριφορά του ηγέτη.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το AGSM στη μετάδοση της γνώσης για την επίτευξη των παραπάνω, είναι η χρήση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας (digital) και η προσωπική επαφή του καθηγητή – επαγγελματία με το διδασκόμενο με αναφορά στη σύγχρονη αρθρογραφία και στη μελέτη και επίλυση πραγματικών επιχειρηματικών καταστάσεων τόσο σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο. Επίσης δίνεται έμφαση στην κατανόηση της διαδικασίας του αναστοχασμού (reflective practitioner) για την επίλυση επιχειρηματικών καταστάσεων.

 

Το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για μια σύγχρονη επιχείρηση;

Βεβαίως και είναι χωρίς να υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης. Θα έλεγα ότι όχι μόνο είναι ένα από τα σημαντικότερα αλλά είναι και το βασικότερο. Θα πρόσθετα όμως ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπεται από τις Διοικήσεις που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται συνεχής ενθάρρυνση και εκπαίδευση.


Τί είναι εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τους φοιτητές σας ή τα μέλη του AGSM Executive Club;

Είναι η αβεβαιότητα σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και επαγγελματικής απασχόλησης και ανάπτυξης. Τους προβληματίζει η Κυβερνητική πολιτική σε θέματα ανάπτυξης της οικονομίας και ο χειρισμός της κοινωνικής πολιτικής.


Ποια επιχειρησιακή σχολή θα συνιστούσατε σε κάποιον που επιθυμεί να σπουδάσει σήμερα στην Ελλάδα;

Ανεπιφύλακτα θα πρότεινα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το οποίο συγκεντρώνει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που το φέρνουν πρώτο από τις επιχειρησιακές σχολές της Ελλάδος σύμφωνα με πρόσφατη κατάταξη της EDUNIVERSAL με δεύτερο το ALBA και τρίτο το AGSM.


H επένδυση στη γνώση θα χάσει ποτέ την… αξία της;

Η γνώση είναι ένα αγαθό που δεν έχει χρόνο λήξης και χρήσης. Για να είναι όμως επίκαιρη απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε χρήμα, χρόνο και προσπάθεια, ώστε να καθίσταται αξιόλογη και εφαρμόσιμη και να ταυτίζεται με το σύγχρονο περιβάλλον, όπως αυτό συνεχώς διαμορφώνεται.


* Ο Στέλιος Ζαραφόπουλος, από το 1968, έχει διατελέσει στέλεχος σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και σύμβουλος σε δεκάδες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι Fellow του Communication Advertising and Marketing Education Foundation, πρόεδρος του AGSM και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης των Επιχειρήσεων.

 

Πηγή: eduadvisor.gr

Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.