Logistics στο σύγχρονο περιβάλλον
Συνέντευξη: Μίκος Πεσματζόγλου
Καθηγητής Logistics στο Executive Diploma in Logistics του Mediterranean College & Σύμβουλος Λειτουργιών (εφαρμογών RFID) στην εταιρεία Control and Advanced Technologies Hellas AEBE
Ερ : Γίνεται τελευταία πολλή κουβέντα σε διεθνές επίπεδο για θέματα διαχείρισης πόρων. Που οφείλεται αυτό;
Απ : Η παγκοσμιοποίηση, η αύξηση του κόστους ενέργειας, και των υλών, οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών (με την ένταξη της Κίνας στην διεθνή εμπορική σκηνή) έφεραν νέα ήθη, έθιμα και προτεραιότητες στον χώρο των Logistics. Και μιας και Logistics σημαίνει “the time related positioning of resources” καταλαβαίνετε την συσχέτιση.
Ερ : Σε ποια επίπεδα στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσαμε να δούμε βελτιώσεις και μεγάλα οφέλη;
Απ : Θα ήθελα να τονίσω ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν υπάρχει διεθνές ή τοπικό εμπόριο, αλλά απλά εμπόριο και διακίνηση κάθε μορφής. Μας ενδιαφέρει αυτό που παραγγείλαμε να το έχουμε την ώρα που το θέλουμε, στην κατάσταση που το θέλουμε, και φυσικά πληρώνοντας το λιγότερο δυνατόν για την συνολική απόκτησή του (κόστος και διαχείριση). Άρα θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς σε ποια κατάσταση θα έλθει ένα προϊόν που φορτώθηκε σε κάποιο κοντέινερ σε κάποια χώρα της ανατολής στο λιμάνι της χώρας μας και τελικά στην αποθήκης μας για να το διαχειρισθούμε.
Ερ : μπορείτε να γίνεται περισσότερο αναλυτικός στο θέμα;
Απ : Στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των συστημάτων έχουν εφαρμοσθεί, βασιζόμενοι σε τεχνολογίες σύγχρονες, όπως RFID, GPS systems, satellite tracking μέσω Irridiun, sensor monitoring decices, fleet management, κ.ά., συστήματα που ελέγχονται και κεντρικά (από ευρύτερους οργανισμούς) αλλά και τοπικά (από εταιρείες) ώστε να μπορούμε να ξέρουμε την ώρα και την θέση κάθε φορτίου. Ταυτόχρονα παρακολουθώντας τις συνθήκες διατήρησης των υλικών (θερμοκρασία, κραδασμοί, υγρασία, κα) ξέρουμε και την κατάσταση του. Άρα έχουμε στην διάθεσή μας τρόπους να προσφέρουμε και χρονικά και ποιοτικά καλύτερο service στους πελάτες μας και στην κοινωνία.
Ερ : Υπάρχουν συστήματα, υπάρχουν όμως και κατάλληλα εκπαιδευμένοι άνθρωποι να τα διαχειρισθούν;
Απ: Σε διεθνές επίπεδο ναι υπάρχουν. Άλλωστε και οι συνεχείς εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, διαλέξεις εκεί αποσκοπούν. Στην χώρα μας, οι κινήσεις είναι με μικρότερα βήματα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μια ανοδική τάση της αρχής της δεκαετίας σταμάτησε λόγω της κρίσης που έμπλεξε φυσικά και το εμπόριο. Για παράδειγμα, σημαντικό ρόλο στην διαχείριση υλών και υλικών σε μια βιομηχανία, ή σε μια εταιρεία παίζει η σωστή κωδικοποίηση. Στην χώρα μας δυστυχώς υπάρχουν εταιρείες ,και μεγάλες μάλιστα, που δεν έχουν κάνει αυτή την σωστή κωδικοποίηση, διότι απλά δεν επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, αλλαγές λειτουργικών συστημάτων, επιμορφώσεις ώστε να μπει μια νέα ιδέα στην καθημερινότητα. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι η μόρφωση που αποκτάται σε σύγχρονα Κολέγια (όπως το Mediterranean College), αλλά και στα κρατικά πανεπιστήμια σε τέτοια θέματα είναι εντυπωσιακή, απλά η αγορά δεν εφαρμόζει ακόμα όλες τις γνώσεις σε πραγματικούς χρόνους. Αυτό φυσικά δεν γίνεται σε χώρες του εξωτερικού όπου τα Logistics παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και οι ασχολούμενοι με αυτά έχουν κεντρική θέση στην διαχειριστική σκηνή της εταιρείας. Είναι όμως θέμα χρόνου να γίνει αυτό πλήρως αντιληπτό και στην χώρα μας. Τα μηνύματα είναι πολλά και αισιόδοξα.
Το να ξέρει μια εταιρεία ή ένας οργανισμός πότε π.χ. λήγει ένα προϊόν χωρίς καν να γίνει τοπικός έλεγχος είναι σημαντικό για να παρθεί μια απόφαση ώστε να το διαχειρισθεί σωστά και έγκαιρα. Σκεφθείτε ένα φάρμακο, ένα πυρομαχικό, ένα τρόφιμο, ένα γενικά προϊόν που λήγει χωρίς να το ξέρει κάποιος τι οικονομική ζημιά φέρνει, ενώ από την άλλη τα νέα συστήματα Logistics με τους κατάλληλους ανθρώπους από πίσω τους θα μπορούσαν να το διαχειρισθούν έγκαιρα.
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis