WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

'Μικρόπολις' - Εκπαιδεύοντας τους πολίτες του αύριο

GourtzelasΣυνέντευξη: Γιάννης Γουρτζελάς

Managing Director PR Activities Group

 

1) Πώς ξεκίνησε η ιδέα της 'Μικρόπολις';

 

Η PR Activities Group έχει εμπειρία 12 ετών στη διοργάνωση μεγάλων και απαιτητικών εκδηλώσεων. Η ιδέα της διοργάνωσης ενός πολυεπίπεδου και μοναδικού στο είδος του φεστιβάλ, αφιερωμένου στο παιδί και στην Οικογένεια, ξεκίνησε από τη δημιουργική μας ομάδα πριν από αρκετό καιρό. Όταν η αρχική ιδέα πήρε μορφή, ήταν πλέον  ζήτημα χρόνου να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε τη Μικρόπολις στον ιδανικό χώρο και χρόνο. Η πρώτη Μικρόπολις πραγματοποιήθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς συμμετείχαν σε αυτήν Δημοτικά Σχολεία απ΄ όλη την Ελλάδα, 19  μη κερδοσκοπικοί φορείς, 23 χορηγοί επικοινωνίας και 18.000 επισκέπτες.

 

2) Ποιος είναι ο σκοπός της; 

 

Η Μικρόπολις είναι μία πραγματικά ξεχωριστή διοργάνωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, μία πόλη θαύμα, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θέλουν να διασκεδάσουν, παράλληλα όμως να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν. Χωρισμένη σε θεματικούς άξονες, τις «Γειτονιές» της, στόχο έχει την εκπαίδευση των ενεργών πολιτών του αύριο με τον πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο, το παιχνίδι. Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, η Μικρόπολις συνδυάζει τη γνώση και την ποιοτική ψυχαγωγία μέσω Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Δράσεων που υλοποιούνται από τους γνωστότερους μη κερδοσκοπικούς φορείς, καθώς λειτουργεί ως ομπρέλα για Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές και Ανθρωπιστικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Μουσεία, με συνεχές και αποδεδειγμένο έργο. Πρωτοπορεί και ενώνει για χάρη των παιδιών δεκάδες αγαπημένους Φορείς, οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια μας, κάτι που σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Βασικός στόχος της Μικρόπολις είναι να προσφέρει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση της παιδικής ψυχαγωγίας, πάντοτε με έμφαση στην υψηλή ποιότητα παραγωγής και την άψογη διοργάνωση. Να προάγει αξίες, ιδεώδη και πρακτικές που θα συμβάλουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλα τα παιδιά.

 

3) Σε ποιους απευθύνεται; 

 

Σε παιδιά ηλικίας 2-13 ετών, μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων, αλλά και στις οικογένειες τους. Πέρυσι η Μικρόπολις απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6-13 ετών), αλλά βλέποντας την απήχηση που είχε σε οικογένειες με μικρότερα παιδιά, φέτος σχεδιάσαμε και Γειτονιές ειδικά για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών. Επιπλέον, η Μικρόπολις του 2011 απευθύνεται πιο άμεσα και στους ίδιους τους γονείς, καθώς εμπλουτίστηκε με εργαστήρια και δράσεις στις οποίες ο γονέας, αν το επιθυμεί, μπορεί να πάρει μέρος και να ζήσει μαζί με το παιδί του μια διαφορετική εμπειρία, τη μοναδική εμπειρία της Μικρόπολις.

 

4) Τι είναι οι 'Γειτονιές' και τι δραστηριότητες περιλαμβάνουν;

 

Είναι οι θεματικοί άξονες στους οποίους χωρίζεται η Μικρόπολις, εμβαθύνουν βιωματικά σε θέματα ποιότητας ζωής και φέτος ανανεώνονται, ενώ προστίθενται και καινούριοι, όπως η Γειτονιά της Οικογένειας, της Μουσικής, και της Φροντίδας [που σχεδιάστηκε ειδικά για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών]. Στη Μικρόπολις 2011 παραμένουν, αλλά εμπλουτίζονται με νέα εργαστήρια, η Γειτονιά της Γεύσης, της Φύσης, της Οδικής Ασφάλειας, του Αθλητισμού και της Τεχνολογίας. Στις συναρπαστικές Γειτονιές, της φετινής Μικρόπολις η μουσική και το θέατρο συναντούν την υγιεινή διατροφή, το διαδίκτυο τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, η περιβαλλοντική διαχείριση του σπιτιού μας τα ελληνικά αρωματικά φυτά, ο χορός το παιχνίδι του θησαυρού και ο αθλητισμός τα δάση και σπάνια άγρια ζώα! Φέτος οι Γειτονιές μας στελεχώνονται, μεταξύ πολλών άλλων, από τους: WWF, Ευτύχη Μπλέτσα, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Athens Information Technology, Θέατρο Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου, Μορφές Έκφρασης, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Αρκτούρος, Ελληνικός Κόσμος, Καμεράτα. Η συναυλία μάλιστα με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, είναι μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής “Μικρόπολις”.

 

5) Μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκέψεις Δημοτικών σχολείων;

 

Η Μικρόπολις τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και είναι στην ουσία προτεινόμενη ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος τις καθημερινές (φέτος από Τετάρτη 21/9/11 έως και Παρασκευή 23/9/11) η Μικρόπολις θα δεχθεί αποκλειστικά προγραμματισμένες επισκέψεις Δημοτικών σχολείων. Στη φετινή διοργάνωση μάλιστα προστέθηκε μία επιπλέον ημέρα για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων. Οι Διευθυντές, οι Εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Γονέων που θα ήθελαν να συμμετάσχουν τα σχολεία τους στη Μικρόπολις 2011, μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 210 3469007 ή να επισκεφτούν το www.mikropolisfestival.gr  

 

6) Ποιο είναι το κόστος για να επισκεφτεί κάποιος τη 'Μικρόπολις';

 

Η γενική είσοδος στη Μικρόπολις κοστίζει 5 ευρώ (all day pass). Δωρεάν είναι η είσοδος για όλα τα σχολεία (μαθητές, μαθήτριες και συνοδούς εκπαιδευτικούς), καθώς και για όλους τους Φορείς και τα Ιδρύματα που ασχολούνται με το Παιδί και θα έρθουν στη Μικρόπολις στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης. Έχουμε επίσης προβλέψει προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για συνοδούς άνω των 65 ετών, καθώς και για πολύτεκνες οικογένειες.

 

7) Τι άλλο σχεδιάζετε για το μέλλον;

 

Εκτός από τη Μικρόπολις, η εταιρεία μας πραγματοποιεί σε ετήσια βάση και το Schoolfest, ένα Φεστιβάλ Δημιουργίας που αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και αρκετές άλλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Οικογένεια και το Παιδί.


Η “Μικρόπολις”, η μεγαλύτερη διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών,  πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, από 21 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2011. Τις τρεις πρώτες μέρες θα δεχθεί μόνο Δημοτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ το Σαββατοκύριακο η Μικρόπολις θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site του φεστιβάλ www.mikropolisfestival.gr.

 

Πηγή: eduadvisor.gr

 

Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.