WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονα και Καινοτόμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονα και Καινοτόμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr παραχώρησε η κυρία Σιουγλέ, Καθηγήτρια ΟΠΑ και Διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική και στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

 

Αξιότιμη κα Σιουγλέ, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει πραγματοποιήσει με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 και από την ίδρυσή του είχε μεγάλη απήχηση στους υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια το Τμήμα αναδεικνύεται συνεχώς στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών μεταξύ των Τμημάτων του ΟΠΑ, αλλά και μεταξύ όλων των Τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου γενικότερα! Το σύγχρονο και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών που αναθεωρήθηκε το έτος 2022 ενσωματώνει τη χρήση των νέων τεχνολογιών στους τομείς της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής επιστήμης καθιστώντας τους αποφοίτους του Τμήματος περιζήτητους στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά εργασίας. Το Τμήμα, στα πάνω από 20 χρόνια πρωτοποριακής λειτουργίας του, έχει αναπτύξει ένα διεθνές και περήφανο δίκτυο αποφοίτων που πιστεύει στις γνώσεις και ικανότητες των νέων πτυχιούχων του και τους υποστηρίζει διαρκώς.

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος είναι διακεκριμένοι επιστήμονες με παρουσία στην ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική κοινότητα, με πολλές συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά. Το Τμήμα έχει στο παρελθόν συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο ανταλλαγής ή επισκέψεων φοιτητών και διδασκόντων, όπως με το University of Rennes 1 – IGR, με το Korea Maritime and Ocean University, το Kiev National University of Trade and Economics, και το Frankfurt School of Finance and Management.

 

Πόσα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρει το τμήμα και ποιος είναι ο βασικός σκοπός των προγραμμάτων αυτών?

Tο Τμήμα μας προσφέρει αυτή τη στιγμή δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών,
- Το ΠΜΣ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από το 2004
- Και το αγγλόφωνο ΠΜΣ στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019.

Επίσης το Τμήμα μας συμμετέχει με ενεργό ρόλο στη διοίκηση και τη διδασκαλία, σε πολλά άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου μας. Αυτά είναι τα:
- ΔΠΜΣ Διεθνούς Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης
- ΔΠΜΣ Διοικητικής των Επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό (MBA International)
- ΔΔΠΜΣ Διοίκησης Επιχειρήσεων - Athens MBA, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- ΔΠΜΣ Ποσοτικής Διαχείρισης Αναλογιστικού & Χρηματοοικονομικού Κινδύνου

 

Το ΠΜΣ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 και επανιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. Βασικοί πυλώνες του ΠΜΣ είναι η αριστεία, η αξιοκρατία και η εξωστρέφεια, και στόχος του η δημιουργία αποφοίτων που θα είναι περιζήτητα στελέχη, επιτυχημένοι επιχειρηματίες ή ακαδημαϊκοί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών του ΠΜΣ περιλαμβάνει τρεις (3) κατευθύνσεις σπουδών με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξειδίκευση των αποφοίτων του σε νευραλγικούς τομείς των επιστημονικών αντικειμένων που θεραπεύει αλλά και την καλύτερη τοποθέτησή τους στην αγορά εργασίας:

  • Λογιστική και Ελεγκτική (Accounting and Auditing)
  • Χρηματοοικονομική, Επενδύσεις, και Διαχείριση Κινδύνων (Finance, Investments, and Risk Management)
  • Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Accounting and Finance)

 

Το ΠΜΣ στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση είναι ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που ιδρύθηκε το 2018, και αναμορφώθηκε το 2022, και διδάσκεται εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Στοχεύει κυρίως στην προσέλκυση ξένων φοιτητών καθώς και Ελλήνων φοιτητών που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα αγγλικά. Το πρόγραμμα επιδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ένα διεθνές προφίλ, σύμφωνα με τις τελευταίες παγκόσμιες οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες του ΟΠΑ και των αποφοίτων του για ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά. Το πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος είναι ενημερωμένο και εναρμονισμένο με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, σχεδιασμένο για να προσφέρει υψηλής ποιότητας εξειδικευμένη επιστημονική γνώση στον τομέα της Οικονομικής Διαχείρισης, της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης με αναλυτικές μεθόδους, εστιάζοντας παράλληλα στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις στον τομέα των data analytics. Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή πολυπλοκότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών σήμερα και τη σημαντικότητα της διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων, η συγκεκριμένη γνώση σε αυτόν τον τομέα είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητη για την επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στον κλάδο. Το εν λόγω ΠΜΣ προσφέρει πλέον τις εξής ειδικεύσεις:

  • Χρηματοοικονομική Διοίκηση (Financial Management)
  • Χρηματοοικονομική Διοίκηση βάσει δεδομένων (Data Driven Financial Management)

 

Πόσο διαρκεί η φοίτηση και σε ποιους απευθύνεται?

Προσφέρουμε δύο επιμέρους τμήματα σπουδών σε κάθε ένα ΠΜΣ. Στο τμήμα πλήρους φοίτησης η διάρκεια των σπουδών είναι 12 μήνες, ενώ στο τμήμα μερικής φοίτησης η διάρκεια των σπουδών είναι 24 μήνες. Στο διάστημα αυτό συμπεριλαμβάνεται και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ή εναλλακτικά η πρακτική άσκηση αντί διπλωματικής ειδικά για το ΠΜΣ στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση.

Στα ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ, της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του Ν. 4957/2022. Γενικότερα τα προγράμματά μας απευθύνονται σε ευφυείς φοιτητές, με πολύ καλές προπτυχιακές σπουδές και πολύ καλή γνώση αγγλικών, ταλέντο, προοπτικές, έτοιμους να εργαστούν σκληρά και με τη φιλοδοξία να εξελιχθούν σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Δεχόμαστε υποψήφιους που έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών τους και αναζητούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο (τμήμα πλήρους φοίτησης), καθώς και σε ανερχόμενα στελέχη επιχειρήσεων που έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα πτυχίο και επιθυμούν να αναβαθμίσουν το επίπεδο των γνώσεών τους στα αντικείμενα που θεραπεύει το κάθε πρόγραμμα (τμήμα μερικής φοίτησης).

Επίσης, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΟΠΑ με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, τα μεταπτυχιακά μας προγράμματα δύνανται να δέχονται φοιτητές των ιδρυμάτων αυτών.

 

Γιατί κάποιος να επιλέξει το συγκεκριμένα μεταπτυχιακά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών?

Τα Μεταπτυχιακά Πρόγραμμα στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική και στην Χρηματοοικονομική Διοίκηση προσφέρουν:

- Ευέλικτη δομή και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με επιμέρους κατευθύνσεις και εξειδικευμένα μαθήματα επιλογής, ώστε ο κάθε φοιτητής να δημιουργεί το δικό του χαρτοφυλάκιο μαθημάτων με σκοπό την καλύτερη δυνατή απορρόφησή του από την αγορά εργασίας.
- Προσέλκυση υποψηφίων φοιτητών υψηλού επιπέδου και επιλογή των πλέον κατάλληλων ανά κατεύθυνση και πρόγραμμα σπουδών.
- Ταχεία επαγγελματική αποκατάσταση και μεγάλο δίκτυο συνεργατών κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό.
- Διεθνείς Πιστοποιήσεις του προγράμματος σπουδών από φορείς όπως το CFA, ACCA, The IIA, ACFE, ICAEW.
- Συμμετοχή σε διεθνείς λίστες κατάταξης όπως η QS Rankings by Subject, QS Masters in Finance Ranking, Eduniversal Best Masters Ranking
- Προηγμένες Εγκαταστάσεις και Υλικοτεχνική Υποδομή.
- Πρόσβαση των φοιτητών στα Εργαστήρια του Τμήματος στα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων και εξειδικευμένα λογισμικά όπως: Bloomberg, Eikon For Students, Audit Analytics, Eviews, Stata, Matlab, Python, ValuAdder κ.α.
- Προσφορά στους φοιτητές εξειδικευμένων Workshop για εκμάθηση λογισμικών όπως το MS Excel, MS Powerpoint, Python, MS Power BI κ.α., χωρίς επιπλέον δίδακτρα
- Ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την μεθοδολογία και την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας
- Υποτροφίες προς επιλεγμένους αποφοίτους μας για την απόκτηση επαγγελματικών πιστοποιήσεων όπως το CFA και το ACCA Certificate in Data Analytics
- Επιμέρους συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως η EY και η Grant Thornton για την άμεση πρόσληψη των καλύτερων τελειοφοίτων μας και επιπλέον χρηματικό bonus.
- Ειδικά για τους φοιτητές του ΠΜΣ στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση, δυνατότητα πρακτικής άσκησης αντί της διπλωματικής εργασίας.

 

Συνεπώς πιστεύουμε ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος μας είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για ταλαντούχους υποψηφίους που θέλουν σαν σταδιοδρομήσουν και να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα στη χρηματοοικονομική διοίκηση.

 

Ποια είναι τα κριτήρια που εφαρμόζονται, όσον αφορά την αξιολόγηση των υποψηφίων και την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών?

Η διαδικασία επιλογής είναι η ακόλουθη:
α) Η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων καταρτίζει κατ’ αρχήν έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
β) Καλεί σε συνέντευξη τους υποψήφιους που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν αποφασισθεί από τη Συνέλευση, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για την αξιολόγηση της αίτησης. Η συνέντευξη γίνεται από τουλάχιστον 2 μέλη της Επιτροπής.
γ) Ιεραρχεί τους υποψηφίους και προβαίνει στην τελική επιλογή.
Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.


Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους σας?

Όπως σας ανέφερα και πιο πάνω οι απόφοιτοι των προγραμμάτων μας είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας και ακολουθούν διακεκριμένη σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εντός και εκτός της Ελλάδας. Μεγάλο δε ποσοστό των φοιτητών του τμήματος πλήρους φοίτησης απορροφάται από την αγορά εργασίας πριν ακόμα από την ολοκλήρωση των σπουδών του στα Π.Μ.Σ.. Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. απασχολούνται στους ακόλουθους τομείς:

AUEB MscLOXRI pinakas

 

 

 

Πηγή: eduadvisor.gr


Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.