WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

Προγράμματα eLearning του ΚΕΔΙΒΙΜ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Εξειδικευμένες σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες

Προγράμματα eLearning του ΚΕΔΙΒΙΜ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Εξειδικευμένες σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες

Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr παραχώρησε η κυρία Σάνδρα Κοέν, Καθηγήτρια Λογιστικής, Διεθύντρια του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΟΠΑ (ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ)

 

Αξιότιμη κα Κοέν, θα θέλαμε κατ’ αρχάς να μας αναφέρετε τι προσφέρουν τα eLearning προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Τα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) είναι προγράμματα επιμόρφωσης και Διά Βίου μάθησης και προσφέρουν εξειδικευμένες σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες σε τομείς για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας μέσα από μια ευέλικτη, στοχευόμενη και ευχάριστη διαδικασία. Επιτρέπουν την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό των γνώσεων καθώς και την επαφή με νέα θέματα και εργαλεία μέσω της χρήσης μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας όπου ο εκπαιδευόμενος ακολουθώντας τον προσωπικό του ρυθμό στην μελέτη του υλικού και από τη βολή του χώρου του χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό μπορεί να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα. Τα προγράμματα τα έχουν αναπτύξει και τα διδάσκουν ακαδημαϊκά καταξιωμένοι καθηγητές και εκπαιδευτές του ΟΠΑ με μεγάλη διδακτική εμπειρία στα αντικείμενά τους και έχουν αναπτυχθεί από την αρχή και εξολοκλήρου για να παρέχονται εξ αποστάσεως. Για το σκοπό αυτό περιλαμβάνουν πέρα από το έντυπο υλικό και το υλικό των παρουσιάσεων, video, ασκήσεις αυτο-αξιολόγησης και επιπλέον βιβλιογραφία ενώ οι διδάσκοντες είναι πάντα διαθέσιμοι να απαντήσουν ερωτήσεις και απορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση ενός προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν «Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» από το ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ καθώς και συμπλήρωμα Πιστοποιητικού στο οποίου παρουσιάζονται αναλυτικά οι θεματικές ενότητες, η διάρκεια του προγράμματος καθώς και οι διαδικασίες εξέτασης για τη λήψη του πιστοποιητικού.


Σε ποιους απευθύνονται τα εξ αποστάσεως προγράμματα του ΟΠΑ;

Τα προγράμματά μας απευθύνονται σε ένα διευρυμένο κοινό ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Στη σελίδα του κάθε μαθήματος αναγράφονται αναλυτικά οι προαπαιτούμενες γνώσεις, οι οποίες ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Τόσο η στόχευσή μας όσο και αυτοί που παρακολουθούν τα προγράμματα συνθέτουν ένα ετερογενές κοινό. Τα προγράμματα τα παρακολουθούν φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα με γνωστικό υπόβαθρο που ξεκινά από απολυτήριο λυκείου έως διδακτορικό. Ηλικιακά υπάρχει επίσης μεγάλη διασπορά. Για παράδειγμα, με βάση τα στατιστικά της σειράς του Οκτωβρίου 2019, ενώ ένα περίπου 70% των εκπαιδευομένων είναι μέχρι 35 ετών και η ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών αντιστοιχεί σε περίπου 20%, το υπόλοιπο 10% είναι μεγαλύτεροι των 45 ετών. Φυσικά δεν είναι όλοι στην Αττική. Περίπου το 35% των αιτήσεων προέρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ αιτήσεις στα προγράμματά μας έχουμε και από εκπαιδευόμενους εκτός Ελλάδος. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευομένων με την ολοκλήρωση ενός προγράμματος εγγράφεται και σε άλλα γεγονός που δηλώνει ότι η Διά Βίου μάθηση στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΟΠΑ αποτελεί μια ευχάριστη και θετική εμπειρία που οι εκπαιδευόμενοι θέλουν να επαναλάβουν.


Ποιες είναι οι κατηγορίες των εν λόγω προγραμμάτων?

Τα προγράμματά μας στα οποία σε κάθε κύκλο προστίθενται και νέα άπτονται των επιστημονικών χώρων που θεραπεύει το ΟΠΑ. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός σύγχρονων προγραμμάτων για Χρηματοοικονομικά και Λογιστική, Μάρκετιγγκ και Πωλήσεις, Μάνατζμεντ και Στρατηγική, Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων, Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επιχειρηματικότητα. Τα προγράμματα που εμπίπτουν στις επιμέρους θεματικές ενότητες είναι στοχευόμενα, επίκαιρα και έρχονται να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες στην αγορά εργασίας. Πέρα από το γεγονός ότι ήδη προσφέρονται 50 eLearning προγράμματα από το ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ, υπάρχουν τρεις κύκλοι διάθεσής τους το χρόνο. Άρα οι ενδιαφερόμενοι έχουν πολλές ευκαιρίες να εντοπίσουν ένα πρόγραμμα που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν.


Στο διαδικτυακό τόπο του eLearning του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται το μότο «Στόχος μας η δια βίου μάθηση για όλους». Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι στις μέρες μας η δια βίου μάθηση για την εξέλιξη και καταξίωση των εργαζομένων στο χώρο της εργασίας τους;

Το ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ πραγματικά πιστεύει στη σημαντικότητα της Διά Βίου μάθησης για όλους. Η κατάρτιση και η άτυπη εκπαίδευση αποτελούν χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να μπορέσουν να απολαύσουν όλοι τις ευκαιρίες της οικονομικής, κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης που προσφέρει η αλληλεπίδραση της μάθησης με την εργασία. Σε μια εποχή σύγκλισης τεχνολογιών από το φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο που μεταβάλλουν υπάρχουσες και ταυτόχρονα δημιουργούν μελλοντικές θέσεις εργασίας απαιτείται συνεχής προσαρμοστικότητα σε έναν χώρο εργασίας, ο οποίος αλλάζει ταχύτητα, λόγω του εξελισσόμενου εκθετικά ψηφιακού μετασχηματισμού και της διεύρυνσης των πτυχών του αντικειμένου του. Η προσαρμοστικότητα αυτή δεν επιτυγχάνεται μόνο με την καλλιέργεια ενός φάσματος δεξιοτήτων και ικανοτήτων αλλά απαιτεί και την αποτελεσματική εφαρμογή επίκαιρων και ειδικών γνώσεων και εργαλείων, κατάλληλων για κάθε συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Και φυσικά η διαδικασία αυτή είναι αέναη και συνοδεύει ή θα πρέπει να συνοδεύει αρμονικά τον εργαζόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου εξοπλίζοντάς τον με αυτοπεποίθηση και ικανότητες που τον καθιστούν αποτελεσματικό και ικανοποιημένο από την ποιότητα της εργασίας του.


Το ΟΠΑ αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο χώρο των Οικονομικών Επιστημών και της Διοίκησης των Επιχειρήσεων. Η ποιότητα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το επιπλέον όφελος των προγραμμάτων αυτών και πώς οι διδάσκοντες συμβάλουν σε αυτό?

Το ΟΠΑ γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του και είναι ιδιαίτερα περήφανο για αυτό. Είναι περήφανο για την ιστορία του αλλά και για τα συνεχή επιτεύγματά του. Εμφανίζεται συστηματικά σε πολύ καλές θέσεις στην αξιολόγηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης ενώ παράλληλα είναι εξωστρεφές και διεθνοποιημένο. Βασικός στόχος του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΟΠΑ είναι να επενδύσει πάνω στην ποιότητα του ΟΠΑ για την ανάπτυξη των προγραμμάτων Διά Βίου μάθησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης του ανθρώπινου κεφαλαίου, των υποδομών του και της τεχνογνωσίας του. Οι διδάσκοντες των προγραμμάτων είναι καθηγητές και διδάσκοντες στο ΟΠΑ και το περιεχόμενο των προγραμμάτων βασίζεται σε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της βιβλιογραφίας και της αρθρογραφίας συνδυασμένο ωστόσο με τις παραστάσεις από την Ελληνική αγορά. Το ΟΠΑ έχει πολύ καλές σχέσεις με την αγορά εργασίας και συνεργασίες με επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που επιτρέπουν το κοινωνικό αυτό κεφάλαιο να επιδράσει τόσο στη διαμόρφωση της θεματολογίας όσο και στο περιεχόμενό της.


Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες απόψεις των εκπαιδευόμενων που έχουν παρακολουθήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα;

Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, όλα τα eLearning προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ αξιολογούνται από τις εκπαιδευόμενους. Οι βαθμολογίες των μαθημάτων σε επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων είναι άνω του 80%- 85% γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και ανεβάζει τον πήχη για ακόμα υψηλότερα επιτεύγματα. Στις σελίδες των προγραμμάτων φιλοξενούμε γνώμες και απόψεις εκπαιδευομένων οι οποίες δέχτηκαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την eLearning μάθηση στο ΚΕΔΙΒΙΜ/ΟΠΑ. Πέρα από την ικανοποίησή τους από το περιεχόμενο και τη θεματολογία των προγραμμάτων οι περισσότεροι αναφέρονται στην υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης και την ικανότητα να εφαρμόσουν άμεσα στην εργασία τους αυτά που έμαθαν στα προγράμματα.

 

Πηγή: eduadvisor.gr


Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.