WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση: Σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση: Σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr παραχώρησε ο Καθηγητής Εμμανουήλ Καβουσανός, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Διεθνούς Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικής & Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Αξιότιμε κύριε καθηγητά, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να περιγράψετε σε γενικές γραμμές τη δομή του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Διεθνής Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική & Διοίκηση».

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη «Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση» αποτελεί ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών, του οποίου η γλώσσα διδασκαλίας και εξέτασης είναι η αγγλική.

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων του προγράμματος είναι εβδομήντα πέντε (75).

 

Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες ορίζονται ως εξής:

Το πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει πέντε (5) μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης με πέντε (5) πιστωτικές μονάδες έκαστο και δύο (2) μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης με δυόμισι (2,5) πιστωτικές μονάδες έκαστο. Το δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνει δύο (2) υποχρεωτικά μαθήματα με πέντε (5) πιστωτικές μονάδες έκαστο και επιλογή μαθημάτων με συνολικά είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες. Τα εξάμηνα είναι οργανωμένα σε 2 δίμηνα έκαστο με εξετάσεις στο τέλος του κάθε διμήνου. Κατά τους θερινούς μήνες προβλέπεται υποχρεωτική εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διατριβής η οποία ισοδυναμεί με δεκαπέντε (15) πιστωτικές μονάδες.

Το παραπάνω πρόγραμμα παρέχεται και ως μερικής φοίτησης με σχετική ανακατανομή των μαθημάτων στο πρόγραμμα μερικής φοίτησης, το οποίο διαρκεί τέσσερα εξάμηνα σπουδών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών οι φοιτητές δύνανται να πραγματοποιούν προαιρετική πρακτική άσκηση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η πρακτική άσκηση μπορεί να διαρκέσει ένα ή περισσότερους μήνες. Στην προαιρετική πρακτική άσκηση δεν αποδίδονται πιστωτικές μονάδες.

 

Το πρόγραμμα διδασκόμενων και εξεταζόμενων μαθημάτων ορίζεται ως εξής:

Προπαρασκευαστικά Μαθήματα – 4 εβδομάδων
Στοιχεία Μαθηματικών και Οικονομικών για Επιχειρήσεις – Elements of Mathematics and Economics for Business
Στατιστική για Επιχειρήσεις – Statistics for Business
Τεχνολογία Πλοίων και Ορολογία – Ship Technology and Terminology
Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική - Introduction to Finance

 

1o ΕΞΑΜΗΝΟ Π.Μ.
Χρηματοοικονομική και Διοικητική Λογιστική – Financial and Management Accounting 5
Χρηματοοικονομική Διοίκηση - Financial Management 5
Ναυτιλιακά Οικονομικά και Επιχειρήσεις - Maritime Economics and Business 5
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων - Corporate Finance 5
Διεθνή Οικονομικά - International Economics 2,5
Διεθνές Εμπόριο Θαλάσσιων Μεταφορών Εμπορευμάτων - International Maritime Commodity Trade 2,5
Ποσοτικές Μέθοδοι για Ναυτιλιακά Δεδομένα - Quantitative Methods for Shipping Data 5
Σύνολο Α’ εξαμήνου 30
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ
ΔιοίκησηΝαυτιλιακώνΕπιχειρήσεων – Management of Maritime Companies 5
Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά και Επενδυτικές Αποφάσεις - Shipping Finance and Investment Decisions 5
Επιλέγεται ένα από τα ακόλουθα μαθήματα:
  1.  Διαχείριση Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου - Portfolio Analysis and Management
  2.  Οικονομική των Λιμένων και Λιμενικές Πολιτικές - Ports Economics and Policies
  3.  Δεδομένα, Υποδείγματα και Επιχειρηματικές αποφάσεις στη Ναυτιλία – Data, Models and Business Decisions in Shipping
  4. Ναυτιλιακή Λογιστική - Accounting for Shipping Business

5
5

5

5

Από τα ακόλουθα επιλέγονται μαθήματα που αντιστοιχούν σε 15 Π.Μ.
  1. Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων στη Ναυτιλία - Shipping Business Risk Management
  2. Ναυλώσεις - Chartering
  3. Ναυτασφαλίσεις - Marine Insurance
  4. Ναυτικό Δίκαιο - Maritime Law
  5. Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών - Logistics Management and Liner Shipping
  6. Τραπεζική - Banking
  7. Διαχείριση Κινδύνων - Risk Management
  8. ΔιεθνήςΦορολογίαΚεφαλαίουκαιΕπενδυτικέςΑποφάσεις – International Taxation of Capital and Investment Decisions
  9. Διαχείριση Περιουσίας - Wealth Management
  10. Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Αποτίμηση Επιχειρήσεων - Financial Analysis and Company Valuation
  11. Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη Ναυτιλία - Human Resource Management In Shipping
  12. Στρατηγικές (Επιχειρηματικές) Αποφάσεις στη Ναυτιλία - Strategic (Business) Decisions in Shipping
  13. Διοίκηση Λειτουργιών της Επιχείρησης – Operations Management

5

5
5
5
5

5
5
5

5
5

5

5


5

Σύνολο Β’ εξαμήνου 30
ΘΕΡΙΝΟΙ ΜΗΝΕΣ
Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας 15
Σύνολο 15
Γενικό Σύνολο 75

 

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών?

Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η ανάδειξή του σε βάθος χρόνου σε ηγετικό πρόγραμμα σπουδών στη Ναυτιλία, τη Χρηματοοικονομική και τη Διοίκηση των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος του ΔΠΜΣ αποτελεί η προσέλκυση για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ελλήνων και αλλοδαπών φοιτητών και στελεχών που σκοπεύουν να εργαστούν ή εργάζονται στον κλάδο της ναυτιλίας και της χρηματοοικονομικής και στοχεύουν στην ανέλιξή τους στη διεθνή αγορά μέσω ενός προγράμματος εκπαίδευσης μεταπτυχιακού επιπέδου. Περαιτέρω, στόχος αποτελεί η εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας επιχειρηματικών στελεχών, ικανών να λάβουν υπεύθυνες επιχειρηματικές αποφάσεις, που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν στα ύψιστα κλιμάκια της επιχειρηματικής κοινότητας στον κλάδο της ναυτιλίας.

 

Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα από ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών το οποίο προσφέρει σύγχρονη και σε βάθος εκπαίδευση, στο ΟΠΑ με έδρα σε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα Ναυτιλίας στον κόσμο. Υπάρχουν συνεργασίες με εταιρείες και φορείς της ναυτιλιακής συστάδας για τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, με την αγορά εργασίας και την αποκατάσταση των αποφοίτων του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι άνω του 90% των αποφοίτων είχαν ήδη εξασφαλίσει θέση εργασίας πριν από την αποφοίτησή τους.

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η παραγωγή αποφοίτων με τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους καθιστούν ικανούς στην ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν υπό πίεση σε διεθνή επιχειρηματικά περιβάλλοντα στον κλάδο.


Πόσο διαρκεί η φοίτηση και σε ποιους απευθύνεται?

Το Δ.Π.Μ.Σ διαρκεί ένα έτος για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης και δύο έτη για το πρόγραμμα μερικής φοίτησης.

Απευθύνεται σε:
• Αποφοίτους που επιθυμούν να εξειδικευτούν και να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες για να εισέλθουν σε αυτήν τη διεθνή, δυναμική, βιομηχανία
• Στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του ναυτιλιακού κλάδου
• Επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στον κλάδο
• Στελέχη διεθνών και εγχώριων τραπεζών με χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων
• Πλοιοκτήτες και Διευθύνοντες Συμβούλους, Οικονομικούς διευθυντές
• Ναυλομεσίτες
• Διευθυντές Ναυλώσεων
• Εμπόρους προϊόντων και υπηρεσιών
• Διαχειριστές κινδύνου και περιουσιακών στοιχείων και άλλων διευθυντικών στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών
• Ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, χρηματοοικονομικών εταιρειών
• Διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funds) στη ναυτιλία και διαχειριστών κινδύνου των τραπεζών
• Νομικών συμβούλων με ενδιαφέρον για τον κλάδο


Γιατί κάποιος να επιλέξει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών?

Το συγκεκριμένο ΔΠΜΣ του ΟΠΑ διακρίνεται από ένα σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών το οποίο προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Οι καθηγητές που διδάσκουν στο πρόγραμμα έχουν όλοι διδακτορικές σπουδές από φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως Harvard, Stanford, Cambridge, London School of economics, Imperial, Cass, κ.α.

Οι καθηγητές του προγράμματος πέραν των εξαιρετικών σπουδών τους έχουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος που διδάσκουν και εξέχουσες θέσεις στην αγορά εργασίας.

 

Υπάρχουν συνεργασίες του ΔΠΜΣ με εταιρείες και φορείς της ναυτιλιακής συστάδας με σκοπό τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, με την αγορά εργασίας και την αποκατάσταση των αποφοίτων του προγράμματος. Συνεπώς, επιτυγχάνεται η άριστη διασύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα η οποία προωθεί τη γνώση και την κατανόηση του κλάδου και των συνιστωσών του και τη διαδραστικότητα μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων σε θέματα αιχμής που αφορούν στο αντικείμενο του ΔΠΜΣ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι απόφοιτοι του ΔΠΜΣ να έχουν εκπαιδευτεί με σύγχρονες τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες τους καθιστούν ικανούς στην ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν υπό πίεση σε διεθνή επιχειρηματικά περιβάλλοντα στον κλάδο. Κατά συνέπεια όταν τελειώνουν το ΔΠΜΣ έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αγορά εργασίας, ενώ οι εταιρείες του κλάδου, γνωρίζοντας το αυτό ζητούν αποφοίτους του ΔΠΜΣ για την πλήρωση θέσεων εργασίας που έχουν.


Ποια είναι τα κριτήρια που εφαρμόζονται, όσον αφορά στην αξιολόγηση των υποψηφίων και την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών?

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ, της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, όπως αυτές εξειδικεύονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. Κατά την επιλογή των φοιτητών, λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός αποφοίτησης, οι γλωσσικές ικανότητες των αγγλικών, τυχόν επαγγελματική εμπειρία και οι δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές ή/και εργοδότες που θα πρέπει να προσκομίζονται.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους σας?

Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποτελούν ικανά στελέχη με σημαντική συμβολή στη στελέχωση του κλάδου.

Στο τέλος του ΔΠΜΣ, οι απόφοιτοι:
• είναι σε θέση να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον της ναυτιλίας και των χρηματοοικονομικών, υπό πίεση και εντός χρονικών ορίων
• έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν το πλαίσιο λειτουργίας των ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών αγορών, τις θεωρητικές βάσεις της επιχείρησης, να χρησιμοποιούν την κρίση τους για να αντιμετωπίσουν πρακτικά ζητήματα και να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στα διαρκώς μεταβαλλόμενα επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

 

Η ζήτηση για το ΔΠΜΣ και τους αποφοίτους του προκύπτει και από το εύρος και την ποιότητα των εταιρειών που απασχολούν του αποφοίτους και από τους φοιτητές που εργάζονται και επιλέγουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Οι κλάδοι στους οποίους απασχολούνται οι απόφοιτοι του προγράμματος περιλαμβάνουν εκτός από τη Ναυτιλία, τη χρηματοοικονομική, τις τράπεζες, τη βιομηχανία, διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, εταιρείες στις οποίες εργάζονται απόφοιτοι του προγράμματος ή/και έχουν προσφέρει θέσεις πρακτικής άσκησης αποτελούν κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και συμπεριλαμβάνουν:

STARBULK SA, THENAMARIS, ANGELICOUSIS GROUP, AEGEAN BALTIC BANK, ALMI TANKERS, TSAKOS GROUP, DIANA SHIPPING, NAVIOS, DANAOS CORPORATION, DEME GROUP, ONASSIS GROUP, MARMARAS NAVIGATION, DELTA TANKERS, LOGOTHETIS GROUP, SEALESTIAL NAVIGATION, AVIN INTERNATIONAL, HELLENIC PETROLEUM, SUN ENTERPRISES, PRIAMOS, DRYSHIPS, MOTOR OIL, AVIN OIL, SWISSMARINE, NILIMAR HOLDING, LASKARIDIS SHIPPING, FOURLIS, ICS, TELEPERFORMANCE, 3ALFA, ELIAMEP, ARTION, KAPA CHANGE, EUROSPARES INTERNATIONAL, ALCON LTD, NATIONAL BANK OF GREECE, ALPHA BANK, HSBC BANK, AEGEAN BALTIC BANK, PIRAEUS BANK, BANK OF GREECE, ATHEX GROUP, ICAP GROUP, INTERMODAL, ERNST & YOUNG, HELLENIC NAVAL ACADEMY, ALGOSYSTEMS, GLOBAL FINANCIAL SERVICES, DELTA TRUST INSURANCE, DELOITTE, PwC, THRAKIKA EKKOKISTIRIA, TRAFIGURA, MAKRO CASH & CARRY, OTE, AKTOR, TOYOTA HELLAS, EYDAP, OMNI CONGRESSES.

 


Πηγή: eduadvisor.gr


Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.