Μεταπτυχιακά τμήματος ΠΕΔΙΣ: Διεπιστημονικά προγράμματα θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr παραχώρησε ο κος Ευστάθιος Φακιολάς, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αξιότιμε κύριε καθηγητά, πόσα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρει το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ), και ποια είναι αυτά?
To ΠΕΔιΣ προσφέρει ένα αγγλόφωνο και δύο ελληνόφωνα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, τα οποία έχουν λάβει έγκριση επανίδρυσης από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα Προγράμματα αυτά είναι τα εξής:
Ι. «Mediterranean Studies» (ΦΕΚ 3052/τ.Β΄/27-7-2018) https://pedis.uop.gr/?page_id=1949
II. «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων» (ΦΕΚ 3052/τ.Β΄/27-7-2018) https://pedis.uop.gr/?page_id=10109
ΙΙΙ. «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» (ΦΕΚ 3920/τ.Β’/10-9-2018) https://pedis.uop.gr/?page_id=1212
Πόσο διαρκεί η φοίτηση και σε ποιους απευθύνεται?
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης (διάρκεια φοίτησης), και τα τρία Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι πλήρους φοίτησης που διαρκεί 12 μήνες (δύο εξάμηνα: χειμερινό και εαρινό διάρκειας 12 εβδομάδων το καθένα με τη συγγραφή της διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας να εκπονείται την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου και μέχρι τα μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου).
Ωστόσο, το Πρόγραμμα «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων» παρέχει επίσης τη δυνατότητα μερικούς φοίτησης τεσσάρων εξαμήνων ως εξής: τα 2/3 των μαθημάτων πρέπει να επιλεχθούν και περατωθεί με επιτυχία τα δύο πρώτα εξάμηνα, με τη διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία να εκπονείται την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου και μέχρι τα μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου).
Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης (σε ποιους απευθύνεται), και τα τρία Προγράμματα απευθύνονται σε υποψήφιους/ες με προπτυχιακές σπουδές και/ή επαγγελματική/εργασιακή εμπειρία στα γνωστικά πεδία των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών επιστημών, όπως και στα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα των διεθνών σχέσεων, της νομικής, της δημόσιας διοίκησης και άλλων συναφών αντικειμένων. Επίσης, το Πρόγραμμα «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων» απευθύνεται σε πτυχιούχους θετικών επιστημών, όπως και σε στελέχη εταιρειών, επαγγελματίες και επιχειρηματίες με τεχνολογικό υπόβαθρο και προσανατολισμό στη δραστηριότητά τους.
Ποιος είναι ο σκοπός και τα χαρακτηριστικά του κάθε προγράμματος?
Ο σκοπός και τα χαρακτηριστικά ανά Πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:
Ι. «Mediterranean Studies» https://pedis.uop.gr/?page_id=1949: το Πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με τέσσερα Πανεπιστήμια – INALCO, University of Bologna, Yasar University, Neapolis University of Pafos – και το Olympia Summer Academy, προάγει το διεπιστημονικό πεδίο των «Σπουδών Περιοχής» με έμφαση στη Μεσόγειο (αποτελούμενο από τους κλάδους της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων, της Κοινωνιολογίας και των Πολιτισμικών Σπουδών). Αποσκοπεί στην παραγωγή και μετάδοση εξειδικευμένης έρευνας για τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις στη Μεσόγειο, με απώτερο στόχο να παράσχει στους φοιτητές τα αναγκαία εφόδια τόσο για την περαιτέρω επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους όσο και για την ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας τους μέσα στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό τοπίο.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών απαιτείται η επιτυχής εξέταση έξι υποχρεωτικών μαθημάτων και δύο μαθημάτων επιλογής, καθώς και η συγγραφή και προφορική υποστήριξη μίας διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας. Κάθε μάθημα ολοκληρώνεται σε 12 εβδομάδες με διδασκαλία διάρκειας δύο ωρών, από τις οποίες οι εννέα διεξάγονται δια ζώσης και τρεις εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα προγραμματίζονται να διεξάγονται Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί.
II. «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων» https://pedis.uop.gr/?page_id=10109: το Πρόγραμμα προάγει τη διεπιστημονική προσέγγιση στην αναγνώριση, ανάλυση και κατανόηση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αξιοποίηση μεθόδων, αναλυτικών εργαλείων και τεχνικών από τα πεδία της διοίκησης της διακινδύνευσης (risk management) και της ανάλυσης δεδομένων (analytics). Αξιοποιώντας τη θεωρητική γνώση που έχει αποκτηθεί στα πεδία αυτά, αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην ανάλυση ρίσκου και επεξεργασία πληροφοριών με την εκμάθηση προηγμένων λογισμικών εργαλείων και τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων.
Το πρόγραμμα σπουδών εστιάζει σε τρεις πυλώνες: τη διεθνή πολιτική, τη διοίκηση διακινδύνευσης και τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων. Έχοντας ως επίκεντρο την προοδευτική αξιολόγηση της μαθησιακής επίδοσης, η έμφαση, στο χειμερινό εξάμηνο, δίνεται σε γνωστικά αντικείμενα «κορμού» και, στο εαρινό, στη μελέτη θεματικών και περιπτώσεων, συναφή με τους πυλώνες. Επίσης, η συγγραφή και προφορική υποστήριξη της διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας αποσκοπεί στην καλλιέργεια δεξιοτήτων έρευνας ειδίκευσης. Κάθε μάθημα ολοκληρώνεται σε 12 εβδομάδες με διδασκαλία διάρκειας δύο ωρών, από τις οποίες οι εννέα διεξάγονται δια ζώσης και τρεις εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα προγραμματίζονται να διεξάγονται Σάββατο.
ΙΙΙ. «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές» https://pedis.uop.gr/?page_id=1212: το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων και ερευνητικών δεξιοτήτων σχετικά με τους θεσμούς, τις διαδικασίες, τους στόχους και τα αποτελέσματα των σύγχρονων μορφών διακυβέρνησης και δημόσιων πολιτικών, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και σε κράτη και οικονομίες με αυξημένη βαρύτητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Μέσω της ανάπτυξης θεμάτων αιχμής και της αξιοποίησης υψηλού επιπέδου διδακτικών μεθόδων και εργαλείων γνώσεων, απώτερος στόχος είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν θεωρητική κατάρτιση και, ταυτόχρονα, εξοικείωση με εμπειρικά δεδομένα, με γνώμονα την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων αναντικατάστατων για την επιδίωξη μίας δυναμικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Το Πρόγραμμα παρέχει υποτροφίες μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών απαιτείται η επιτυχής εξέταση επτά υποχρεωτικών μαθημάτων και τριών μαθημάτων επιλογής, καθώς και η συγγραφή και προφορική υποστήριξη μίας διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας. Κάθε μάθημα ολοκληρώνεται σε 12 εβδομάδες με διδασκαλία διάρκειας δύο ωρών, από τις οποίες οι εννέα διεξάγονται δια ζώσης και τρεις εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα προγραμματίζονται να διεξάγονται Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα ή Σάββατο πρωί.
Γιατί κάποιος να επιλέξει τα μεταπτυχιακά του τμήματος ΠΕΔΙΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου?
Οι λόγοι είναι βασικά τέσσερις:
(1) τα Προγράμματα είναι έντονα διεπιστημονικά στην τομή πολλών γνωστικών πεδίων και αντικειμένων, που συνδυάζουν την ανάπτυξη θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας και συστημάτων πληροφορικής, σε ένα νέο και σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον, με πλήρη, προηγμένη υλικοτεχνική και ερευνητική υποδομή, μόλις 50 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας,
(2) τα Προγράμματα δύναται να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες, σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες και με δυνατότητα παρακολούθησης μέρους των μαθημάτων εξ αποστάσεως, παρέχοντας την ευκαιρία στους υποψήφιους να αποκτήσουν αυξημένα και αξιόπιστα προσόντα σε σύντομο χρονικό διάστημα
(3) οι διδάσκοντες είναι καταξιωμένοι και δυναμικά εξωστρεφείς, με σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολυσχιδής επαγγελματική και ακαδημαϊκή δράση, πολύχρονη διδακτική και ερευνητική εμπειρία και πλούσιο διεθνώς αναγνωρισμένο δημοσιευμένο έργο,
(4) τα τέλη φοίτησης είναι προσιτά, μειωμένα σχεδόν κατά 17% σε σύγκριση με τον προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα, εκτός από την απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης για υποψήφιους με χαμηλά εισοδήματα, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών και χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος ΛΑΕΚ 0,24% του ΟΑΕΔ.
Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους σας?
Έχοντας αποκτήσει, μέσω ανταγωνιστικών και περιεκτικών προγραμμάτων σπουδών, υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση και δεξιότητες, οι απόφοιτοί μας είναι επάξια και κατάλληλα προετοιμασμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά είτε την ένταξή τους στην αγορά εργασίας είτε την ανέλιξή τους στο χώρο εργασίας στον οποίο δραστηριοποιούνται. Η εξοικείωση με θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα παρέχει πολύτιμα και μοναδικά εφόδια για την εμβριθή ανάλυση και, πρωτίστως, την αποτελεσματική επίλυση σύνθετων προβλημάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που άπτονται της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της χώρας.
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis