Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ: Συνδυασμός πληροφορικής και επιχειρηματικότητας
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr παραχώρησε ο κος Κωνσταντίνος Φούσκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Αξιότιμε κύριε καθηγητά, γιατί κάποιος να επιλέξει το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής?
Το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής προσφέρει σπουδές που συνδυάζουν γνώσεις τόσο στο τομέα της πληροφορικής, των πληροφοριακών συστημάτων όσο και της διοίκησης επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας με τη χρήση της τεχνολογίας. Στο τμήμα αξιοποιούμε σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και η διδασκαλία γίνεται με τη βοήθεια εργαστηρίων, αναλύσεων μελετών περίπτωσης, προσκεκλημένων ομιλητών από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, συμμετοχής σε διαγωνισμούς πληροφορικής και επιχειρηματικότητας και λοιπές σχετικές δράσεις. Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του τμήματος με την αγορά πληροφορικής, οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας στην επαγγελματική τους καριέρα.
Ποιος είναι ο στόχος του τμήματος και πόση έμφαση δίνεται σε θέματα εφαρμογών, πέραν της θεωρητικής εκπαίδευσης?
Το τμήμα δίνει μεγάλη έμφαση στη απόκτηση δεξιοτήτων που μπορούν να αποτελέσουν τα σημαντικότερα εφόδια για την αγορά. Η γνώσεις που διδάσκονται αποτελούν βασικό υπόβαθρο και καθιστούν τους φοιτητές μας έτοιμους για να τις εξελίξουν και αναπτύξουν σύμφωνα με τις εκάστοτε εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς. Αλλά η εργασία σε ομάδες, ο μεθοδικός και επιστημονικός τρόπος σκέψης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης, η συμμετοχή σε συζητήσεις και εργαστήρια και η συνολική πρακτική προσέγγιση στη γνώση χωρίς να θυσιάζεται η επιστημονική προσέγγιση και το ισχυρό υπόβαθρο, βοηθούν τους φοιτητές να αποκτήσουν τα σημαντικά εκείνα στοιχεία που θα τους καταστήσουν πιο αποτελεσματικούς στην αγορά εργασίας.
Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προγράμματος σπουδών που προσφέρεται και κυρίως των μαθημάτων που εσείς διδάσκετε?
Βασικό κομμάτι της διδασκαλίας αποτελεί η εξοικείωση με το αντικείμενο που ταιριάζει στον κάθε φοιτητή και η εμβάθυνση σε αυτό ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Η πληθώρα επιλεγόμενων μαθημάτων βοηθάει τους φοιτητές να καταλάβουν τι ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία τους αλλά και να επιλέξουν εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές τους ικανότητες και δεξιότητες. Ενώ άλλοι εμβαθύνουν σε θέματα που σχετίζονται με πληροφορική (προγραμματισμός, δίκτυα, βάσεις δεδομένων κ.α.) στα μαθήματα που εγώ διδάσκω, αναδεικνύονται οι φοιτητές που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να αναπτύξουν μια επιχειρηματική ιδέα που θα βασίζεται στην καινοτομία. Μέσα στα πλαίσια αυτά δουλεύουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε ομάδες, εξετάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης τους και πολλές φορές προχωρούν στην υλοποίηση της ιδέας μέσα από μια επιχειρηματική προσπάθεια με τη βοήθεια και την υποστήριξη μας.
Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους σας?
Οι απόφοιτοι μας έχουν μια πληθώρα επαγγελματικών επιλογών που έχει σημαντικό εύρος. Από την μία μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους με απασχόληση τους στο τομέα της πληροφορικής σε σχετικές εδραιωμένες εταιρίες πληροφορικής και μη, ή σε ανερχόμενες Start-ups. Ταυτόχρονα η ενασχόλησή τους με ανερχόμενα επιχειρηματικά θέματα όπως η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big data), η ανάπτυξη κινητών εφαρμογών (Mobile applications) η διαχείριση ψηφιακών καναλιών (Digital marketing) και πολλά ακόμη μπορεί να τους επιτρέψει να τα εφαρμόσουν στην αγορά μέσα από δικές τους επιχειρηματικές προσπάθειες ή την στελέχωση αντίστοιχων τμημάτων. Το σημαντικότερο όμως θεωρώ, είναι πως μπορούν να φέρουν μια νότα ανάπτυξης όχι μόνο σε τεχνολογικά εξελιγμένες αλλά και σε παραδοσιακές επιχειρήσεις που αναζητούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία ή να μετασχηματιστούν ψηφιακά (Digital Transformation) συνδυάζοντας γνώσεις πληροφορικής και διοίκησης. Αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικούς σε σχέση με παραδοσιακές σχολές οικονομικών και διοίκησης αλλά και τις σχολές αμιγώς πληροφορικής.
Τί ακριβώς είναι η ομάδα Event-or και πώς δημιουργήθηκε?
Πρόκειται για μια επιχειρηματική ιδέα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις που διδάσκω στο 4ο έτος. Η ομάδα κέρδισε την 2η θέση με τη συμμετοχή της στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start Up 2018 του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων -Junior Achievement Greece. Το μάθημα αυτό που βοηθά τους φοιτητές να δουλέψουν σε βάθος την επιχειρηματική τους ιδέα κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου δίνει σημαντικό έναυσμα σε πολλούς να ανακαλύψουν το κόσμο της επιχειρηματικότητας σε βάθος. Την ομάδα αποτελούν οι Χαρχαντής Γιάννης, Μπόντη Χρυσάνθη, Παναγιωτίδου Δέσποινα και Τσακούμη Ευαγγελία, 4ετής φοιτητές της κατεύθυνσης Διοίκησης Τεχνολογίας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ιδέα αφορά ένα εργαλείο για την διαχείριση εταιρικών εκδηλώσεων και την εύρεση επαγγελματιών του χώρου και έχει ήδη τραβήξει την προσοχή κοινού και επιχειρήσεων.
Πρόσφατα, η ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2018" του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Αναμένατε αυτή την επιτυχία και ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε με την ομάδα?
Η επιτυχία δεν ήταν πρωτόγνωρη. Η διάκριση αποτελεί συνέχεια της διάκρισης φοιτητών στην προηγούμενη συμμετοχή στο διαγωνισμό πριν 2 έτη που το τμήμα συμμετείχαμε ξανά και μια αντίστοιχη ομάδα από το μάθημα είχε κερδίσει τη 2η θέση και πάλι. Αυτό σημαίνει πως η αξιοποίηση των γνώσεων των φοιτητών και η δουλειά που γίνεται στο πρόγραμμα σπουδών μας αποδίδει συστηματικά. Για τους φοιτητές που αποφασίζουν να συνεχίσουν με την ανάπτυξη της ιδέας τους, είτε έχουν διακριθεί είτε όχι, είναι πάντα χαρά μου να τους υποστηρίξω στην ανάπτυξη και μετασχηματισμό της ιδέας τους σε μια επιχειρηματική προσπάθεια. Νιώθω περήφανος που φοιτητές μου με τους οποίους έχουν ολοκληρώσει πολλά χρόνια τις σπουδές τους με προσεγγίζουν για να τους βοηθήσω όταν κάνουν τα πρώτα βήματα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και πάντα χαίρομαι να θέτω στη διάθεση τους την γνώση και επιχειρηματική εμπειρία μου.
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis