WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

New York College (NYC): διεθνοποιημένη εκπαίδευση για μια καριέρα χωρίς σύνορα

Foutsis2Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο κύριος Ηλίας Φούτσης, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College (NYC)

 

Αξιότιμε κύριε Φούτση, ύστερα από μια διαδρομή είκοσι επτά ετών στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας μας, στη δεύτερη πλέον δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, ποιο είναι το όραμά σας ως προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου NYC;

Προσωπικό μου όραμα όλα τα χρόνια της πορείας μου είναι η υλοποίηση της ιδέας της διεθνοποιημένης εκπαίδευσης, η οποία δεν περιορίζεται από σύνορα, πολιτισμούς, γλώσσα και εθνικότητες, και στόχος μου είναι η αναβάθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στην Ευρώπη και στην Αμερική τα πανεπιστήμια επιδιώκουν συνεργασίες με άλλα ομοειδή ιδρύματα στο εξωτερικό αλλά και με εταιρείες, χτίζοντας έτσι εκπαιδευτικές, οικονομικές και πολιτισμικές γέφυρες ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους. Με φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό από πολλές χώρες του κόσμου κάνουμε πράξη το πολυπολιτισμικό περιβάλλον εκπαίδευσης, και με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που παρέχουμε διαμορφώνουμε τους αυριανούς επιτυχημένους επαγγελματίες για καριέρα χωρίς σύνορα.


Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι παράγοντες εκείνοι που διαφοροποιούν το NYC σε σχέση με ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνιστούν τους κύριους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να το επιλέξει σήμερα για τις σπουδές του ένας νέος άνθρωπος;

Η πολυετής πείρα του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College (NYC), βασισμένη σε σταθερές συνεργασίες με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, μας επιτρέπει να παρέχουμε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, ποιότητα που επιβεβαιώνεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης και από τα ίδια τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Επίσης, η επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού μας γίνεται με κριτήρια που δίνουν έμφαση τόσο στην ακαδημαϊκή κατάρτιση όσο και στη διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παράλληλα, η λειτουργία ενός πολύ δραστήριου Career Office συντελεί σημαντικά στο να ενισχύει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των επιχειρήσεων στο σπουδαστικό δυναμικό μας, τόσο μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων και εταιρικών παρουσιάσεων όσο και διά της πιο άμεσης και συνεχούς αναζήτησης ειδικών στελεχών από τη λίστα φοιτητών και αποφοίτων μας. Επιπλέον, η εμπειρία του New York College στην ίδρυση και οργάνωση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό (Τίρανα και Πράγα), σε συνάρτηση με το μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών και καθηγητών, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να ωφεληθούν από ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον εκπαίδευσης, χρήσιμο για το σύγχρονο πολίτη που ζει και εργάζεται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.


Ποιες είναι οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται σήμερα ο εκπαιδευτικός όμιλός σας και ποια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης με τα οποία συνεργάζεται;

Το New York College ιδρύθηκε το 1989 στην Αθήνα, προσφέροντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα προγράμματα σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι φοιτητές μας έχουν μια ξεχωριστή ευκαιρία για ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα, που οδηγούν σε αμερικανικό ή ευρωπαϊκό πτυχίο από διεθνούς κύρους πανεπιστήμια, όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης State University of New York - Empire State College, τα βρετανικά University of Greenwich, University of Bolton, το γαλλικό Université Toulouse 1 Capitole, το αμερικανικό National American University και η Ναυτική Ακαδημία Βάρνας - Nikola Vaptsarov Naval Academy. Επίσης, οι φοιτητές μας έχουν τη δυνατότητα επιλογής αμερικανικού ή ευρωπαϊκού μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης σε ένα πλήθος ειδικοτήτων, που διδάσκονται από αξιόλογους καθηγητές επιλεγμένους από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, σαν New York College έχουμε καταφέρει να επεκτείνουμε την παρουσία μας τόσο εντός Ελλάδας, ιδρύοντας παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο εξωτερικό. Το New York College είναι το μόνο κολλέγιο που έχει ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας, το University of New York in Prague - UNYP και το University of New York in Tirana - UNYT, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να γίνουν κάτοχοι πτυχίων με διπλή αναγνώριση, αφού μπορούν να αποκτήσουν και το πτυχίο των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων αλλά και του τοπικού ιδρύματος που είναι αναγνωρισμένο ως ιδιωτικό πανεπιστήμιο από τα Υπουργεία Παιδείας της εκάστοτε χώρας.


Στο διαδικτυακό τόπο του NYC δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην άμεση σχέση και σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ομίλου με την αγορά εργασίας. Πώς επιτυγχάνεται στην πράξη ο εν λόγω στόχος;

Μία από τις δεσμεύσεις του New York College είναι να προσφέρει στους αποφοίτους του ένα δυναμικό ξεκίνημα στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να ζητούν επαγγελματικές συμβουλές από το Γραφείο Διασύνδεσης (Career Office) από το πρώτο έτος σπουδών τους και να βρίσκουν εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, κάτι που τους προσφέρει ανεκτίμητης αξίας εργασιακή πείρα, πέραν της οικονομικής ανεξαρτησίας που απολαμβάνουν. Τόσο οι εκτενείς δεσμοί με εργοδότες όσο και οι υπηρεσίες επαγγελματικής υποστήριξης και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας διασφαλίζουν την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Ειδικότερα, η ετήσια διοργάνωση των Career Days δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις. Το Ετήσιο Βιβλίο Αποφοίτων αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος αποφοίτων του New York College έχουν ήδη απορροφηθεί σε υψηλές θέσεις τόσο σε ελληνικές όσο και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ πολλοί άλλοι έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα διεθνούς κύρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εργαζόμενοι σήμερα πρέπει να «χτίσουν» το βιογραφικό τους έχοντας υπόψη τους την παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Ακόμα και αν κάποιος δεν μετακινηθεί από τη χώρα του, μπορεί να κερδίσει διεθνείς εμπειρίες εφόσον επιλέξει να σπουδάσει σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, να ακολουθήσει ένα ευρωπαϊκό ή αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης, να μιλά άπταιστα αγγλικά και να εργαστεί σε διεθνείς εταιρείες ή διεθνείς οργανισμούς. Οι απόφοιτοι του New York College, έχοντας εξασφαλίσει τις παραπάνω προϋποθέσεις, έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και αυτό αποδεικνύεται από τον εντυπωσιακά υψηλό βαθμό απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί το NYC στο ζήτημα της χορήγησης υποτροφιών;

Οι υποψήφιοι φοιτητές και οι φοιτητές του New York College έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις υποτροφίες που βασίζονται σε μια ευρεία λίστα κριτηρίων. Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν να μπορέσουν να πετύχουν το στόχο τους χωρίς να σκέφτονται ως εμπόδιο το ύψος των διδάκτρων. Εκτός από τις υποτροφίες υπάρχουν και άλλες δράσεις, όπως εκπτώσεις για έγκαιρη εγγραφή, πάγωμα διδάκτρων, οικονομική επιβράβευση αριστείας, τμηματική εξόφληση κατ’ επιλογήν του φοιτητή, δυνατότητα μερικής φοίτησης κ.ά.


Η τελευταία ερώτησή μας αφορά το ζήτημα που χωρίς καμία αμφιβολία απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους υποψήφιους φοιτητές και τους γονείς τους: τι ισχύει σήμερα για τους αποφοίτους του NYC σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των πτυχίων τους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα;

Η νέα νομοθεσία βοήθησε αποτελεσματικά στο να ρυθμιστεί το πλαίσιο της μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, εντάσσοντας αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης για τα κολλέγια. Μερικά από τα βασικά σημεία αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής άδειας σε ένα κολλέγιο είναι η συνεργασία με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο καθορισμός της ελάχιστης διάρκειας σπουδών στα τρία έτη για προπτυχιακές και στο ένα έτος για μεταπτυχιακές σπουδές, η απόκτηση του αυθεντικού τίτλου σπουδών του συνεργαζόμενου ιδρύματος κ.ά. Το New York College ήταν ένα από τα πρώτα κολλέγια που έλαβαν άδεια μόλις η νέα νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ.

Οι απόφοιτοί μας, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν την επαγγελματική ισοδυναμία του τίτλου σπουδών τους με τον αντίστοιχο τίτλο που προσφέρεται από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) του Υπουργείου Παιδείας.

 

Πηγή: eduadvisor.gr


Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.