WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δ.Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων: ο κόσμος υπό το πρίσμα της κοινής λογικής, του ορθολογισμού και της ενσυναίσθησης, με στόχο τη δημιουργία ενός κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Georgiou AndreasΤη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ανδρέας Γεωργίου, διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

 

Αξιότιμε κύριε καθηγητά, ποια είναι τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συμμετέχουν στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων; Σε ποιους απευθύνεται το εν λόγω Πρόγραμμα;

Το ΔΠΜΣ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) οργανώνεται και υλοποιείται από τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Λειτουργούν δύο προγράμματα: το ΜΒΑ για Νέους Πτυχιούχους, που μετράει ήδη 21 χρόνια παρουσίας και εμπειρίας στο χώρο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς λειτουργεί από το 1995, και το Πρόγραμμα για Στελέχη Επιχειρήσεων (Executive ΜΒΑ), που ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000.


Συνεπώς, το ΜΒΑ απευθύνεται τόσο σε νέους πτυχιούχους που διαθέτουν μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία και επιθυμούν να διεκδικήσουν δυναμικά θέσεις εργασίας στο χώρο των επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και σε στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, που διαθέτουν τουλάχιστον 25 μήνες προϋπηρεσία και θέλουν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να ενισχύσουν τη θέση εργασίας τους ή να μεταβούν σε κάποια άλλη θέση στην ίδια ή σε άλλη επιχείρηση.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς, έτσι ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένο και να συνδυάζει σε επίπεδο διδασκαλίας τις νέες επιστημονικές θεωρίες και πρακτικές, καθώς και τις νέες τάσεις και ανάγκες της οικονομίας, και ιδιαίτερα της ελληνικής.


Βάσει ποιων κριτηρίων γίνεται η αξιολόγηση των υποψηφίων και, συνακόλουθα, η επιλογή των φοιτητών;

Στο Πρόγραμμα για Νέους Πτυχιούχους (MBA) και στο Πρόγραμμα για Στελέχη Επιχειρήσεων (Executive MBA) γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τμημάτων Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αντίστοιχων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα και τελειόφοιτοι φοιτητές οι οποίοι οφείλουν μέχρι και πέντε μαθήματα, με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

Η αξιολόγηση και, κατά συνέπεια, η επιλογή των φοιτητών πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι προκριματικό και αφορά στον έλεγχο πληρότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος. Στο δεύτερο στάδιο αξιολογείται ο φάκελος υποψηφιότητας και στο τρίτο στάδιο διεξάγεται η συνέντευξη του υποψηφίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλους τους υποψήφιους είναι η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Β2).

 

Τα κριτήρια επιλογής που εφαρμόζονται για κάθε πρόγραμμα είναι τα εξής:

Για το Πρόγραμμα ΜΒΑ για Νέους πτυχιούχους:
• Γενικός βαθμός πρώτου πτυχίου (40%).
• Πρόσθετα προσόντα: GMAT, άλλα πτυχία ή μεταπτυχιακοί τίτλοι, ξένες γλώσσες, επιστημονικές δημοσιεύσεις και διακρίσεις (30%).
• Αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία (10%).
• Συνέντευξη (20%).


Για το Πρόγραμμα για Στελέχη Επιχειρήσεων:
• Γενικός βαθμός πρώτου πτυχίου (35%).
• Αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 25 μήνες (35%).
• Επιπρόσθετα προσόντα (ειδικά σεμινάρια, Η/Υ, μαθήματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, δημοσιεύσεις, μελέτες, μεταπτυχιακός τίτλος, πτυχίο συμπληρωματικής εκπαίδευσης, βραβεία, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια) (15%).
• Συνέντευξη (15%).

Μετά τη συνεκτίμηση των κριτηρίων καταρτίζεται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων, ο οποίος ανακοινώνεται στο διαδικτυακό τόπο του ΔΠΜΣ. (https://mba.uom.gr/)


Ποια είναι η χρονική διάρκεια του Δ.Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων; Είναι υποχρεωτική ή προαιρετική η παρακολούθηση των μαθημάτων του Προγράμματος;

Το Πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης (full time) με χρονική διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος τα δύο ακαδημαϊκά έτη (4 εξάμηνα). Ειδικότερα, τα τρία εξάμηνα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε 14 μαθήματα και το τέταρτο εξάμηνο αφορά στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Τα μαθήματα στα δύο πρώτα εξάμηνα είναι κοινά για όλους, ενώ στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις οκτώ προσφερόμενες κατευθύνσεις (που υλοποιούνται εφόσον υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός φοιτητών):

• Γενικό ΜΒΑ- Master in Business Administration
• Μάρκετινγκ
• Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων
• Χρηματοοικονομική Διοίκηση
• Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
• Διοίκηση & Οικονομική Διαχείριση Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
• Διοίκηση Εκπαιδευτικών Οργανισμών
• Διοίκηση Αθλητικών Μονάδων & Φορέων


Πριν από την έναρξη των μαθημάτων των Α΄ και Β΄ εξαμήνων προηγείται η παρακολούθηση προπαρασκευαστικών μαθημάτων για την καλύτερη προετοιμασία των φοιτητών.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν ανελλιπώς τις παραδόσεις, τα εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες που προβλέπονται για κάθε μάθημα. Η διδασκαλία των μαθημάτων στο Πρόγραμμα για Νέους Πτυχιούχους γίνεται τις απογευματινές ώρες στη διάρκεια της εβδομάδας και στο Πρόγραμμα για Στελέχη Επιχειρήσεων γίνεται Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο, ώστε να διευκολύνονται τα στελέχη λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.


Ποιο είναι το συνολικό κόστος του Δ.Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ποιες οι δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού;

Το κόστος φοίτησης για το πρόγραμμα MBA για Νέους Πτυχιούχους ανέρχεται στα 5.000 € και για τα Στελέχη Επιχειρήσεων (Executive MBA) στα 5.500 €. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε 8 ισόποσες δόσεις, 2 ανά εξάμηνο. Στο Πρόγραμμα για Νέους Πτυχιούχους υπάρχει η δυνατότητα παροχής υποτροφιών σε ποσοστό 10% των εγγεγραμμένων μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος. Οι υποτροφίες που παρέχονται μπορεί να είναι πλήρους ή μερικής απαλλαγής από την καταβολή των διδάκτρων. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος για τους εργαζόμενους φοιτητές από το πρόγραμμα ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ, όπου ολόκληρο το κόστος του προγράμματος ή μέρος αυτού επιστρέφεται στις επιχειρήσεις μέσω της εργοδοτικής εισφοράς 0,24% του ΟΑΕΔ.


Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουν οι φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων;

Το ΜΒΑ, από τη φύση του διεθνώς, είναι ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε πτυχιούχους που επιθυμούν να εμπλουτίσουν και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις διοίκησης που ενδεχομένως έχουν διδαχθεί σε άλλο επίπεδο, ή σε άλλους που επιθυμούν να εντρυφήσουν ή να κάνουν μια μετάβαση στο αντικείμενο αυτό, καθώς προέρχονται από Σχολές που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Ούτως ή άλλως, τα αντικείμενα της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Οικονομικά, Μάνατζμεντ, Ανθρώπινοι πόροι, Λογιστική και Χρηματοοικονομική, Ποσοτικές Μέθοδοι στη λήψη αποφάσεων, Μάρκετινγκ, Πληροφοριακά Συστήματα, Στρατηγική κ.λπ.) είναι αντικείμενα τα οποία είναι χρήσιμα σε κάθε πολίτη επαγγελματία ή ιδιώτη που επιθυμεί να βελτιώσει τις γνώσεις και δεξιότητές του, αλλά και σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο οργανισμό που θέλει να είναι βιώσιμος και να χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους πόρους με σύνεση και μέγιστη απόδοση.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοί μας μαθαίνουν να κοιτούν τον κόσμο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, μέσα από ένα φακό βασισμένο στην κοινή λογική, στον ορθολογισμό αλλά και στην ενσυναίσθηση με σεβασμό στις ανάγκες των άλλων, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημαντικού για την ελληνική οικονομία ιδίως τις μέρες που διανύουμε.


Με ποιον τρόπο καθίσταται εφικτή η αξιολόγηση των μαθημάτων και των διδασκόντων του Προγράμματος;

Το MBA, πρώτο από όλα τα Τμήματα - Προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την έναρξη λειτουργίας του, εφάρμοσε διαδικασίες αξιολόγησης των μαθημάτων και διδασκόντων του, για να διασφαλίσει στο μέγιστο την ποιότητα του προγράμματος, ώστε να μπορεί η διοίκηση να επιβραβεύει τους άριστους αλλά και να προβαίνει σε διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση κάθε μαθήματος και πριν από την εξεταστική διαδικασία, με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου από τους φοιτητές, το οποίο καλύπτει ερωτήματα ως προς το περιεχόμενο, τον τρόπο διδασκαλίας, το βαθμό συσχέτισης του μαθήματος με την πράξη, τις αρχές και τη φιλοσοφία του μεταπτυχιακού προγράμματος. Επίσης, καλύπτει ερωτήματα που αφορούν τους διδάσκοντες. Η αξιολόγηση των διδασκόντων γίνεται με βάση μια ομάδα κριτηρίων, όπως τις γνώσεις και την ικανότητα μετάδοσής τους, την προετοιμασία τους και τη χρησιμοποίηση σύγχρονης και διεθνώς καθιερωμένης βιβλιογραφίας, την έγκαιρη βαθμολόγηση και επιστροφή εργασιών και γραπτών εξετάσεων, την τήρηση ωρών διδασκαλίας του μαθήματος και των ωρών γραφείου.

Όλα τα αποτελέσματα υφίστανται επεξεργασία και κατόπιν διαβιβάζονται στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του Προγράμματος, η οποία, όπως αναφέρθηκε, επιβραβεύει ή παρεμβαίνει ανάλογα, ώστε να επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Οι διδάσκοντες λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων μετά την έκδοση της βαθμολογίας των φοιτητών. Η Ε.Δ.Ε. του ΜΒΑ, με το άρθρο 5.6 του Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των Δ.Π.Μ.Σ., έχει ενσωματώσει αναλυτικές οδηγίες για την αξιολόγηση μαθημάτων και διδασκόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέγιστο η ποιότητα του προγράμματος και των διαδικασιών (https://mba.uom.gr/kanonismos.html).


Εξ όσων γνωρίζουμε, στο διαδικτυακό χώρο του Προγράμματος έχει αναπτυχθεί ειδική ενότητα για το Δίκτυο των Αποφοίτων του MBA (MBA Alumni). Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το σκεπτικό που οδήγησε στην πρωτοβουλία αυτήν;

Το Πρόγραμμα θεωρεί πολύ σημαντική τη διατήρηση των σχέσεών του με τους φοιτητές και μετέπειτα αποφοίτους του. Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη και έχει να κάνει όχι μόνο με τη διατήρηση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των φοιτητών του, ώστε να μη διακόπτεται ποτέ η επικοινωνία, αλλά και με τις ακαδημαϊκές συνεργασίες, τις επιμορφώσεις, πιθανές χορηγίες, σεμινάρια, χρήση βιβλιοθήκης, αλληλοϋποστήριξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας κ.λπ. Στο δίκτυο αποφοίτων εντάσσεται αυτόματα κάθε απόφοιτος του Προγράμματος. Πέρα όμως από το δίκτυο αποφοίτων υπάρχει και ο Σύλλογος Διπλωματούχων του Προγράμματος (ΝΠΙΔ), με τον οποίον επίσης συνεργαζόμαστε στενά σε όλα τα επίπεδα. Οραματιζόμαστε μελλοντικά ένα δίκτυο στα πρότυπα του εξωτερικού, με στενή συνεργασία και, γιατί όχι, και υποστήριξη του πανεπιστημίου από τους πτυχιούχους μας, αυριανούς επιχειρηματίες.


Κύριε καθηγητά, πώς αντιλαμβάνεστε την εν γένει αποστολή σας ως διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων;

Servant leadership είναι, κατά τη γνώμη μου, η φράση-κλειδί για όποιον έχει διοικητικό ρόλο, ιδίως σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι ο διευθυντής (κάθε προγράμματος, προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού) πρέπει να προωθεί μια φιλοσοφία συνεργασίας που να εμπνέει και να προωθεί την ενεργή εμπλοκή καθηγητών, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού, ώστε να εδραιώνει και να σφυρηλατεί σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ όλων των μελών της κοινότητας, για να μεγιστοποιείται το θετικό αποτέλεσμα για τους απόφοιτους και την κοινωνία.


Πηγή: eduadvisor.gr

Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.