Προγράμματα σπουδών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ολλανδίας: ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε μια χώρα με μακρά ακαδημαϊκή παράδοση
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε η κυρία Μάρθα Τριανταφύλλου, Μορφωτική Ακόλουθος της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα
Αξιότιμη κυρία Τριανταφύλλου, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ολλανδία, μια χώρα με μακρά ακαδημαϊκή παράδοση, σε ό,τι αφορά τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης;
Όπως πολύ σωστά είπατε, η ακαδημαϊκή παράδοση της Ολλανδίας είναι μακρά, ξεκινώντας το 1575 με την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου στην πόλη Leiden.
Τα περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται είναι διευρυμένα σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και δεν επικεντρώνονται μόνο σε ολλανδικά θέματα.
Ο τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων εξασφαλίζει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, ενώ ο τρόπος διοίκησης των ιδρυμάτων, με πολύ περιορισμένη συμμετοχή του κράτους, εγγυάται την ακαδημαϊκή ελευθερία τους.
Ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας των προγραμμάτων, εκτός από το Υπουργείο Παιδείας, γίνεται και από τα αρμόδια υπουργεία τα οποία εμπλέκονται, π.χ. Υπουργείο Γεωργίας, Υγείας κ.λπ.
Όμως, και οι ίδιοι οι φοιτητές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στο σύστημα συνεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων. Οι αξιολογήσεις τους για μαθήματα και προγράμματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του συστήματος.
Ποιες είναι οι γλώσσες στις οποίες προσφέρονται τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών;
Η Ολλανδία είναι μη αγγλόφωνη χώρα με τα περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα. Αυτήν τη στιγμή αριθμούν τα 2.100 περίπου.
Σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών (Bachelor) πολλά προγράμματα προσφέρονται σε 2 γλώσσες. Στα Ολλανδικά και στα Αγγλικά. Υπάρχουν και λίγα στα Γερμανικά (καθώς πολλοί γερμανοί φοιτητές επιλέγουν να φοιτήσουν σε ολλανδικό πανεπιστήμιο).
Ωστόσο, τα μεταπτυχιακά προγράμματα (Master) προσφέρονται στα Αγγλικά. Όλοι λοιπόν οι φοιτητές, Ολλανδοί και άλλης υπηκοότητας, καλούνται να παρακολουθήσουν σπουδές στα Αγγλικά.
Ποιοι είναι οι τύποι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στους οποίους βασίζεται το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας;
Α. University of … (το όνομα της πόλης στην οποία ευρίσκονται) [Α.Ε.Ι.]
14 Κρατικά Πανεπιστήμια (συμπεριλαμβανομένων του Ανοικτού Πανεπιστημίου και των 3 Πολυτεχνείων), προσανατολισμένα στην έρευνα.
Η διάρκεια σπουδών είναι:
• Bachelor 3 έτη
• Master 1-2 έτη (MA/MSc)
• Δίνει πρόσβαση στο διδακτορικό κύκλο (PhD)
Β. University of Applied Sciences [Α.Τ.Ε.Ι.]
42 Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, προσανατολισμένα στην επαγγελματική κατάρτιση.
Η διάρκεια σπουδών είναι:
• Bachelor 4 έτη
• Master 1-2 έτη (M)
Γ. 11 εξειδικευμένα Ινστιτούτα για Διεθνή Εκπαίδευση
Παρέχονται μικρής διάρκειας επιμορφωτικά προγράμματα, απευθυνόμενα σε στελέχη υπηρεσιών που ήδη έχουν επαγγελματική εμπειρία και θέλουν να διευρύνουν ή να πιστοποιήσουν τη γνώση τους σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.
Όπως είναι εύλογο, η παρακολούθηση των προγραμμάτων σπουδών που διδάσκονται στα Ολλανδικά προϋποθέτει τη γνώση της γλώσσας από τους ξένους φοιτητές. Πού μπορούν να διδαχθούν σήμερα την ολλανδική γλώσσα οι ενδιαφερόμενοι;
Είναι τόσο πολλά τα αγγλόφωνα προγράμματα, που το πιθανότερο είναι ο ενδιαφερόμενος να βρει πρόγραμμα σπουδών που τον ενδιαφέρει.
Αν πάλι όχι, τότε μπορεί να κάνει μαθήματα Ολλανδικών με κάποια από τις δασκάλες, λίστα των οποίων υπάρχει στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας (www.dutchembassy.gr).
Πρόβλημα συνεννόησης στην καθημερινότητα πάλι δεν θα συναντήσει, καθώς όλοι οι Ολλανδοί μιλούν Αγγλικά.
Με λίγα λόγια, εάν κάποιος αποφασίσει να σπουδάσει στην Ολλανδία, η εκμάθηση των Ολλανδικών σίγουρα δεν είναι απαραίτητη.
Τα Πανεπιστήμια, ωστόσο, παρέχουν μαθήματα της ολλανδικής γλώσσας στους φοιτητές που το επιθυμούν.
Ποια είναι τα κυριότερα επιστημονικά πεδία στα οποία προσφέρονται από τα ολλανδικά ακαδημαϊκά ιδρύματα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών;
Όπως σας είπα, τα αγγλόφωνα προγράμματα αριθμούν περίπου τα 2.100 και σίγουρα δεν μπορούμε να τα αναφέρουμε όλα εδώ.
Καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα www.studyinholland.nl, όπου με λέξη κλειδί το αντικείμενο σπουδών που τους ενδιαφέρει θα βρουν ποιο Πανεπιστήμιο ή ΑΤΕΙ το προσφέρει.
Ποια είναι τα γενικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, ώστε να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος ξένος φοιτητής μεταπτυχιακού επιπέδου από ένα ολλανδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα;
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δει προσεκτικά τα κριτήρια που έχει θέσει το Ίδρυμα που τον ενδιαφέρει.
Πτυχίο, φωτοτυπία διαβατηρίου, βιογραφικό, 2 συστατικές επιστολές, δείγμα ακαδημαϊκής γραφής, Proficiency of Cambridge (τελευταίας 2ετίας) ή TOEFL/IELTS, Letter of motivation είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που σίγουρα θα του ζητηθούν.
Πότε ενδείκνυται να ξεκινήσουν οι ενδιαφερόμενοι τη διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών και προγραμμάτων;
Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινά αρκετά νωρίς. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος θα έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να ψάξει και να καταλήξει σε αυτό που τον ενδιαφέρει.
Όλα τα προγράμματα σπουδών ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Μόνο λίγα από αυτά έχουν και μια δεύτερη ημερομηνία έναρξης τον Φεβρουάριο.
Δεν υπάρχει κοινή ημερομηνία για την αρχή και το τέλος των εγγραφών στα ιδρύματα.
Ωστόσο, το διάστημα Μάρτιο-Μάιο γίνονται οι εγγραφές (πλην κάποιων εξαιρέσεων) για τα προγράμματα που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.
Το διάστημα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο γίνονται οι εγγραφές για τα προγράμματα που ξεκινούν τον Φεβρουάριο.
Ποιο είναι, κατά μέσον όρο, το ύψος των δαπανών (δίδακτρα, κόστος διαβίωσης) που απαιτούνται για την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ένα ολλανδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα;
Το κόστος των διδάκτρων (1.984 ευρώ τον χρόνο) αφορά την πλειοψηφία των προγραμμάτων, για φοιτητές της ΕΕ, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, για το 2016.
Το κόστος διαβίωσης (συμπεριλαμβανομένου και του ενοικίου) κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.100 ευρώ τον μήνα.
Με επιφύλαξη πάντα για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του καθενός.
Τι ισχύει στην Ολλανδία σε ό,τι αφορά τη χορήγηση υποτροφιών σε ξένους φοιτητές;
Κρατική υποτροφία δυστυχώς δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρχουν υποτροφίες που προσφέρονται από τα ίδια τα ιδρύματα (σε αυτήν την περίπτωση θα βρείτε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους) ή από Ολλανδικά Κοινωφελή Ιδρύματα (www.grantfinder.nl).
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis