WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Εφοδιαστικής: υψηλού επιπέδου θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στον τομέα της Εφοδιαστικής

TriantafyllouΤη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο καθηγητής Δημήτριος Τριανταφύλλου, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Εφοδιαστικής (Logistics)

 

Αξιότιμε κύριε Τριανταφύλλου, θα θέλαμε, κατ’ αρχάς, να σας ζητήσουμε να μας εξηγήσετε τι είναι τα Logistics ή, ορθότερα, η Διοίκηση Logistics.

Η Διοίκηση Logistics ορίζεται ως η διαδικασία του σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου της αποτελεσματικής και αποδοτικής ροής και αποθήκευσης προϊόντων, υπηρεσιών και σχετικών πληροφοριών από την αρχική παραγγελία/παραγωγή μέχρι την τελική παράδοση στον τελικό καταναλωτή, με σκοπό την εκπλήρωση των απαιτήσεων του πελάτη.


Περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού λειτουργιών (όπως προμήθειες, διακίνηση υλικών, πρόβλεψη ζήτησης, αποθέματα, επεξεργασία παραγγελιών, αποθήκευση, συσκευασία, μεταφορές, ανταλλακτικά και επισκευές, εξυπηρέτηση πελατών, αντιμετώπιση επιστρεφόμενων προϊόντων, ανακύκλωση και αποκομιδή απορριμμάτων κ.λπ.), για να μετασχηματίσει τις πρώτες ύλες που λαμβάνονται από τους προμηθευτές σε έτοιμα προϊόντα που προσφέρονται στους πελάτες.


Αποτελεί, επίσης, το τμήμα μιας ευρύτερης έννοιας της Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, που επεκτείνεται πέρα από την επιχείρηση περιλαμβάνοντας τη διαχείριση όλων των ροών του καναλιού διανομής από τον προμηθευτή έως τον τελικό καταναλωτή. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις που μπορεί να είναι προμηθευτές πρώτων υλών, μεταφορείς, παραγωγοί/κατασκευαστές, κέντρα διανομής, χονδρέμποροι, λιανέμποροι και πελάτες. Το σύστημα Logistics και Εφοδιαστικής Αλυσίδας σε παγκόσμια βάση εξασφαλίζει τη συνεχή διαθεσιμότητα των τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, πετρελαίου και άλλων κρίσιμων (απαραίτητων για τη ζωή) προϊόντων, ενώ σε μια επιχείρηση επιδιώκει την καθημερινή εκτέλεση των παραγγελιών. Συνεπώς, αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής όλων των ανθρώπων.


Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ο κλάδος των επαγγελμάτων που αφορούν στη Διοίκηση Logistics ασκεί μια τεράστια επίδραση στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί έναν από τους κυριότερους οικονομικούς (και όχι μόνο) παράγοντες που επηρεάζουν το σύνολο των συναλλαγών κάθε αγοράς, απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το κόστος λειτουργιών κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.


Ποια είναι, σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία και ποιοι οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Επιστήμη της Εφοδιαστικής»;

Το Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο και στόχο να παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προωθημένες γνώσεις σε επιστημονικά πεδία της Επιστήμης της Εφοδιαστικής που έχουν σχέση με τη Διοίκηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και τη Διοίκηση Logistics των επιχειρήσεων και οργανισμών.


Ειδικότερα, το Π.Μ.Σ. έχει ως στόχους αφενός μεν την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση επιστημόνων που θα είναι σε θέση να στελεχώσουν θέσεις που αφορούν στο σύστημα Logistics των επιχειρήσεων και οργανισμών, αφετέρου δε την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Επιστήμη της Εφοδιαστικής.


Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η υψηλού επιπέδου θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση, που θα οδηγήσει στην εξειδίκευση επιστημόνων που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα βασικών σπουδών στον τομέα της Εφοδιαστικής.


Σε ποιες κατηγορίες πτυχιούχων απευθύνεται το εν λόγω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ποια είναι η απαιτούμενη χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Επιστήμη της Εφοδιαστικής;

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Οικονομικών, Διοικητικών, Πολυτεχνικών και Θετικών Επιστημών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το πτυχίο των οποίων έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ.


Ποια είναι τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων για εισαγωγή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Εφοδιαστικής;

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Ο βαθμός πτυχίου, οι συστατικές επιστολές, οι τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις, η επαγγελματική εμπειρία αλλά και η συνέντευξη είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής.


Ποια είναι η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και ποιες οι υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μαθημάτων;

Η γλώσσα είναι η ελληνική, αλλά είναι απαραίτητη η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας για ευνόητους λόγους.


Το πρόγραμμα είναι πλήρους παρακολούθησης, και η παρουσία στις διαλέξεις είναι υποχρεωτική για τα δύο πρώτα εξάμηνα, όπου γίνεται και η διδασκαλία των μαθημάτων. Στο τρίτο εξάμηνο γίνεται η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας με συνεργασία καθηγητή και φοιτητών σε τακτικές συναντήσεις.


Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Εφοδιαστικής;

Παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που ζούμε, ο τομέας των υπηρεσιών Εφοδιαστικής, η Διοίκηση Logistics, γίνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο απαραίτητος σε όλο το μήκος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας όλων των αγαθών.


Έτσι, είτε σε εταιρείες που ασχολούνται αμιγώς με το έργο της Μεταφοράς και των Διανομών είτε στα Τμήματα Logistics μεγάλων ή και μικρότερων παραγωγικών επιχειρήσεων οι ανάγκες σε εξειδικευμένα στελέχη γίνονται συνεχώς πιο έντονες.


Πιστεύω, λοιπόν, ότι η προοπτική των πρώτων μας αποφοίτων (το Μάρτιο του 2016) είναι εξαιρετική για την απασχόλησή τους, αν και πολλοί φοιτητές μας είναι ήδη εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του αντικειμένου και με τις σπουδές τους επιδιώκουν την εξειδίκευση ή επικαιροποίηση των γνώσεών τους.


Ποιες είναι οι προσωπικές αντιλήψεις σας αναφορικά αφενός με την έννοια της αριστείας και αφετέρου με τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου φορέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Η έννοια της αριστείας, που είναι αναπόφευκτα και αναπόσπαστα δεμένη με την έννοια της εκπαίδευσης, πρέπει να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της, χωρίς βέβαια να είναι το μοναδικό ή το κυρίαρχο. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία της, και ο θόρυβος που δημιουργείται τελευταία οφείλεται σε παρεξηγήσεις, ηθελημένες ή μη, των διαφόρων απόψεων που έχουν εκφραστεί. Η έννοια της αριστείας ιδιαίτερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της δημιουργίας έργου με υψηλούς στόχους και οράματα, προάγει την άμιλλα και τον ευγενή ανταγωνισμό μεταξύ των επιστημόνων και των επιστημονικών ομάδων, και οδηγεί την επιστημονική κοινότητα να παράγει συνολικά σε έναν τομέα έργο υψηλού επιπέδου.


Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας ενός φορέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρώ ότι θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή εκπαιδευτικού έργου υψηλού επιπέδου με σύγχρονα και τακτικά ανανεωμένα προγράμματα σπουδών, να είναι σε επαφή με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να συμμετέχει στη λύση τους με παρεμβάσεις λόγου ή με ερευνητικά έργα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Να είναι συνδεδεμένος άμεσα με όλους τους παραγωγικούς φορείς και να υπάρχει διήθηση της παραγόμενης γνώσης στην παραγωγή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, κατάλληλες για τους εξαιρετικούς αποφοίτους που, δυστυχώς, εκπαιδεύονται σήμερα άριστα στην Ελλάδα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εταιρείες και οργανισμούς του εξωτερικού.


Πηγή: eduadvisor.gr


Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.