Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης: πρωτοποριακές μέθοδοι μάθησης, πιστοποιητικό επιμόρφωσης από ένα καταξιωμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε η καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, επιστημονικά υπεύθυνη Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Αξιότιμη κυρία Βιτσιλάκη, πόσο σημαντική είναι η διά βίου μάθηση για την προώθηση της αριστείας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, αλλά και την εν γένει ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας;
Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και οικονομία, όπου η γνώση αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, είναι αδήριτη ανάγκη η συνεχιζόμενη ή, αυτό που λέμε, διά βίου εκπαίδευση και μάθηση. Είτε για λόγους καθαρά αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης, είτε για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε νέα αντικείμενα, είτε για την απαραίτητη επικαιροποίηση των γνώσεων που κάποιος/α κατέχει, ή ακόμα και για να μπορέσει κάποιος/α να αποκτήσει ή να κρατήσει μια δουλειά ή να εξελιχθεί σε αυτήν με βάση ειδικότερες γνώσεις, είναι απαραίτητο πλέον να συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του/της να επιμορφώνεται και να μαθαίνει στο πλαίσιο οργανωμένων προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του/της.
Για τους λόγους αυτούς, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματός μας, καθηγητές και καθηγήτριες και ειδικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, και για την προσφορά καινοτόμων προγραμμάτων επιμόρφωσης, στήριξης και επικαιροποίησης των γνώσεων των πτυχιούχων, αλλά και αποφοίτων του λυκείου.
Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται από απόσταση μέσω ηλεκτρονικής μάθησης, αξιοποιώντας την από το 2004 συσσωρευμένη εμπειρία στην υλοποίηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και προγραμμάτων μέσω e-learning. Εμπειρία η οποία μάλιστα βραβεύτηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ποιότητα στην ηλεκτρονική μάθηση με το “2009 Award for Quality in e-Learning”, που απονεμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα στην ηλεκτρονική μάθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ηλεκτρονική μάθηση, πέρα από το ότι είναι ένας νέος παιδαγωγικός τρόπος που αξιοποιεί και την τεχνολογία, δίνει και τη δυνατότητα να «φτάσεις» και να προσφέρεις τη γνώση σε όλες και όλους ανεξάρτητα από γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς προσβασιμότητας.
Σε ποιους απευθύνονται και σε τι αποσκοπούν τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Τα προγράμματά μας απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από τους αποφοίτους λυκείου μέχρι και τους κατόχους διδακτορικού, που αποσκοπούν μέσω της επιμόρφωσης είτε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους και να ενδυναμώσουν το βιογραφικό τους, είτε απλά γιατί έχουν έντονο μαθησιακό ενδιαφέρον σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.
Είναι δε αρχή μας ότι τα προγράμματά μας απευθύνονται σε όλες και όλους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκεύματος ή άλλου διακριτικού στοιχείου.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στα προγράμματα που προσφέρει μέσω e-Learning το Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα προγράμματά μας είναι η αγάπη για τη γνώση και η όρεξη για δουλειά, συνεργασία και επικοινωνία. Η αποδοχή και η συμμετοχή των επιμορφουμένων προϋποθέτει απλά την πλήρη εκ μέρους τους κατανόηση του εκάστοτε Οδηγού Προγράμματος/Διδακτικής Ενότητας, ενώ σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, για τη συμμετοχή στην επιμόρφωση μέσω ηλεκτρονικής μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απαιτούνται ένας σύγχρονος υπολογιστής και αξιόπιστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ποια είναι η μέθοδος που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία; Πώς διανέμεται το εκπαιδευτικό - υποστηρικτικό υλικό των προγραμμάτων και πώς επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ επιμορφουμένων και διδασκόντων;
Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός των προγραμμάτων μας βασίζεται στις επιστημονικές αρχές και μεθοδολογίες της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως ηλεκτρονικής μάθησης. Η διδασκαλία μέσω του προηγμένου συστήματος ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που αξιοποιούμε βασίζεται κυρίως στην «ασύγχρονη» μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αυτονομία της μάθησης των επιμορφουμένων και η δυνατότητά τους να μελετήσουν όπου και όποτε επιθυμούν με βάση τις επαγγελματικές, οικογενειακές και λοιπές υποχρεώσεις τους.
Όμως, συμπληρωματικά, και με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες, πραγματοποιείται, κατά περίπτωση, και «σύγχρονη» μάθηση μέσω συστήματος σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, όπου οι επιμορφούμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας και σε πραγματικό χρόνο με τον/την διδάσκοντα/ουσα και τους/τις λοιπούς/ές συμμετέχοντες/ουσες για απάντηση ερωτημάτων τους, συζήτηση κ.λπ.
Η ανάρτηση του εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού υλικού γίνεται σταδιακά και σε εβδομαδιαία βάση. Το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται online, σε ψηφιακή μορφή, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα τοπικής αποθήκευσής του. Είναι εύκολα εκτυπώσιμο για τους χρήστες που προτιμούν να μελετούν έντυπο υλικό, ενώ υποστηρίζεται η δημιουργία και αξιοποίηση πολυμεσικού υλικού (video tutorials, επιδείξεις κ.ά.) σε συνεργασία με ειδική ομάδα υποστήριξης της ηλεκτρονικής μάθησης των Προγραμμάτων Διά Βίου.
Επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα ανάρτησης υλικού και εργασιών από την πλευρά των επιμορφουμένων προς αξιολόγηση, όπου αυτό απαιτείται.
Σε τι συνίσταται ο μηχανισμός αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων;
Η αξιολόγηση βασίζεται στις αρχές της διά βίου μάθησης ενηλίκων και διεξάγεται με πολλαπλούς και συνήθως συμπληρωματικούς τρόπους, στοχεύοντας, κατ’ εξοχήν, στην αποτίμηση της επίτευξης των μαθησιακών στόχων και αποτελεσμάτων της Διδακτικής Ενότητας εκ μέρους των επιμορφουμένων. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες, τεστ αξιολόγησης ή/και αυτο-αξιολόγησης, την εκπόνηση εργασιών, ατομικών ή συλλογικών, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες ανοικτού διαλόγου (forum) κ.λπ.
Με ποιον τρόπο πιστοποιούνται οι σπουδές όσων ολοκληρώνουν την παρακολούθηση των προγραμμάτων ή των διδακτικών ενοτήτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου;
Με την ολοκλήρωση Προγράμματος ή Διδακτικής Ενότητας χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 22312/15-10-2008 απόφαση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και τη μοριοδότηση των προγραμμάτων του από τους αρμόδιους στην Ελλάδα φορείς.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Διά Βίου Μάθησης, είναι το πρώτο στην Ελλάδα που, εκτός από το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης», αποδίδει επίσης και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού», στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET), που διασφαλίζονται και τις οποίες μπορεί να «μεταφέρει» προς αναγνώριση από εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς φορείς της Ευρώπης. Έτσι, ο/η κάθε επιμορφούμενος/η όχι μόνον έχει αποκτήσει γνώσεις αιχμής μέσω πρωτοποριακών μεθόδων μάθησης, αλλά έχει και βεβαίωση της επιμόρφωσής του από ένα καταξιωμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα!
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis