Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MSc in Computer Science: στέρεο γνωστικό υπόβαθρο, επαφή με τις πλέον σύγχρονες τάσεις στη θεωρία και την τεχνολογία, ενεργός συμμετοχή σε έρευνα αιχμής
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο καθηγητής Γεώργιος Πολύζος, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πλήρους Φοίτησης στην Επιστήμη των Υπολογιστών
Αξιότιμε κύριε Πολύζο, ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πλήρους Φοίτησης στην Επιστήμη των Υπολογιστών, που προσφέρει το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών;
Σκοπός του Προγράμματος είναι η στοχευμένη και αποτελεσματική προετοιμασία των φοιτητών μας για απαιτητικές θέσεις αυξημένων προσόντων και ευθύνης στη βιομηχανία ή για συνέχιση των σπουδών τους για διδακτορικό. Και οι δύο κατευθύνσεις απαιτούν οι φοιτητές του Προγράμματος να εμπλακούν ενεργά στην έρευνα και με τεχνολογίες αιχμής, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.
Μεταξύ άλλων, δίδεται η δυνατότητα στους φοιτητές μας να συμμετέχουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, που προσελκύουν με διεθνώς ανταγωνιστικές διαδικασίες οι καθηγητές του Προγράμματος, επιτρέποντάς τους να γνωρίσουν από κοντά τις προοπτικές της τεχνολογικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε ποιους απευθύνεται το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα και ποια είναι η χρονική διάρκεια του σχετικού κύκλου σπουδών; Ποια είναι τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία αξιολόγησης - επιλογής των υποψηφίων;
Tο Πρόγραμμά μας απευθύνεται σε:
- αποφοίτους Τμημάτων Πληροφορικής ή Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίων, ελληνικών ή ξένων
- αποφοίτους Πολυτεχνικών Τμημάτων, καθώς και Τμημάτων Θετικών και Οικονομικών Επιστημών
- αποφοίτους άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων ή ισοτίμων Σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο είναι συναφές με την Πληροφορική και
- πτυχιούχους Τμημάτων ΑΤΕΙ των οποίων το γνωστικό αντικείμενο είναι συναφές με την Πληροφορική (βλ. παρ. 12γ του άρθρου 5 του νόμου Ν. 2916/2001)
Η διάρκεια του Προγράμματος είναι 3 εξάμηνα (π.χ., από τέλη Σεπτεμβρίου ενός έτους μέχρι μέσα Φεβρουαρίου του μεθεπομένου έτους).
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με συνεκτίμηση διαφόρων παραγόντων και κριτηρίων, όπως:
- γενικός βαθμός πτυχίου
- αναλυτική βαθμολογία, με έμφαση στις επιδόσεις στα μαθήματα Πληροφορικής/Επιστήμης Υπολογιστών, καθώς και η επίδοση στην πτυχιακή εργασία (αν ο υποψήφιος έχει εκπονήσει)
- συστατικές επιστολές
- επαγγελματική εμπειρία, αν υπάρχει, ή ερευνητική εμπειρία (ειδικά αν έχει οδηγήσει σε δημοσιεύσεις)
- συνέντευξη
Ποιο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι υποψήφιοι για φοίτηση στον κύκλο σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016; Υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης μειωμένων διδάκτρων από πλευράς των ενδιαφερομένων; Αν ναι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις προς τούτο;
Δεχόμαστε αιτήσεις έως και τις 12/06/2015 και αμέσως μετά θα αποφασίσουμε ποιοι γίνονται δεκτοί, αλλά, αν προκύψουν κενές θέσεις προς πλήρωση, μπορεί να δοθεί δυνατότητα για αιτήσεις και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2015.
Το Πρόγραμμα προσφέρει σε όλους τους υποψηφίους τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων διδάκτρων με συμμετοχή στο «πρόγραμμα ανταποδοτικής εργασίας». Επομένως, κάθε φοιτητής που επιθυμεί μπορεί να επιλέξει να προσφέρει ανταποδοτική εργασία στο Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ (συνήθως με τη μορφή να είναι βοηθός διδασκαλίας σε προπτυχιακό μάθημα) ή στο Πρόγραμμα ΕΥ, οπότε καταβάλλει μόνο το
μισό ποσό των διδάκτρων. Έτσι, το συνολικό κόστος του Προγράμματος περιορίζεται στις 2.000 €.
Σε ποια γλώσσα πραγματοποιούνται τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος; Είναι υποχρεωτική ή προαιρετική η παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων του προγράμματος;
Παραδοσιακά τα μαθήματα προσφέρονται στα ελληνικά, αν και είναι απαραίτητο οι φοιτητές να είναι καλοί γνώστες της αγγλικής γλώσσας (κάτι, άλλωστε, που απαιτείται και για την αποδοχή στο Πρόγραμμα), γιατί πολλές από τις πηγές που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα είναι στα Αγγλικά (π.χ., άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά που χρησιμοποιούνται σε μαθήματα, ή εγχειρίδια λογισμικού ή συστημάτων). Στο μέλλον, όμως, είναι πιθανόν κάποια μαθήματα που μπορεί να έχουν και ξένους φοιτητές από ανταλλαγή με ξένα προγράμματα, ή και ολόκληρο το Πρόγραμμα, αν γίνουν δεκτοί ξένοι φοιτητές, να γίνεται στα Αγγλικά.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική (με μικρό αριθμό επιτρεπτών απουσιών). Αυτό δεν είναι μόνο τυπική απαίτηση, αλλά ουσιαστική, μια που μεγάλο μέρος των μαθημάτων γίνεται με συζήτηση στην τάξη, παρουσίαση και κριτική άρθρων, παρουσίαση και υποστήριξη εργασιών, που μάλιστα συχνά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μικρών ομάδων.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει μέχρι τούδε ως διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών σε ό,τι αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων σας;
Όλοι οι απόφοιτοί μας έχουν βρει το δρόμο τους επαγγελματικά και αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και σε πολύ καλές κατευθύνσεις με απαιτήσεις και ενδιαφέρον.
Το 60% των αποφοίτων μας εργάζεται σε μεγάλες ή μικρές εταιρείες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, ενώ περί το 30% συνεχίζουν τις σπουδές τους για διδακτορικό σε κορυφαία πανεπιστήμια του εσωτερικού ή του εξωτερικού (με πλήρεις υποτροφίες, ώστε είναι ήδη οικονομικά ανεξάρτητοι) και μερικοί είναι καθηγητές σε ξένα πανεπιστήμια ή ερευνητές σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα.
Αν και το πεδίο της Επιστήμης των Υπολογιστών από μόνο του έχει μεγάλη και ανερχόμενη ζήτηση, ακόμα και στην Ελλάδα, στην εποχή της κρίσης (πολύ περισσότερο φυσικά εκτός Ελλάδας), φροντίζουμε ιδιαίτερα για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας με διάφορους τρόπους. Μεταξύ άλλων, και με τη διενέργεια κάθε χρόνο ημερίδας επαφής με τις επιχειρήσεις με συμμετοχή μεγάλων και μικρών εταιρειών από το χώρο της Πληροφορικής και, επί τη ευκαιρία, με τη διοργάνωση συνεντεύξεων των φοιτητών μας μαζί τους.
Ποιες είναι οι προσωπικές αντιλήψεις σας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και την αποστολή ενός σύγχρονου φορέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Έχω σπουδάσει αλλά και διδάξει τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Αμερική (Καναδά και ΗΠΑ) και η συνολική μου εμπειρία (ως φοιτητής και καθηγητής) είναι πάνω από 35 χρόνια. Μπορώ, λοιπόν, να πω ότι το μεταπτυχιακό μας είναι εξαιρετικό και δεν έχει πολλά να ζηλέψει σήμερα από οποιοδήποτε αντίστοιχο μεταπτυχιακό που ξέρω. Ακόμα και σε θέματα λειτουργίας, με τη βοήθεια της δικής του γραμματείας και την υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού. Το μόνο που πραγματικά θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση θεωρώ ότι είναι μια γενική βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος και μια σημαντική ώθηση στις επιχειρήσεις πληροφορικής, σε συνδυασμό και με μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Αυτή η βελτίωση του κλίματος θα οδηγούσε άμεσα σε ουσιαστική αξιοποίηση των αποφοίτων του Προγράμματος και θα γινόταν αισθητή άμεσα στους φοιτητές μας.
Αλλά για να σας εξηγήσω και να δικαιολογήσω το χαρακτηρισμό μου γι’ αυτό το μεταπτυχιακό, σας υπογραμμίζω ότι έχει:
- Εξαιρετικούς διδάσκοντες, σχεδόν όλους με εμπειρία διδασκαλίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με συμβολή στην έρευνα σε διεθνές επίπεδο, τόσο βασική όσο και εφαρμοσμένη.
- Συνεχώς αξιολογούμενο και εξελισσόμενο πρόγραμμα σπουδών.
- Ποικιλία μαθημάτων επιλογής, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται και το περιεχόμενό τους συνεχώς ανανεώνεται, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
- Συνδυασμό θεωρητικής εμβάθυνσης και απόκτησης εμπειρίας ανάπτυξης και χρήσης εργαλείων λογισμικού. Τα περισσότερα μαθήματα συνδυάζουν τη διδασκαλία των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων με μεγάλης κλίμακας εργασίες, συνήθως προγραμματιστικές και ομαδικές.
- Ειδικά σχεδιασμένο μάθημα «Εργαστηριακές και Προγραμματιστικές Εργασίες», που κατά κανόνα διδάσκεται από στέλεχος της βιομηχανίας (με διδακτορικό) και όχι πανεπιστημιακό, περιλαμβάνει τη σε βάθος πρακτική εξάσκηση (“hands on”) του φοιτητή με την εκπόνηση δύο σειρών από απαιτητικά εργαστηριακά/προγραμματιστικά projects σε θεματολογία η οποία ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά, καλύπτοντας περιοχές όπως:
o ασφάλεια υπολογιστών και δικτύων
o πρακτικό σχεδιασμό και debugging δικτύων υπολογιστών
o βάσεις δεδομένων και εξόρυξη γνώσεων
o εικονική πραγματικότητα
o επεξεργασία φυσικής γλώσσας
o μηχανική μάθηση κ.ά.
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε θέματα αιχμής της τεχνολογίας, συχνά στο πλαίσιο εθνικών ή ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων.
Ήμουν από τους αρχικούς σχεδιαστές του Προγράμματος, και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό.
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis