Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (International Hellenic University): ακαδημαϊκή αριστεία, διεθνής εξωστρέφεια, σύνδεση με την ευρύτερη κοινωνία και την αγορά εργασίας
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Η πρώτη ερώτησή μας αφορά την ταυτότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (International Hellenic University - IHU), του πρώτου ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου που προσφέρει προγράμματα σπουδών τα οποία διδάσκονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα: πότε ιδρύθηκε, πού εδρεύει και από ποιες σχολές αποτελείται;
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (www.ihu.edu.gr) είναι το πρώτο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο που προσφέρει προγράμματα σπουδών αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα με διεθνή προσανατολισμό. Ιδρύθηκε το 2005 (Νόμος 3391) και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη γνωστή για το μεγάλο αριθμό φοιτητών της, καθώς φιλοξενεί τρία ΑΕΙ και ένα ΑΤΕΙ. Αποτελείται από τρεις σχολές: τη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και τη Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας. Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά είναι σε λειτουργία δέκα (10) Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και για την επόμενη χρονιά είναι προγραμματισμένη η έναρξη εννέα επιπλέον, ιδιαίτερα ενδιαφερόντων, Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων. Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών δεν προσφέρονται προς το παρόν. Προσφέρονται, ωστόσο, διδακτορικά προγράμματα σε τρεις τομείς.
Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου και πώς επιδιώκεται η πραγμάτωσή τους;
Αποστολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου είναι να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση σε Έλληνες, αλλοδαπούς και ομογενείς, που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας ως διεθνούς εκπαιδευτικού προορισμού και η συμβολή στη διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Για την επίτευξη της αποστολής του οργανώνει και πραγματοποιεί αποκλειστικά, μέχρι σήμερα, μεταπτυχιακές σπουδές.
Βασικοί άξονες λειτουργίας είναι η ακαδημαϊκή αριστεία, η διεθνής εξωστρέφεια και η σύνδεση με την ευρύτερη κοινωνία και την αγορά εργασίας, στοχεύοντας να προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές επιστημόνων και στελεχών με πραγματικά υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την υποστήριξη διακεκριμένων ακαδημαϊκών από τα ελληνικά ΑΕΙ και την αξιοποίηση επιφανών ελλήνων και αλλοδαπών πανεπιστημιακών από το εξωτερικό.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο για την υλοποίηση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών έχει βασιστεί στην υψηλή ποιότητα, στην πρωτοτυπία και το διεθνή προσανατολισμό των προγραμμάτων σπουδών. Παράλληλα, έχει φροντίσει για την οργανωτική επάρκεια και την εφαρμογή διεθνών προτύπων στην αξιολόγηση της έρευνας, της διδασκαλίας και της εν γένει λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Δεν αρκεί η συστηματική προσπάθεια όλων των παραγόντων που συναποτελούν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά είναι απαραίτητη και η πραγματική και ουσιαστική αξιολόγηση του αποτελέσματος από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες. Γι’ αυτόν το λόγο έχει ενσωματώσει στο σύνολο της λειτουργίας του (Εκπαιδευτικής, Ερευνητικής, Διοικητικής) συστηματική αξιολόγηση σύμφωνα με τα πρότυπα των αντίστοιχων διαδικασιών που ισχύουν στο εξωτερικό.
Ποια είναι τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει σήμερα το πανεπιστημιακό ίδρυμα και σε ποιους απευθύνονται;
Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και υψηλής ανεργίας η στρατηγική επιλογή του Διεθνούς Πανεπιστημίου παραμένει η υψηλή εξειδίκευση σε νέα αντικείμενα, που είτε δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στη χώρα μας είτε προσφέρουν νέες διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Αφορούν, επίσης, επιστημονικά πεδία τα οποία είναι απαραίτητα στους αποφοίτους μας, ώστε να τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν τις επαγγελματικές προοπτικές που τους αξίζουν.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα καλύπτει γνωστικά αντικείμενα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Τραπεζικής - Χρηματοοικονομικής, της Λογιστικής - Ελεγκτικής, του Τουρισμού των Νομικών Επιστημών, της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, του Σχεδιασμού Προϊόντων, της Ενέργειας, της Πληροφορικής και, τέλος, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, που αποτελούν και σταθερό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα προσφέρει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είναι τα παρακάτω:
Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών
• Executive MBA (Διοίκηση Επιχειρήσεων για στελέχη)
• MSc in Management (Διοίκηση Επιχειρήσεων)
• MSc in Banking and Finance (Τραπεζική και Χρηματοοικονομική)
• MSc in Environmental Management and Sustainability (Περιβαλλοντική Διαχείριση και Αειφορία)
• MSc in Strategic Product Design (Στρατηγικός Σχεδιασμός Προϊόντων)
• MSc in International Accounting, Auditing, and Financial Management (Διεθνής Λογιστική, Ελεγκτική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση)
• MSc in Hospitality and Tourism Management (Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων και Φιλοξενία)
• LL.M. in Transnational and European Commercial Law, Mediation, Arbitration and Energy Law (Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Διαμεσολάβηση, Διαιτησία και Δίκαιο Ενέργειας)
• MA in Art, Law and Economy (Τέχνη, Δίκαιο και Οικονομία)
• MSc in Energy Law, Business, Regulation and Policy (Δίκαιο της Ενέργειας, Επιχειρηματικότητα, Ρυθμιστική και Ενεργειακή Πολιτική)
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
• MA in Black Sea Studies (Σπουδές στη Μαύρη Θάλασσα)
• MA in the Classical Archaeology and the Ancient History of Macedonia (Κλασική Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας)
Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας
• MSc in Information and Communication Technology (ICT) Systems (Συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών)
• MSc in e-Business, Innovation and Entrepreneurship (Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα)
• MSc in Mobile and Web Computing (Κινητή και Διαδικτυακή Υπολογιστική)
• MSc in Communications and Cyber Security (Τηλεπικοινωνίες και Κυβερνο-ασφάλεια)
• MSc in Energy Systems (Ενεργειακά Συστήματα)
• MSc in Energy Management (Διοίκηση Ενεργειακών Συστημάτων)
• MSc in Energy Building Design (Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιρίων)
Εξ όσων γνωρίζουμε, υφίσταται εκτεταμένη συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου με κορυφαίους ακαδημαϊκούς από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Θα θέλατε να σας ζητήσουμε να αναφερθείτε λεπτομερώς στη συνεργασία αυτήν.
Στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι που αναφέρθηκαν παραπάνω, το Διεθνές Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με διακεκριμένους επισκέπτες καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προερχόμενους από πανεπιστήμια 14 χωρών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το ιδιαίτερα αξιόλογο ακαδημαϊκό προσωπικό ελληνικής καταγωγής, που διαπρέπει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία αυτής της γέφυρας με διακεκριμένους καθηγητές από το εξωτερικό αποβαίνει διπλά ευεργετική για το Πανεπιστήμιό μας επιτρέποντας την, έστω και για λίγο χρόνο, αξιοποίηση του εξαιρετικού δυναμικού της ελληνικής ακαδημαϊκής διασποράς και την επανασύνδεσή του με την πατρίδα μας, αλλά και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργασιών με διακεκριμένους αλλοδαπούς καθηγητές και ερευνητές με αμοιβαία επωφελή τρόπο.
Με ποιον τρόπο επιχειρεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο να συνδεθεί στην πράξη με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου;
Η ανώτατη εκπαίδευση οφείλει να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, αν περιορίζεται σε περιστασιακές και όχι συστηματικές στρατηγικές συμφωνίες με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών με τη γνωστή εταιρεία συμβούλων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Deloitte αναδεικνύει αυτή τη στόχευση, που θα έχει μόνο όφελος για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα με φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα και διεθνή προσανατολισμό. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συμφωνία προβλέπει την πρόσκληση υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας για ομιλίες στους φοιτητές, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών συνεργασιών στα πλαίσια της συμβουλευτικής εργασίας και των διπλωματικών εργασιών των φοιτητών και, τέλος, την προσφορά εργασίας από την εταιρεία στους άριστους φοιτητές των σχετικών Προγραμμάτων Σπουδών.
Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά προγράμματα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο μεριμνά ιδιαίτερα και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που κρίνονται εξαιρετικά απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, λειτουργεί Γραφείο Σταδιοδρομίας “Career Office”, για την προετοιμασία και υποστήριξη των αποφοίτων μας στην εξεύρεση εργασίας. Το Career Office του Διεθνούς Πανεπιστημίου στηρίζει τους φοιτητές και αποφοίτους του δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την επιτυχημένη ενσωμάτωσή τους στην παραγωγική διαδικασία. Ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές ανησυχίες ή ανάγκες των φοιτητών προσφέροντας ατομική συμβουλευτική, εκδηλώσεις καριέρας, ενέργειες δικτύωσης, συναντήσεις με εταιρείες και πρόσβαση σε θέσεις εργασίας.
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis