WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς: δημιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης με νοοτροπία αριστείας

TsiritakisΤη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Εμμανουήλ Τσιριτάκης, πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς


Αξιότιμε κύριε καθηγητά, πότε άρχισε η λειτουργία του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς;

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς ιδρύθηκε το 1989 και οι πρώτοι φοιτητές και φοιτήτριες εισήχθησαν το 1990. Οι πρώτοι απόφοιτοι ορκίστηκαν το φθινόπωρο του 1994.


Ποιο είναι το ακαδημαϊκό αντικείμενο του εν λόγω πανεπιστημιακού τμήματος και ποιες είναι οι διδακτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται, προκειμένου να πραγματωθούν οι στόχοι που τίθενται από το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος;

Το σύγχρονο, με βάση τα καλύτερα διεθνή πρότυπα, πρόγραμμα σπουδών προετοιμάζει τους φοιτητές για σταδιοδρομία στο δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο χρηματοοικονομικό τομέα ως στελέχη υψηλής εξειδίκευσης στις οικονομικές διευθύνσεις ανωνύμων εταιρειών, στην επενδυτική τραπεζική και την τραπεζική των επιχειρήσεων, στις διευθύνσεις ανάλυσης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου, σε λογιστικές/ελεγκτικές εταιρείες, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπουργεία, εποπτικές αρχές, καθώς και για μεταπτυχιακές σπουδές σε επίπεδο M.Sc. ή Ph.D. στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.


Δίδεται μεγάλη έμφαση στην ποιότητα διδασκαλίας, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Σε αρκετά μαθήματα γίνονται ασκήσεις εργαστηρίου με πραγματικά δεδομένα (Bloomberg, DataStream), καθώς και μελέτες περιπτώσεων (Case Studies). Επίσης, τόσο οι προπτυχιακοί όσο και ειδικά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες εκπονούν εργασίες πρακτικών εφαρμογών ή και βασικής έρευνας με την εποπτεία και καθοδήγηση των καθηγητών τους. Ομάδες φοιτητών συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς (CFA Contest, Trader’s Eye Challenge της EUROBANK κ.ά.).


Τέλος, γίνονται συχνά ομιλίες και παρουσιάσεις από σημαντικά στελέχη της αγοράς αλλά και έλληνες ή ξένους πανεπιστημιακούς, με θέματα αιχμής τόσο από την πραγματική οικονομία όσο και από τη βασική έρευνα.


Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται σε όλα τα επίπεδα διδασκαλίας (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό);

Το πρόγραμμα σπουδών «παρακολουθεί» τα αντίστοιχα προγράμματα των κορυφαίων διεθνώς ομοειδών τμημάτων, με στόχο να μην υστερούμε από τους πρωτοπόρους. Αυτό επιτυγχάνεται με συχνές αναθεωρήσεις της διδακτέας ύλης, αλλά και των ίδιων των μαθημάτων. Παρακολουθούμε από κοντά και συμμετέχουμε στις επιστημονικές εξελίξεις, αλλά και την ελληνική και διεθνή οικονομική συγκυρία. Όλοι ανεξαιρέτως οι καθηγητές του Τμήματος συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια κάθε χρόνο, στα οποία παρουσιάζουν την έρευνά τους. Τα επιστημονικά τους άρθρα δημοσιεύονται σε έγκριτα περιοδικά (academic journals) της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής αναγνωρίζεται στα κορυφαία διεθνώς. Τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 24ο στην κατάταξη του RePEc διεθνώς και 6ο στην Ευρώπη, σε σύνολο 383 τμημάτων (https://ideas.repec.org/top/top.finecon.html).


Παράλληλα, καθηγητές του Τμήματος, όπως ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος έχει χρηματίσει σύμβουλος πρωθυπουργών και ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, ο κ. Μαλλιαρόπουλος, σύμβουλος στην EUROBANK και σήμερα διευθυντής μελετών της ΤτΕ, ο κ. Στεφανάδης, πρόεδρος του ΣΟΕ και εν συνεχεία σύμβουλος του πρωθυπουργού, αλλά και συνάδελφοι που χρησιμοποιούν το θεσμό της εκπαιδευτικής άδειας σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Α. Αντζουλάτος, Ν. Πιττής, Ν. Απέργης, Ε. Τσιριτάκης, Ν. Κουρογένης) ή είναι ερευνητικοί συνεργάτες σε αυτά (Γ. Διακογιάννης, Γ. Σκιαδόπουλος) ή ακόμη διδάσκουν ισότιμα σε αυτά, όπως ο Γ. Σκιαδόπουλος στο Queen Mary του UL, φέρνουν στις αίθουσες διδασκαλίας πλούσια εμπειρία και υψηλά στάνταρντ.


Τέλος, προσπαθούμε ενεργά να προσελκύσουμε τους καλύτερους ερευνητές/ακαδημαϊκούς διδασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τους πόρους από τα ερευνητικά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.


Εξ όσων γνωρίζουμε, το Τμήμα φροντίζει να καλλιεργεί νοοτροπία αριστείας στους φοιτητές του μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Θα θέλατε να μας πείτε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες αυτές, αλλά και ποιο είναι το σκεπτικό σας γι’ αυτήν την ενέργεια;

Με κάθε τρόπο ενθαρρύνεται η άμιλλα μεταξύ των φοιτητών και η δημιουργία νοοτροπίας αριστείας. Κάθε χρόνο διοργανώνεται ημέρα υποτροφιών, η οποία στηρίζεται στη γενναιόδωρη συμβολή των χορηγών εταιρειών ή και τραπεζικών ιδρυμάτων, και απονέμονται περισσότερες από 40 υποτροφίες με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση της προηγούμενης χρονιάς.


Με την ημέρα καριέρας και την ημερίδα ενημέρωσης για μεταπτυχιακές σπουδές γίνεται η ενεργή προώθηση των καλύτερων φοιτητών για θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις ή και μεταπτυχιακές σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Ποιες είναι οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει το Τμήμα, ώστε να φέρει τους φοιτητές σε επαφή με την επιχειρηματική κοινότητα και να συνδέσει τη θεωρητική γνώση με την εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο της αγοράς;

Οι ομιλίες επιχειρηματικών στελεχών (πολλοί από αυτούς, απόφοιτοι του Τμήματος), η πρακτική άσκηση που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς με αντικείμενο την αξιολόγηση επιχειρήσεων ή τη διαχείριση χαρτοφυλακίου.


Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Τμήματος;

Η μεγάλη ταχύτητα εξέλιξης και εξειδίκευσης της γνώσης σήμερα επιβάλλει τη Διά Βίου Μάθηση. Οι ραγδαίες αλλαγές στο χρηματοοικονομικό τομέα κι όχι μόνο σηματοδοτούν και προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη για επικαιροποίηση και διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ατόμων, ώστε να αντεπεξέρχονται στο σημερινό ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.


Το Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής (https://elearning.xrh.unipi.gr/) είναι σχεδιασμένο να καλύψει πλήρως τις σημερινές αυξημένες πρακτικές απαιτήσεις του χώρου της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Επιστήμης, καθώς και συναφή θέματα που σχετίζονται με τη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και τη Χρηματοοικονομική Λογιστική, αναλύοντας ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών λειτουργιών του οικονομικού συστήματος. Παράλληλα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της αγοράς, έχει διευρύνει το Πρόγραμμα Σπουδών του, προσφέροντας εκπαιδευτικά αντικείμενα στους τομείς Διοίκησης και Χρηματοδότησης Μεγάλων Έργων (Project Management), Συστημάτων Διαχείρισης και Σύγχρονης Επιχειρηματικότητας, Χρηματοοικονομικής και Οικονομικών των Υπηρεσιών Υγείας, Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Περιβαλλοντικής Χρηματοοικονομικής και Επενδύσεων στον Τομέα της Πράσινης Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Σε συνέχεια της επιτυχημένης του πορείας και πάντα προσανατολισμένο στις ανάγκες για μόρφωση και γνώση εργαζομένων, φοιτητών και επιχειρήσεων, το Πρόγραμμα εισάγει νέες ενότητες και νέα εκπαιδευτικά αντικείμενα, καλύπτοντας μεγάλο εύρος επίκαιρων και σύγχρονων επιστημονικών πεδίων.


Το Πρόγραμμα αποτελείται από δύο κατευθύνσεις, σύμφωνα με τον τρόπο παρακολούθησης των σεμιναρίων:

1) Ασύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με χρήση πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης
2) Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Κατάρτισης με χρήση τεχνολογίας σύγχρονης εκπαίδευσης


Η πρώτη κατεύθυνση προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, που καταργεί χωροχρονικά όρια και παρέχει ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλους ανεξαρτήτως περιοχής κατοικίας και καθημερινών υποχρεώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να το παρακολουθούν από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή έχουν ελεύθερο χρόνο.


Η παρακολούθηση γίνεται αποκλειστικά από το Διαδίκτυο μέσω απλού εκπαιδευτικού λογισμικού (πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης) και παρέχεται ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη.


Η δεύτερη κατεύθυνση προσφέρει σύγχρονα Σεμινάρια Κατάρτισης σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας έμπειρους εισηγητές και προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό υψηλής ποιότητας στους συμμετέχοντες. Τα μαθήματα της δεύτερης κατεύθυνσης επιδοτούνται για εργαζομένους μέσω ΛΑΕΚ 0,45% (πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την εκπαίδευση του προσωπικού τους).


Τα σεμινάρια διεξάγονται στις άρτια εξοπλισμένες αίθουσες του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, ενώ, παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις on line με χρήση τεχνολογίας σύγχρονης εκπαίδευσης, που υποστηρίζει την αλληλεπίδραση εκπαιδευτή και εκπαιδευομένων με όλους τους τρόπους μιας κλασικής αίθουσας.


Ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρει στους εκπαιδευομένους και σε ποιο βαθμό κατορθώνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους;

Σας παραθέτω μερικά από τα χαρακτηριστικά του Προγράμματος που απαντούν στο ερώτημά σας:

Το Πρόγραμμα Σπουδών αποτελείται από εξειδικευμένα μαθήματα που συνδέουν θεωρία και πράξη και συνεχώς εμπλουτίζεται προσαρμοζόμενο στις ανάγκες των συμμετεχόντων. Το υλικό επικαιροποιείται και προστίθενται νέα μαθήματα καλύπτοντας την ανάγκη για διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ατόμων, ώστε να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Η παρακολούθηση γίνεται εξ αποστάσεως με απλό λογισμικό και μόνη προϋπόθεση τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, οι συμμετέχοντες (απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ) έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με έμπειρους διδάσκοντες - μέλη ΔΕΠ και καταξιωμένους επαγγελματίες, και να λάβουν ποιοτικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, εξειδικευμένες γνώσεις και άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς που δημιουργούν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας ή ο τόπος κατοικίας τους. Τέλος, το Πρόγραμμα έχει μειώσει τα δίδακτρα και έχει θεσπίσει καταβολή μειωμένων διδάκτρων σε ανέργους, πολύτεκνους (τρίτεκνους), ΑμεΑ, συμμετέχοντες προηγούμενων κύκλων κ.τ.λ., ώστε να μπορούν όλοι να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους.


Το Πρόγραμμα, που διεξάγεται υπό την επιστημονική εποπτεία ενός εκ των αναμφισβήτητα κορυφαίων Ακαδημαϊκών Τμημάτων της χώρας, λειτουργεί με επιτυχία για 7η συνεχή χρονιά, έχει εκπαιδεύσει περίπου 5.000 άτομα και ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προσδοκίες των εκπαιδευομένων του, όπως καταδεικνύουν οι υψηλοί δείκτες ικανοποίησης των αξιολογήσεων. Επίσης, έχει επιλεγεί από 150 και άνω επιχειρήσεις για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους.


Μετά την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου και πριν από τη χορήγηση των Πιστοποιητικών ή Βεβαιώσεων Παρακολούθησης οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φόρμα αξιολόγησης του μαθήματος. Η αξιολόγηση γίνεται επώνυμα και κατόπιν επεξεργασίας των αποτελεσμάτων εξάγονται δείκτες ικανοποίησης των αποφοίτων από το Πρόγραμμα, καταγράφονται υποδείξεις/προτάσεις βελτίωσης και τα συγκεντρωτικά στοιχεία προωθούνται στον διδάσκοντα και τον επιστημονικό υπεύθυνο. Η μέση βαθμολογία αξιολόγησης των σπουδαστών που έχουν παρακολουθήσει το Πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 κύκλων σπουδών του είναι 4,5 με άριστα το 5 στο σύνολο των ερωτημάτων αξιολόγησης που τους έχουν τεθεί σχετικά με τη λειτουργία του Προγράμματος, το εκπαιδευτικό υλικό και τους εκπαιδευτές (κλίμακα 1-χειρότερο έως 5-καλύτερο).


Το Πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 9001:2008 για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας που εφαρμόζει (Νο.:01012153) και διεξάγει εσωτερικές επιθεωρήσεις, ώστε να διασφαλίζει την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων σε όλες τις συνιστώσες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή στις δομές, το διδακτικό υλικό, τους διδάσκοντες, τις διδακτικές μεθόδους και την εφαρμογή τους, καθώς και στις γνώσεις που αποκτώνται στο τέλος της μαθησιακής διαδρομής, ώστε η διά βίου μάθηση να είναι αποτελεσματική και να σχετίζεται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.


Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η ποιότητα και η καταξίωση ενός εκπαιδευτικού φορέα αντικατοπτρίζονται εν τέλει στην επιτυχημένη ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων του. Ποια είναι η πορεία που έχουν καταφέρει να διαγράψουν έως σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι απόφοιτοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς;

Η επιστημονική και επαγγελματική πορεία των αποφοίτων μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αλλά ίσως αναμενόμενη από το γεγονός ότι για σειρά ετών όλοι οι εισερχόμενοι ήταν αριστούχοι μαθητές. Τους δόθηκαν τα κίνητρα αριστείας με τις υποτροφίες, τα γνωστικά εφόδια με το προσεγμένο πρόγραμμα (οι περισσότεροι καθηγητές, μάλιστα, δίδασκαν κανονικά και σε περιόδους κινητοποιήσεων) και, τέλος, η ώθηση με την υποστήριξη και το παράδειγμα των καθηγητών τους, και σήμερα οι απόφοιτοι στελεχώνουν τους μεγαλύτερους οίκους της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς (Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank) αλλά και πολύ σημαντικά τμήματα χρηματοοικονομικής ξένων πανεπιστημίων (Harvard Business School, Northwestern University, Rutgers University, HEC Lausanne, HEC Geneva, Kellogg Business School). Δημιουργήθηκε μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι τώρα. Όλοι οι καλοί φοιτητές μας στοχεύουν πολύ ψηλά, κάτι που είναι η αναγκαία συνθήκη για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

 

Πηγή: eduadvisor.gr

 

Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.