WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη: χώρος δημιουργίας και έκφρασης, έξω από τα στερεότυπα παρελθόντων ετών

AndreadouΤη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε η κυρία Χρυσούλα Ανδρεάδου, πρόεδρος των εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη

 

Αξιότιμη κυρία Ανδρεάδου, πότε ξεκίνησε η δραστηριότητα της οικογένειάς σας στα εκπαιδευτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης; Μπορείτε να αναφερθείτε εν συντομία στα στάδια από τα οποία πέρασαν τα Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη, μέχρι να λάβουν τη σημερινή μορφή τους;

Από το 1968 το ζεύγος Ανδρεάδη ξεκίνησε να παίζει ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας το ιδιωτικό 6/θέσιο γυμνάσιο στο Δήμο Αμπελοκήπων.


Το 1973, μπαίνοντας για πρώτη φορά στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδρύουν δημοτικό σχολείο στο Δήμο Σταυρούπολης με την επωνυμία «Κ. ΑΝΔΡΕΑΔΗ».

Ανήσυχα πνεύματα και οι δύο, θέλοντας να χτίσουν ένα ακόμα καλύτερο εκπαιδευτικό μέλλον, το 1978, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, ίδρυσαν νέα εκπαιδευτήρια με την επωνυμία «ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ», εμπνευσμένοι από τα ιδεώδη της κλασικής μας παιδείας, επενδύοντας στο παιδί και στον άνθρωπο.


Το 1996 ανέλαβα τη διεύθυνση του σχολείου, μετονομάζοντάς το σε «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ», προς τιμήν του πατέρα μου.

Από τότε μέχρι σήμερα, με όραμα πάντα το μαθητή και τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, τα Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη εκσυγχρονίζονται εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες - παροχές.


Ποια είναι η φιλοσοφία σας για τον τρόπο λειτουργίας μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας, ανεξαρτήτως της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία αυτή δραστηριοποιείται;

Το σχολείο σήμερα πρέπει να βγει από τα στερεότυπα παρελθόντων ετών. Χρειάζεται να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα και τους τρόπους που διαθέτει η εκπαίδευση εκεί έξω, μέσα στην κοινωνία εννοώ. Η σημερινή εκπαίδευση έχει αποτύχει αν δεν αφουγκραστεί τις ανάγκες της σημερινής εποχής, αν δεν έχει ενταχθεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης. Ο ιδιωτικός τομέας νομίζω πως πρωτοστάτησε και αναθεώρησε την ισχύουσα εκπαιδευτική πολιτική, γρήγορα εκσυγχρόνισε όλους τους τρόπους και τα μέσα για να γίνει ελκυστική, παραγωγική και δημιουργική η αγωγή των παιδιών από την προσχολική ακόμη ηλικία. Το σχολείο μας καλύπτει όχι μόνο τις γνώσεις και την κατάρτιση που πρέπει να έχει ένα παιδί στην τάξη όπου φοιτά, αλλά και τις δραστηριότητες εκείνες που καλλιεργούν τις δεξιότητές του και το απασχολούν δημιουργικά.


Τα εκπαιδευτήριά σας ειδικεύονται στην προσχολική αγωγή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Δεδομένης της πολύχρονης πείρας σας, πόσο σημαντικά θεωρείτε τα πρώτα αυτά εκπαιδευτικά βήματα για τη μετέπειτα εξέλιξη των μαθητών και των μαθητριών;

Η προσχολική αγωγή είναι για μας το κατώφλι της εκπαίδευσης. Οι γονείς πρέπει πρώτα να μας εμπιστευτούν, γιατί χρειάζεται να νιώσουν πρωτίστως την ασφαλή διαμονή των παιδιών τους αλλά και την οικογενειακή θαλπωρή. «Όλοι μια αγκαλιά» γινόμαστε ένα και συνεργαζόμαστε, γονείς - προσωπικό - διεύθυνση, ώστε το παιδί να νιώσει την καινούρια ζωή που το περιμένει πραγματικά σαν μια αγκαλιά. Το προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη είναι έτοιμο να προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες στις απαιτήσεις της προσχολικής αγωγής. Ένα team επιστημονικών συνεργατών φροντίζει την ομαλή προσαρμογή, παρακολουθεί την ανάπτυξη και στηρίζει την εξέλιξη των λιλιπούτειων μαθητών μας. Μέλημά μας είναι οι μαθητές/τριες να αγαπήσουν το σχολείο από τα πρώτα κιόλας βήματα της εκπαίδευσης. Το σχολείο να γίνει χώρος δημιουργίας και έκφρασης. Η προσχολική αγωγή, καθώς και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τις οποίες υπηρετούμε με σύνεση και υπευθυνότητα πολλά χρόνια τώρα, είναι τα θεμέλια της προσωπικότητας του αυριανού ενεργού πολίτη και του δημιουργικού ανθρώπου.


Ποιες είναι οι προτεραιότητες που τίθενται από πλευράς σας σε ό,τι αφορά τα παιδιά του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου σας;

Προτεραιότητά μας είναι πάντα η ασφαλής και ευχάριστη διαβίωση των παιδιών στους χώρους του σχολείου. Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, μακριά από το τσιμέντο της πόλης, οι μαθητές/τριες μας έρχονται σε επαφή με τη φύση και το ελεύθερο παιχνίδι, κάτι που το σημερινό παιδί στερείται. Το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό μας προσφέρει την αγάπη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια που χρειάζεται στα παιδιά της προσχολικής αγωγής. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, ώστε το μικρό παιδί να νιώσει τη συνέχεια της οικογένειας στο σχολείο του. Μέσα στις προσεγμένες εγκαταστάσεις μας κινείται ευχάριστα και δημιουργικά, απολαμβάνοντας τις καθημερινές δραστηριότητές του. Η εκπαίδευσή του βασίζεται πρωτίστως στην ομαλή ένταξή του στη ζωή του σχολείου και στη συνέχεια στην ανεξαρτητοποίησή του και την κοινωνικότητά του, η οποία καλλιεργείται μέσα σε ένα φιλικό και επικοινωνιακό περιβάλλον.


Σε τι συνίσταται και πού αποσκοπεί το πρόγραμμα «Μελέτη - Προετοιμασία» που εφαρμόζεται στο δημοτικό;

Η «Μελέτη - Προετοιμασία» στα πλαίσια της απογευματινής ζώνης του σχολείου είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που μας κάνει ξεχωριστούς στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο μαθητής με τη βοήθεια της δασκάλας οργανώνει τη μελέτη και ενισχύεται μαθησιακά ολοκληρώνοντας στο σχολείο τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Έτσι, του δίνεται η δυνατότητα, όταν επιστρέψει στο σπίτι του, να έχει μόνο ελεύθερο χρόνο, κάτι που ξέρετε πόσο λείπει σήμερα από τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Το πρόγραμμα της «Μελέτης - Προετοιμασίας» βασίζεται στη φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη ότι ένα καλό ιδιωτικό σχολείο πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες εκπαίδευσης του παιδιού και όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητές του (Αγγλικά, Γερμανικά, Η/Υ, αθλητισμός).


Πόσο σημαντική είναι, κατά την άποψή σας, η συνεργασία των γονέων και των κηδεμόνων των παιδιών με τους εκπαιδευτικούς; Με ποιους τρόπους επιχειρείτε στα δικά σας εκπαιδευτήρια να προσεγγίσετε και να ενημερώσετε τους γονείς;

Η συνεργασία σχολείου και οικογένειας όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά είναι και ο συνδετικός κρίκος στη ζωή του παιδιού, καθώς οι σχέσεις αυτές αλληλοσυμπληρώνονται. Το παιδί πρέπει να νιώθει κοντά του τους ανθρώπους που το αγαπούν και ενδιαφέρονται γι’ αυτό, δηλαδή το δάσκαλό του και τους γονείς του. Φροντίζουμε να ενημερώνουμε και να ενημερωνόμαστε για την πρόοδο, αλλά και τη συμπεριφορά του παιδιού μέσα στο σχολείο και την οικογένεια. Για το λόγο αυτόν προγραμματίζουμε παιδαγωγικές συναντήσεις, αλλά και ατομικές - προσωπικές, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Διοργανώνουμε ημερίδες με την παιδοψυχολόγο του σχολείου με βάση θέματα που απασχολούν γονείς και παιδιά. Η Συμβουλευτική γονέων, την οποία εφαρμόζουμε, αυτόν ακριβώς το σκοπό επιτελεί. Την επικοινωνία και την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού.


Πηγή: eduadvisor.gr

 

Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.