MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: διεπιστημονική προσέγγιση του χώρου των επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό
Τη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο κύριος Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA International
Αξιότιμε κύριε καθηγητά, η εισαγωγική ερώτησή μας αφορά το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που προσφέρει (ως επισπεύδον Τμήμα) τα Διατμηματικά Προγράμματα Διοικητικής των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA International), πλήρους και μερικής φοίτησης. Θα θέλαμε να παρουσιάσετε συνοπτικά την αποστολή του Τμήματος και να σκιαγραφήσετε την ταυτότητα των μελών του διδακτικού και του ερευνητικού προσωπικού του.
Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι το νεότερο από τα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού για πρώτη φορά εισήχθησαν σ’ αυτό φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001. Όπως υποδηλώνει η ονομασία του, συνδυάζει την εκπαίδευση και την έρευνα στις σύγχρονες τεχνολογίες και τις οργανωσιακές σπουδές. Έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των ποσοτικών μεθόδων, της πληροφορικής και των επικοινωνιών στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής και στην αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Το Τμήμα προετοιμάζει τα μελλοντικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη και λειτουργία των επιχειρήσεων, για την ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων μονάδων και για τον οργανωτικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού.
Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό που στελεχώνει το Τμήμα έχει έντονη παρουσία στον ακαδημαϊκό χώρο και υψηλή αναγνωρισιμότητα διεθνώς. Αποτελείται από 23 μέλη, που κατέχουν διδακτορικά διπλώματα από κορυφαία ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και διαθέτουν διδακτική και ερευνητική προϋπηρεσία σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως, όπως τα Wharton, LSE, LBS κ.λπ.
Πέρα από το διδακτικό προσωπικό, το Τμήμα στελεχώνουν και μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, του ερευνητικού και του εφαρμοσμένου έργου του, ενώ πολύτιμη είναι και η συμβολή των υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος (περισσότεροι από 60 φοιτητές).
Ποιος είναι ο κύριος στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA International); Ποιες είναι οι ειδικεύσεις και οι κύκλοι σπουδών που προσφέρονται στους φοιτητές;
Το ΜΒΑ International προσεγγίζει διεπιστημονικά το χώρο των επιχειρήσεων. Στόχος του είναι να καλλιεργήσει στα σύγχρονα στελέχη και τους ηγέτες των επιχειρήσεων εκείνες τις ικανότητες (οργανωσιακές, στρατηγικές, τεχνολογικές, διαπροσωπικές κ.λπ.) που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα τις σύγχρονες προκλήσεις. Παράλληλα με τα στελέχη των επιχειρήσεων, το ΜΒΑ International στοχεύει και στους νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες, παρέχοντάς τους εκείνα τα εφόδια, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη δικτύωση κ.λπ. που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία και τη λειτουργία καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων. Ο διεθνής προσανατολισμός του προγράμματος προσθέτει άλλη μια σημαντική διάσταση στα παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το πρόγραμμα προσφέρεται στην Αγγλική γλώσσα.
Το πρόγραμμα σπουδών, κοινό στα προγράμματα Πλήρους Φοίτησης (με διάρκεια 14 μήνες) και Μερικής Φοίτησης (με διάρκεια 24 μήνες), επιτρέπει στους φοιτητές να επιλέξουν και να διαμορφώσουν με μεγάλη ευελιξία τις σπουδές τους, ανάλογα με τους τομείς ενδιαφέροντός τους, τις κλίσεις τους, τους επαγγελματικούς τους στόχους, αλλά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
Οι φοιτητές μπορούν να ακολουθήσουν τη γενική κατεύθυνση (Business Administration) ή να επιλέξουν μία από τις πέντε προσφερόμενες κατευθύνσεις σε Finance, Marketing & Strategy, International Business, Innovation & Entrepreneurship και Technology, Logistics & Operations.
Πέρα από τα μαθήματα που είναι υποχρεωτικά σε όλες τις κατευθύνσεις και τα μαθήματα που είναι επίσης υποχρεωτικό να παρακολουθήσει ο φοιτητής ανάλογα με την Κατεύθυνση που επιλέγει, προσφέρεται ένα πλήθος μαθημάτων επιλογής, που επιτρέπει στους φοιτητές να προσεγγίσουν μια ποικιλία αντικειμένων που τους ενδιαφέρουν ή πιστεύουν ότι θα τους οπλίσουν με περισσότερα εφόδια, για να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους ή στην πορεία που σκοπεύουν να ακολουθήσουν μετά το πέρας των σπουδών τους.
Σε τι συνίσταται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Προσωπικών Ικανοτήτων (Personal Skills Development Program, PSD), στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές του MBA International παράλληλα με το ακαδημαϊκό πρόγραμμα;
Το PSD είναι ένα πρόγραμμα που παρακολουθούν όλοι οι φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, παράλληλα με τα παραδοσιακά μαθήματά τους, και στόχο έχει την εξέλιξή τους σε επίπεδο προσωπικών ικανοτήτων. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και καλλιεργούν περαιτέρω τα δυνατά σημεία τους, ενώ παράλληλα εντοπίζουν αδυναμίες τους και εργάζονται με στόχο τη βελτίωσή τους. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται «μη συμβατικές» μέθοδοι διδασκαλίας, όπως παιχνίδια ρόλων, ενώ η απόδοση αξιολογείται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Τα τρία βασικά στοιχεία που καλλιεργούνται από το πρόγραμμα είναι η ομαδικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη και η ηγεσία. Πιο αναλυτικά, και σε ένα πρώτο επίπεδο, οι συμμετέχοντες φοιτητές αποκτούν συναίσθηση της δυναμικής των ομάδων και των φαινομένων που συνδέονται με αυτές, μαθαίνουν να αξιοποιούν τεχνικές που εφαρμόζονται σε επίπεδο ομάδας και ενισχύουν την παραγωγικότητα (π.χ., brainstorming) και αναγνωρίζουν στοιχεία της προσωπικότητας που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίον οι άλλοι δρουν σε σχέση με την ομάδα.
Το επόμενο στάδιο στοχεύει στην απόκτηση αυτογνωσίας και στην ευαισθητοποίηση απέναντι στα χαρακτηριστικά των άλλων. Το στάδιο ολοκληρώνεται με την αναγνώριση της σύνδεσης της συναισθηματικής νοημοσύνης με παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση στον εργασιακό χώρο, την ομαδικότητα, την ηγεσία κ.λπ.
Τέλος, με δεδομένο ότι η αποτελεσματική ηγεσία αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εταιρείας, οι φοιτητές ασκούνται και καλλιεργούν τις ηγετικές τους ικανότητες με τη χρήση πραγματικών μελετών περίπτωσης (case-studies), παιχνιδιών, ασκήσεων αυτο-αξιολόγησης κ.λπ. Στόχος είναι να αναγνωρίσουν οι φοιτητές τα δυνατά και αδύνατά τους σημεία και στο θέμα της ηγεσίας και να βελτιώσουν την απόδοσή τους στον εργασιακό τους χώρο και στον τομέα αυτόν.
Σε τι αποσκοπεί το Πρόγραμμα Πτυχιακών Εργασιών Εφαρμογής (Field Study Program, FSP), που εφαρμόζεται επί σειρά ετών κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών;
Στο τέλος της φοίτησής τους όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πλήρους φοίτησης, και όσοι φοιτητές του προγράμματος μερικής φοίτησης το επιθυμούν, πραγματοποιούν μια πτυχιακή εργασία εφαρμογής. Στόχος της εργασίας είναι η εφαρμογή στην πράξη όσων έχουν διδαχθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών. Πέντε επιλογές είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο αυτό: α. πρακτική άσκηση σε εταιρεία του εξωτερικού (internship), β. δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου (business plan) που θα βοηθήσει στη δημιουργία ή και την ανάπτυξη της προσωπικής τους επιχείρησης, γ. εργασία σχετική με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR project), δ. σύνταξη ερευνητικής πρότασης (personal project) για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος και ε. πτυχιακή εργασία εφαρμογής (Field Study Project - FSP).
Το FSP αποτελεί τη δημοφιλέστερη από τις παραπάνω επιλογές και συνίσταται στην εκπόνηση μιας μελέτης συμβουλευτικού χαρακτήρα για μια υπαρκτή επιχείρηση. Πιο αναλυτικά, σε συνεργασία με το Γραφείο Καριέρας του προγράμματος και των εταιρειών με το οποίο αυτό συνεργάζεται, φοιτητές σε ομάδες 3-4 ατόμων αναλαμβάνουν την επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος μιας επιχείρησης. Με την επίβλεψη καθηγητών του προγράμματος και τη συνεργασία στελεχών της επιχείρησης, οι φοιτητές δουλεύουν πάνω στο project για 3-4 μήνες και παραδίδουν τα πορίσματα της μελέτης στην επιχείρηση.
Το συγκεκριμένο project έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τους φοιτητές μας, αφού στο πλαίσιό του τούς παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσουν από πιο κοντά την επιχείρηση, να εργαστούν σε πραγματικές συνθήκες σ’ αυτήν, να δικτυωθούν και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη. Επίσης, τα project αυτά αποτελούν πολύ σημαντικό σημείο σύνδεσης του προγράμματος με την αγορά εργασίας, ενισχύουν τη σχέση του με τις επιχειρήσεις και παράλληλα δημιουργούν ευκαιρίες για απασχόληση στους φοιτητές μας, αφού πολλοί από αυτούς με την ολοκλήρωση του project δέχονται προτάσεις για συνεργασία από τις εταιρείες.
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 280 FSP σε περισσότερες από 100 εταιρείες.
Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται σήμερα για τους αποφοίτους του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε ποιο βαθμό καταφέρνουν αυτοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος;
Στo ΜΒΑ International παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην εκπαίδευση στελεχών σε παγκόσμιο επίπεδο και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των φοιτητών μας, αλλά και της αγοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή εξέλιξη του προγράμματος και την προσαρμογή του στις εκάστοτε συνθήκες και τα δεδομένα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η σχετικά πρόσφατη ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών μαθημάτων σε προηγμένες ηλεκτρονικές δεξιότητες (e-skills), πρωτοβουλία που μάλιστα έφερε στο πρόγραμμα μια παγκόσμια διάκριση καινοτομίας (Association of MBAs Innovation Award 2013), η έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που, κατά την άποψή μας, αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας μιας χώρας, τα νέα μαθήματα σε θέματα Ενέργειας, Βιωσιμότητας, Project Management κ.ά.
Η παραπάνω προσέγγιση, σε συνδυασμό με τη στενή σύνδεση με τις επιχειρήσεις μέσα από ένα πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών (εταιρικές παρουσιάσεις, ημέρες καριέρας, FSP, Business Advisory Council – συμβούλιο του προγράμματος που αποτελείται από ηγέτες επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων κ.λπ.), αλλά και η στήριξη των φοιτητών και αποφοίτων μας από το εξειδικευμένο Γραφείο Καριέρας του ΜΒΑ International, δημιουργούν πολύ θετικές προϋποθέσεις για την ένταξη των φοιτητών μας στην αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και σε ένα πολύ ευρύ φάσμα κλάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά απασχολησιμότητας των αποφοίτων μας παρέμειναν μεγαλύτερα του 90% ακόμη και την περίοδο της κρίσης, ενώ οι πιο πρόσφατοι απόφοιτοί μας, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το Δεκέμβρη του 2013, είχαν βρει δουλειά σε ποσοστό 97% έξι μήνες μετά την αποφοίτηση.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στους φοιτητές του προγράμματος παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα καριέρας σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ ακόμη έχουν πρόσβαση και υποστηρίζονται επαγγελματικά και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους τόσο από το Γραφείο Καριέρας όσο και από το Σύλλογο αποφοίτων του Προγράμματος.
Πηγή: eduadvisor.gr
Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis