WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

BCA College: προγράμματα σπουδών με άμεση απήχηση στην αγορά εργασίας

Charis DaskalakisΤη συνέντευξη στο eduadvisor.gr και στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του BCA College, Χάρης Δασκαλάκης

 

Αξιότιμε κύριε Δασκαλάκη, ο εκπαιδευτικός όμιλος Business College of Athens (BCA) μετρά ήδη τέσσερις και πλέον δεκαετίες (1970-2014) παρουσίας και συνεισφοράς στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας μας. Ποιοι υπήρξαν οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μακρά αυτήν πορεία του εκπαιδευτικού ομίλου; Σε ποιες εκπαιδευτικές βαθμίδες δραστηριοποιείται σήμερα το BCA και ποιες είναι οι σπουδαιότερες συνεργασίες του;

To BCA, όπως σωστά αναφέρατε, δραστηριοποιείται ήδη 44 χρόνια στο χώρο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το BCΑ ήταν το πρώτο κολέγιο στην Ελλάδα που εισήγαγε ναυτιλιακές σπουδές, καθώς και σπουδές marketing, σε συνεργασία με βρετανικά πανεπιστήμια. Σταθμοί στην ιστορία του υπήρξαν η ίδρυση παραρτημάτων του BCA στη Ρώμη και στη Γενεύη, η συνεργασία του με τα πανεπιστήμια Cornell και Plymouth, καθώς και η σύμπραξη με τον όμιλο Intracom στη δημιουργία του νέου κολεγίου τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, του Athens Tech College.


Σε τι συνίσταται το όραμα και η μακροπρόθεσμη στρατηγική των υπευθύνων του BCA;

To όραμά μας, από την ίδρυση του BCA, ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός ιδιωτικού φορέα παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα προσφέρει ειδικότητες σπουδών με άμεση απήχηση στην αγορά εργασίας, σε πρότυπο κτιριακό περιβάλλον με υποδομές εξαιρετικής ποιότητας και με κέντρο βάρους τις ανάγκες του φοιτητή.


Στο διαδικτυακό τόπο του BCA δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην άμεση σχέση και σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ομίλου με την αγορά εργασίας. Πώς επιτυγχάνεται στην πράξη ο εν λόγω στόχος;

Μέσω της δημιουργίας επιχειρηματικών γνωμοδοτικών συμβουλίων, με εξέχουσες προσωπικότητες της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, έχουμε την ευκαιρία να ακούμε τις ανάγκες της αγοράς και να προσαρμόζουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα κατάλληλα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, μέσω της συνεργασίας του BCA με την Intracom επιτύχαμε την πρώτη άμεση σύμπραξη ακαδημαϊκού φορέα με επιτυχημένο πολυεθνικό όμιλο για τη δημιουργία προγραμμάτων με άμεση απήχηση στην αγορά.


Ποιες είναι οι δραστηριότητες που αναπτύσσει το Ερευνητικό Κέντρο του BCA και πού αποσκοπούν;

Το ΒCA αποτελείται από μια ακαδημαϊκή κοινότητα 70 καθηγητών. Εξαιρουμένων των καθηγητών που είναι επαγγελματίες της αγοράς, όλοι οι υπόλοιποι είναι ερευνητικά ενεργοί, με μια σειρά σημαντικότατων δημοσιεύσεων σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ερευνητικό κέντρο του BCA ενισχύει τους καθηγητές με την επιδότηση συμμετοχών σε παγκόσμια συνέδρια και τη συγγραφή νέων βιβλίων, project το οποίο βρίσκεται στη σταδιακή υλοποίησή του. Στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι τόσο οι καθηγητές να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν ερευνητικά και ακαδημαϊκά όσο και οι φοιτητές να λαμβάνουν κάθε χρόνο γνώσεις οι οποίες βασίζονται στις τελευταίες εξελίξεις της επστημονικής κοινότητας.


Ποια είναι τα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται το Τμήμα Ακαδημαϊκής Υποστήριξης Σπουδαστών του BCA; Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της εν λόγω συμβουλευτικής - υποστηρικτικής υπηρεσίας;

Mέρος της αποστολής του BCA, από την ίδρυσή του, είναι η έμφαση στο φοιτητή ως μονάδα. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, κανένα από τα τμήματα σπουδών μας δεν ξεπερνά τους 20 φοιτητές. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πιο αποτελεσματική εκμάθηση της διδακτέας ύλης, αλλά και δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να έρχονται σε άμεση επαφή με τον καθηγητή τους, πρακτική που συχνά σπανίζει στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά αποτελεί παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων. Όλοι οι καθηγητές του ΒCA είναι άμεσα προσβάσιμοι στους φοιτητές τους, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν οριστεί υπεύθυνοι για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μαθήματα όπως στατιστική, αγγλικά και νομικά, στα οποία οι φοιτητές συχνά αποζητούν περισσότερη επεξήγηση, πέραν της καθιερωμένης διάλεξης στην αίθουσα.


Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους αποφοίτους του BCA εν έτει 2014;

Θα ξεκινήσω την απάντησή μου με μερικά επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών και των αποφοίτων του BCA:

• To 100% των φοιτητών του ξενοδοχειακού τμήματος εργάζεται ήδη στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας.
• 2.000 απόφοιτοι του BCA εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες ή στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα.
• 800 φοιτητές εργάζονται σε οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 780 ως στελέχη μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.


Στο BCA έχουμε αποφασίσει, από την ίδρυσή μας, να προσφέρουμε ειδικότητες με άμεση απήχηση στην αγορά εργασίας, στις οποίες τόσο η Ελλάδα όσο και εμείς έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Γι’ αυτόν το σκοπό έχουμε εξειδικευτεί στα ναυτιλιακά, όπου το ΒCA είναι ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα της Ευρώπης, στα ξενοδοχειακά, στη διοίκηση επιχειρήσεων και, πλέον, στις σπουδές τεχνολογίας. Επίσης, συνεργαζόμαστε με πάνω από 250 εταιρείες, στις οποίες προωθούνται τόσο οι φοιτητές για πρακτική άσκηση όσο και οι απόφοιτοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 7.000.

 

Πηγή: eduadvisor.gr


Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.