WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Συνεντεύξεις

Προγράμματα E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: γνώσεις και δεξιότητες απόλυτα συνυφασμένες με τις εξελίξεις

EKPA elearningΣυνέντευξη στο Βαγγέλη Στεργιόπουλο για το eduadvisor.gr

 

Αργυρώ Γαλανοπούλου
Υπεύθυνη Προώθησης Προγραμμάτων E-Learning του ΚΕΚ ΕΚΠΑ

 

Αξιότιμη κυρία Γαλανοπούλου, πώς ορίζεται η διά βίου μάθηση και ποια είναι η σημασία της για την επαγγελματική εξέλιξη των ατόμων και την οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών; Σε ποιους απευθύνονται και σε τι αποσκοπούν τα Προγράμματα Συμπληρωματικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) που παρέχει το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (ΚΕΚ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ);

Ο ορισμός της διά βίου μάθησης σύμφωνα με το Ν.3879/10 (ΦΕΚ 163Α/21-9-10) είναι ο εξής: «Όλες οι μορφές μαθησιακών δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου που αποσκοπούν στην απόκτηση ή την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στην επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη του ατόμου, στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη της ικανότητας ενεργού συμμετοχής στα κοινά και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Περιλαμβάνει την τυπική εκπαίδευση, τη μη τυπική εκπαίδευση και την άτυπη μάθηση».


Είναι πραγματικότητα ότι η διά βίου μάθηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο για την προσωπική εξέλιξη των ατόμων όσο και για την γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από ένα καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης βελτιώνει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των ατόμων, δίνοντάς τους παράλληλα τα αναγκαία εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.


Το E-Learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (ΚΕΚ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) λειτουργεί με επιτυχία από το 2001 και παρέχει πάνω από 150 προγράμματα συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών κατευθύνσεων, όπως Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Επιχειρηματικότητα, Marketing, Λογιστική, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφορική, Τουριστικά, Περιβάλλον, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή, Υγεία, Φιλοσοφία κ.ά.


Όλα τα νέα προγράμματα που αναπτύσσονται προσανατολίζονται στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων που είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρόβλεψης των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και διασυνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση, αναπτύσσοντας κυρίως την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.


Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να βρει κανείς προγράμματα σε ένα πλήθος εκπαιδευτικών κατευθύνσεων, που συνδυάζουν τη θεωρητική εκπαίδευση με την εκμάθηση λογισμικών προγραμμάτων και την πρακτική εφαρμογή τους σε πραγματικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω case studies. Βασικός στόχος είναι η ενδυνάμωση των εκπαιδευομένων με δεξιότητες (skills) που απαιτούνται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Στα προγράμματα αυτά ο εκπαιδευόμενος μπορεί να επιλέξει τόσο την εταιρεία λογισμικού από την οποία θέλει να γίνει η εκμάθηση του λογισμικού όσο και την τρίτη εταιρεία σε δεδομένα της οποίας θα εφαρμόσει στην πράξη όσα έχει διδαχθεί. Στην ενέργεια αυτή συμμετέχουν 7 από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικών στην Ελλάδα (Altec, Entersoft, Epsilonnet, Orian, SingularLogic, Softone, Sysco) και 17 εταιρείες της αγοράς που χρησιμοποιούν παρόμοια λογισμικά. Τα προγράμματα διεξάγονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου και απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας, που είτε ξεκινάνε σήμερα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε εργάζονται ήδη ως στελέχη σε επιχειρήσεις και ενδιαφέρονται να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.


Μέχρι σήμερα, 14η χρονιά λειτουργίας των εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχουμε δεχθεί συνολικά περισσότερες από 55.000 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ στα προγράμματα έχουν συμμετάσχει πάνω από 30.000 άτομα.


Με ποιον τρόπο διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΚΕΚ; Πώς διατίθεται το εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων και πώς επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών; Υπάρχει ή όχι μηχανισμός αξιολόγησης των εκπαιδευομένων;

Η εκπαιδευτική διαδικασία στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΚΕΚ του ΕΚΠΑ διεξάγεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας στον εκπαιδευόμενο «αυτονομία», δηλαδή δυνατότητα μελέτης ανεξαρτήτως περιοριστικών παραγόντων, όπως η υποχρέωση της φυσικής του παρουσίας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία αντιστοιχεί σε ένα δικτυακό σύνδεσμο. Κάθε εκπαιδευόμενος, με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών, μπορεί να εισέρχεται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα οποιαδήποτε χρονική στιγμή και από οπουδήποτε το επιθυμεί.


Παράλληλα, παρέχεται πλήρης και καθημερινή εκπαιδευτική υποστήριξη από άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτές, στους οποίους ο εκπαιδευόμενος μπορεί να απευθύνεται, μέσω ενσωματωμένου στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας, για την άμεση επίλυση αποριών σχετιζόμενων με τα μαθήματα και τις ασκήσεις αξιολόγησης. Το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και ως e-book, προκειμένου να διευκολύνονται όσοι επιθυμούν να το τυπώσουν, και περιλαμβάνει, ανάλογα με το μάθημα, θεωρία εμπλουτισμένη με εικόνες και links, παραδείγματα - υποδειγματικές ασκήσεις, μελέτες περίπτωσης, βιντεοπαρουσιάσεις, μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, ασκήσεις αυτοαξιολόγησης, πρόσθετη βιβλιογραφία κ.ά.


Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (σε εβδομαδιαία βάση) μέσω τεστ αξιολόγησης που αναρτώνται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα και πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Επιπλέον, εφόσον το απαιτεί η φύση των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες πρέπει να παραδίδουν και τελικές εργασίες, στις οποίες και βαθμολογούνται. Η χορήγηση Πιστοποιητικού πραγματοποιείται εφόσον ο εκπαιδευόμενος λάβει σε όλα τα μαθήματα του Προγράμματος βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 50%.


Στο διαδικτυακό τόπο του E-Learning του ΚΕΚ γίνεται λόγος για ειδικότητες και επαγγέλματα του μέλλοντος, βάσει έρευνας του ΣΕΒ για τα επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας έως το 2020. Ποια είναι τα σχετικά επιμορφωτικά προγράμματα που προσφέρει το ΚΕΚ του ΕΚΠΑ;

Πέρα από τα «παραδοσιακά» προγράμματα εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν και επιμορφωτικά προγράμματα σε «ειδικότητες του μέλλοντος». Πρόκειται για προγράμματα που σχεδιάστηκαν με αφορμή τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ σχετικά με τα επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας έως το 2020, παρουσιάζοντας το «Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες». Τα προγράμματα αφορούν τους παρακάτω 7 τομείς: Ενέργειας, Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, Τροφίμων, Δομικών Προϊόντων, Περιβάλλοντος, Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) και Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα προγράμματα που διατίθενται, όπως, για παράδειγμα, ο Υπεύθυνος Διαδικτύου, ο Ειδικός Αντιρρύπανσης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων, ο Μηχανικός Κατασκευών με Έμφαση στη Διαχείριση Ενέργειας, Έξυπνα Ενεργειακά Δίκτυα, Πληροφορική της Υγείας, Στέλεχος Εργαστηρίων Τροφίμων στον Τομέα της Ποιότητας, Η Παραγωγή Φαρμακευτικών και Παραφαρμακευτικών Προϊόντων κ.ά.


«Επιχειρηματικότητα: Συμβουλευτική και Εφαρμογή»: αυτός είναι ο τίτλος του προγράμματος ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών που προσφέρει το E-Learning του ΚΕΚ σε όσους ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν στις βασικές αρχές της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και να τύχουν έμπρακτης υποστήριξης στη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου τους. Ποια είναι τα ουσιαστικά οφέλη από την παρακολούθηση του εν λόγω προγράμματος;

Το Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: Συμβουλευτική και Εφαρμογή» είναι ένα νέο πρόγραμμα, που διατέθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2014, έχει διάρκεια 4 μήνες και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να κατανοήσει έννοιες και μεθόδους που θα τον βοηθήσουν να αποτυπώσει σωστά τη δική του επιχειρηματική ιδέα. Η παρακολούθηση περιλαμβάνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διά ζώσης συναντήσεις για το πρακτικό μέρος του προγράμματος. Για τους συμμετέχοντες που διαμένουν εκτός Αττικής υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω live streaming.


Μετά την παρακολούθηση του Προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:

  • συντάξουν το Επιχειρηματικό Σχέδιο της δικής τους Ιδέας
  • αναγνωρίζουν τα αναγκαία βήματα για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • γνωρίζουν έννοιες σχετικές με την Επιχειρηματικότητα, την Αγορά, το Marketing και τη Χρηματοδότηση
  • παρουσιάσουν την Επιχειρηματική τους Ιδέα σε κοινό
  • δηλώσουν συμμετοχή σε Διαγωνισμούς Επιχειρηματικότητας

 

Πηγή: eduadvisor.gr

Δείτε περισσότερες Συνεντεύξεις: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/synentefxeis

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.