WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Μαθήματα πατριδογνωσίας

Λίμνη Πλαστήρα: Το θεσσαλικό στολίδι της φύσης που «έφτιαξε» ο άνθρωπος

Λίμνη Πλαστήρα: Το θεσσαλικό στολίδι της φύσης που «έφτιαξε» ο άνθρωπος

Συνηθίζουμε να λέμε για την τύχη που έχουμε να ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, προικισμένη από τη φύση. Η Λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι της Θεσσαλίας, είναι μια εξαίρεση σε αυτό. Όχι ότι δεν είναι ένας πανέμορφος τόπος με πανέμορφη φύση, φυσικά είναι. Αλλά είναι ένας τόπος που δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το ανθρώπινο χέρι συνεργεί στη δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος απαράμιλλης ομορφιάς.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα και φέρει τη σφραγίδα του, αφού από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας και μέχρι το θάνατό του, υποστήριξε και προώθησε με φανατισμό την κατασκευή της, αν και δεν πρόφτασε να τη δει.

 

Το Φράγμα μήκους 220μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού). Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού, και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Aπό τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητα της. Οι δεκάδες επενδύσεις την τελευταία κυρίως δεκαετία, μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους. Η βορειοδυτική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα είναι η περισσότερο αναπτυγμένη εξαιτίας της σημαντικά καλύτερης θέας που προσφέρει. Συγκεκριμένα τα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας είναι το επίκεντρο του τουρισμού στην περιοχή. Η περιοχή είναι ιδανική για εκδρομές του Σαββατοκύριακου αλλά αν αποφασίσετε να παραμείνετε περισσότερες μέρες μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τα Μετέωρα, σε απόσταση μίας ώρας.

 

Πότε να πάτε

Κάθε εποχή έχει τη χάρη της στη Λίμνη Πλαστήρα. Αλλά αν τελικά προγραμματίζετε να την επισκεφτείτε, καλό θα είναι να το κάνετε σχετικά σύντομα. Και αυτό γιατί το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές που η φύση της Λίμνης είναι στα καλύτερα της.

 

Τι να δείτε

Το φράγμα
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης.

Σήμερα αποτελεί ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Ακόμη από τη θέση Μούχα, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα φιόρδ της λίμνης και το νησάκι Νιάγκα.

Εδώ ντόπιοι παραγωγοί θα σας προσφέρουν σουβενίρ αλλά και διάφορα τοπικά προϊόντα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσκεψη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό έργο την εποχή που έγινε.

 

To Παρατηρητήριο
Tην πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε αναμφισβήτητα από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο, αφήνεις το βλέμμα σου να χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, με τα φιορδ και το κατάφυτο νησάκι της. Aπό την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, η θέα φτάνει μέχρι τον Όλυμπο. Μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη σε όλο το μήκος και το πλάτος της, τον ουρανό με τα σπάνια πουλιά, το αλπικό δάσος, τις γυμνές κορυφές των ψηλών βουνών να ζωγραφίζονται στο βάθος.

 

Το Μοναστήρι της Πελεκητής

Στα 1400 μέτρα, επάνω στο χείλος της απόκρημνης πλαγιάς των Αγράφων, ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του χωριού Καρίτσα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, το μοναστήρι της Παναγιάς Πελεκητής αποτελεί ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα.

Φιλοξενεί σπάνιες τοιχογραφίες, το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι η περίτεχνη κατασκευή της μονής – ένα αληθινό έργο τέχνης πελεκημένο πάνω στο βράχο με τέχνη και ζήλο.

 

Πηγή: travel.gr

 

Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.