Εξερευνώντας το εμβληματικό Φράγμα του Μαραθώνα
Η ιστορία είναι πολύ παλιά. Ξεκίνησε την ώρα που οι Αθηναίοι διάλεξαν ως προστάτιδά τους τη θεά Αθηνά, αντί του Ποσειδώνα, σε εκείνον τον περιβόητο αγώνα μεταξύ των δύο θεών.
Ο άρχοντας των υδάτων, όπως είναι φυσικό, προσβλήθηκε και τιμώρησε την πόλη με διαρκή έλλειψη νερού. Οι Αθηναίοι, για αιώνες, προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό με όποιο τρόπο μπορούσαν. Πηγάδια, δημόσιες κρήνες στις γειτονιές, το ρωμαϊκό υδραγωγείο που οικοδόμησε ο Αδριανός και για αιώνες τροφοδοτούσε το λεκανοπέδιο. Η μαζική εγκατάσταση προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο έκαναν το πρόβλημα της λειψυδρίας ανυπέρβλητο. Μόλις τρία χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση με την αμερικάνικη εταιρεία ΟΥΛΕΝ για την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα.
Τα έργα αρχίζουν τάχιστα, με στόχο το φράγμα να συγκεντρώνει τα νερά των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα σε μία τεχνητή λίμνη. Για την κατασκευή του τοξωτού φράγματος, 2.000 εργάτες δούλευαν καθημερινά επί τρία χρόνια. Ως βασικό υλικό, επιλέχθηκε το πεντελικό μάρμαρο, για την επεξεργασία του οποίου χιλιάδες γυναίκες δούλευαν νυχθημερόν.
Από τη λίμνη το νερό έφτανε στην Αθήνα μέσω της σήραγγας του Μπογιατίου, η οποία κατασκευάστηκε και αυτή σε χρόνο ρεκόρ. Για τη διανομή του νερού, σωλήνες μήκους 880 χιλιόμετρων τοποθετήθηκαν στην Αθήνα, τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές της Αττικής και άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Στις 25 Οκτωβρίου του 1928, σε μία λαμπρή τελετή, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινίασε το έργο και έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας της Αθήνας.
Ακόμη και σήμερα καθίσταται μοναδικό στον κόσμο
Η σοφή επιλογή, το φράγμα να κατασκευαστεί από πεντελικό μάρμαρο, γεγονός που το καθιστά ακόμη και σήμερα μοναδικό στον κόσμο, μετέτρεψε ένα τεχνικό έργο σε σημαντικό τοπόσημο της Αττικής. Τα σκαλοπάτια του φράγματος, αποτυπώθηκαν μοναδικά στην ελληνική ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα», που γυρίστηκε το 1970, όπου ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως Ορέστης, χάνει τη ζωή του από γερμανικές σφαίρες, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να θρηνεί δίπλα του.
Το μάρμαρο, που λάμπει κάτω από τον αττικό ήλιο, και η βόλτα στην περιοχή είναι πάντα μια πανέμορφη εμπειρία. Η απόσταση από την Αθήνα, κάνει το σημείο ιδανικό προορισμό για ημερήσια απόδραση. Το φυσικό περιβάλλον είναι ιδανικό σκηνικό πεζοπορίες ή ποδηλατάδα. Ειδικά το σημείο του δρόμου δίπλα στο φράγμα έχει εκπληκτική θέα σε όλο το έργο και την πανέμορφη λίμνη. Πολύ κοντά στο φράγμα, το Μουσείο Νερού, ένα μικρό πέτρινο κτήριο, ξετυλίγει την ιστορία των εργασιών κατασκευής του φράγματος. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργαλεία και εξοπλισμοί που χρησιμοποιήθηκαν από τους εκατοντάδες εργάτες και υπαλλήλους που ολοκλήρωσαν αυτό το μεγάλο τεχνικό έργο, ανασυνθέτουν την τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων. Στην αυλή του μουσείου υπάρχουν βαγονέτα για τη μεταφορά των υλικών και ένα τεράστιο μεταλλικό καλούπι του αγωγού ύδρευσης.
Ένα από τα ομορφότερα σημεία προς επίσκεψη, είναι ο μικρός μαρμάρινος ναΐσκος που χτίστηκε στη βάση του φράγματος, από τη βαθμιδωτή του πλευρά. Ο αρχαιοελληνικός ναός, είναι ακριβές αντίγραφο του ναού που έχτισαν οι Αθηναίοι στους Δελφούς μετά τη νίκη τους στη Μάχη του Μαραθώνα. Ο σύγχρονος ναός που αναγέρθηκε μετά την ολοκλήρωση του φράγματος, σηματοδοτούσε τη νίκη της σύγχρονης Ελλάδας απέναντι στη λειψυδρία και την πίστη όλων των ανθρώπων που εργάστηκαν σ’ αυτό το έργο ότι η χώρα μπαίνει σε μια καινούρια εποχή.
Πηγή: travel.gr
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia