WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Μαθήματα πατριδογνωσίας

Ιεράπετρα.. η νοτιότερη περιοχή της Ελλάδας

IerapetraΗ Ιεράπετρα στην αρχαιότητα

Η Ιεράπετρα υπήρξε μια από τις σπουδαίες πόλεις στην αρχαιότητα, με το όνομα Κύρβα που συνδέεται με τη Ρόδο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Κύρβας ήταν ένας από τους Τελχίνες που ήρθαν από τη Ρόδο και ίδρυσαν την πόλη που γνωρίζουμε ως σήμερα Ιεράπετρα. Αργότερα η πόλη μετονομάστηκε σε Πυτνά, Κάμιρος, Ιεράπυτνα και τελικά σε Ιεράπετρα που σημαίνει "Ιερός Λόφος", λόγω του Ιερού που υπήρχε εκεί στα αρχαία χρόνια. Τον 1ο αιώνα πΧ η Ιεράπετρα είχε ένα από τα πολύ σημαντικά λιμάνια της Κρήτης, εκμεταλλευόμενη φυσικά τη στρατηγική της θέση για εμπορικές συναλλαγές με τα κράτη της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου. Η δύναμη και η επιρροή που απέκτησε η Ιεράπετρα είχε συνέπειες, καθώς έδωσε την αφορμή σε γειτονικές πόλεις της περιοχής να στραφούν εναντίον της. Η Βιάννος, η Μάλα καθώς και η Πραισός ανέπτυξαν εχθρική δράση εναντίον της Ιεράπετρας, ωστόσο το 2ο αιώνα και πάλι η Ιεράπετρα κατάφερε να επικρατήσει και να γίνει η μεγαλύτερη σε έκταση πόλη στη Νότια Κρήτη.


Η Ιεράπετρα την εποχή των Ρωμαίων

Όταν τον 1ο πΧ αιώνα η Ρώμη χτύπησε την πόρτα της Κρήτης, η Ιεράπετρα αντιστάθηκε σθεναρά, ωστόσο έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων το 66 πΧ. Oι Ρωμαίοι αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της θέσης της, ανοικοδόμησαν εκ νέου την πόλη, επιτρέποντας της να γνωρίσει τη δεύτερη και μεγαλύτερη ακμή στην ιστορία της. Η Ιεράπετρα την εποχή των Ρωμαίων γέμισε με εντυπωσιακά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, με θέατρα, υδραγωγεία, δημόσια λουτρά, επιγραφές και αγάλματα. Μια από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν τα χρόνια της Ρωμαϊκής περιόδου ήταν η Ναυμαχία, μια τεράστια τεχνητή κατασκευή όπου γίνονταν αναπαραστάσεις ναυμαχιών για την ψυχαγωγία των πολιτών και των ευγενών της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θαλάσσια αυτή κατασκευή βρισκόταν κάπου στα δυτικά της πόλης. Η Ιεράπετρα διατήρησε τη σημασία της κατά τη διάρκεια της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου, αλλά καταστράφηκε από τους Άραβες.


Η Ιεράπετρα από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι την Τουρκοκρατία

Η Ιεράπετρα διατήρησε την δύναμη της κατά την περίοδο του Βυζαντίου, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική της γεωγραφική θέση. Ωστόσο, η θέση αυτή υπήρξε ευχή και κατάρα για την Ιεράπετρα, αφού αποτέλεσε θέλγητρο για πολλούς που θέλησαν να κυριαρχήσουν στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να βιώσει διάφορες καταστροφές και φάσεις διαδοχικών κατακτήσεων, με τους Άραβες να έρχονται τον 9ο αιώνα, τους Ενετούς το 13ο, και τους Τούρκους τον 17ο αιώνα.

Τα χωριά κοντά στην Ιεράπετρα γνώρισαν τραγικές στιγμές στον 20ο αιώνα, κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, όταν οι Γερμανικές δυνάμεις επέβαλαν αντίποινα για τη δραστηριότητα των Κρητικών εναντίον τους (απαγωγή του Στρατηγού Κράϊπε).


Η Ιεράπετρα σήμερα

Σήμερα η Ιεράπετρα είναι η πλουσιότερη πόλη της Κρήτης και μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας. Πηγή του πλούτου της είναι τα εκτός εποχής κηπευτικά προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια (έκτασης 10.000 περίπου στρεμμάτων) και η ελιά που καλλιεργείται στον εύφορο κάμπο της.

Οι όμορφες, απέραντες και καθαρές παραλίες της μαζί με την καλαίσθητη ξενοδοχειακή υποδομή της περιοχής, βοηθούν την τουριστική ανάπτυξη κι έτσι η πόλη αποτελεί ένα σπουδαίο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ανατολικής Κρήτης.

 

Πηγή: sites.google.com

 

Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.