Τα μυστικά της Τροιζήνας
Στο βορειοανατολικό τμήμα της αργολικής χερσονήσου, η Τροιζήνα είναι ένας τόπος πλούσιος σε εναλλαγές τοπίου, αλλά και στολισμένος με σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας.
Ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες αποτελούν η επιβλητική οροσειρά των Αδέρων, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η κωμόπολη του Γαλατά, πέρασμα για τον Πόρο, και τα ορεινά χωριά, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, ο υγρότοπος της Ψήφτας, με οικολογικό ενδιαφέρον, και το στενό της Τακτικούπολης.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, η Τροιζήνα ήταν η γενέτειρα του αθηναίου βασιλιά και ήρωα Θησέα, καθώς και ο χώρος όπου διαδραματίστηκε η τραγική ιστορία του Ιππόλυτου, γιου του Θησέα, και της Φαίδρας.
Η περιοχή κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους και υπήρξε μια από τις πόλεις της Αργολίδας που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.
Στους Νεότερους Χρόνους η Τροιζήνα έγινε γνωστή ως τόπος σύγκλησης της Γ' Εθνοσυνέλευσης (Μάρτιος-Μάιος 1827), που ψήφισε το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» και εξέλεξε κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Αξιόλογη είναι η τουριστική κίνηση στα καφέ και τα μεζεδοπωλεία της προκυμαίας του Γαλατά, κωμόπολης με ωραία θέα στον παραδοσιακό οικισμό του Πόρου. Σε μικρή απόσταση από το Γαλατά βρίσκεται το φημισμένο άλλοτε Λεμονοδάσος, περιοχή κατάφυτη από λεμονιές και πορτοκαλιές.
Στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατά την προσοχή των επισκεπτών προσελκύουν ο αρχαιολογικός χώρος της Μεγάλης Μαγούλας, διοικητικό κέντρο της Τροιζήνας των Μυκηναϊκών Χρόνων, και οι Αδέρες, οροσειρά πάνω από το Γαλατά, με μοναδική θέα.
Το μεσόγειο χωριό της Τροιζήνας οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο αρχαιολογικός χώρος της Τροιζήνας (με τον Πύργο του Διατειχίσματος, το ιερό των Μουσών, το τέμενος του Ιππολύτου κ.ά.), το Διαβολογέφυρο, περιοχή με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, η μεταβυζαντινή μονή του Αγίου Δημητρίου και η μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου.
Κοντά στο στενότερο σημείο της χερσονήσου των Μεθάνων, σε περιοχή με ιχθυοκαλλιέργειες, είναι χτισμένη η Τακτικούπολη. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο όρμος Βυδίου, που ταυτίζεται με τον Πώγωνα, το αρχαίο λιμάνι της Τροιζήνας.
Σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Τακτικούπολης είναι τα ερείπια αρχαίου φρουρίου (πιθανώς, αυτού που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι το 425 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου) και το κάστρο του Φαβιέρου, που χτίστηκε το 19ο αιώνα και αποτέλεσε έδρα του γάλλου στρατηγού και φιλέλληνα Φαβιέρου (1782-1855).
*Φωτογραφία: Η Τροιζήνα, μεσόγειο χωριό, τόπος σύγκλησης της Γ' Εθνοσυνέλευσης
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia