Αίγιο, ο τόπος και τα μνημεία
Δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και έδρα του Δήμου Αιγιάλειας, το Αίγιο κατέχει τη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που υπήρξε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αχαιών, έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας.
Το Αίγιο, που έφερε την ονομασία Βοστίτσα κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους, ήταν η πρώτη πόλη που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό κατά την Επανάσταση του 1821 (στις 26 Μαρτίου).
Η ιστορία του τόπου, η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, είναι άρρηκτα δεμένη εδώ και πολλές δεκαετίες με το εμπόριο της φημισμένης κορινθιακής σταφίδας που φέρει την ονομασία «Βοστίτσα» ("Vostizza"), καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή Αιγιάλεια, ξεχωρίζει δε για το υπέροχο άρωμα και τη μοναδική γεύση της.
Την πόλη στολίζουν ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας Φανερωμένης, χτισμένος σε σχέδια του Τσίλερ, το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου, το αποκατεστημένο νεοκλασικό κτίριο της παλαιάς δημοτικής αγοράς, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, και η όμορφη πλατεία Ψηλά Αλώνια, με θέα στον Κορινθιακό κόλπο.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει, ασφαλώς, να γίνει στην εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Αιγίου και αποτελεί πανελλήνιο προσκύνημα χάρη στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το αγίασμα. Χτισμένος εν μέρει μέσα σε βράχο, σε ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ναός εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (εορτή Ζωοδόχου Πηγής).
Κοντά στο Αίγιο βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Αλυκής, με καλαμιώνες και αλμυρόβαλτους, σημαντικός βιότοπος για την ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής.
Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου βρίσκονται ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες της Αιγιάλειας, του προικισμένου από τη φύση βορειοανατολικού τμήματος της Αχαΐας: Άκολη (Άβυθος), Διγελιώτικα (ιδανική για τους λάτρεις του surfing και του kitesurfing), Λόγγος - Σελιανίτικα (με ιδιαίτερα αξιόλογη τουριστική υποδομή), Τέμενη και Βαλιμίτικα.
*Φωτογραφία: Άποψη της πόλης του Αιγίου
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia