Ψαρά, πατρίδα άξιων ναυτικών
Πατρίδα του θρυλικού πυρπολητή, ναυάρχου και πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Κανάρη, το νησί των Ψαρών είναι πανελληνίως γνωστό για τη ναυτοσύνη των κατοίκων του, αλλά και για το βαρύτατο τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει τον Ιούνιο του 1824, όταν οι τουρκικές δυνάμεις το κατέστρεψαν ολοκληρωτικά λόγω της συμβολής του στον επαναστατικό αγώνα.
Το γαλήνιο και παρθένο τοπίο, το όμορφο φυσικό ανάγλυφο, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι θαυμάσιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, ο γραφικός οικισμός με το λιμάνι κερδίζουν τους επισκέπτες του νησιού από την πρώτη στιγμή.
Γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία Ψύρα, το νησί, στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί μυκηναϊκός οικισμός και νεκρόπολη, αποικίστηκε επί Τουρκοκρατίας από Θεσσαλούς, Ευβοείς, Χιώτες και κατοίκους άλλων περιοχών, που συγκεντρώθηκαν στο Παλαιόκαστρο, για να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές.
Χάρη στην αξιοσημείωτη ναυτική δραστηριότητα των κατοίκων των Ψαρών, το νησί συγκαταλεγόταν στις παραμονές της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του υπόδουλου έθνους.
Οι πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε ο ψαριανός στόλος στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και η ανάδειξη ξακουστών ναυμάχων και πυρπολητών (Κανάρης, Παπανικολής, Αποστόλης, Βρατσάνοι κ.ά.), είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους και την εξόντωση των κατοίκων του.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα των Ψαρών συγκαταλέγονται οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η προτομή και το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη, το κτίριο του δημαρχείου, το Παλαιόκαστρο (Μαύρη Ράχη), βραχώδες ύψωμα με αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και τόπος ηρωικής θυσίας κατοίκων των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824, ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή του νησιού με την πανοραμική θέα, και η μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού.
*Φωτογραφία: Ψαρά
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia