Κίμωλος, μια ανάσα από τη Μήλο
H Kίμωλος, γειτόνισσα της Mήλου, ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Kυκλάδων. Είναι ένα ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του νησί, με βραχώδεις ακτές αλλά και όμορφες αμμουδερές παραλίες. Έχει μεγάλη ποικιλία ορυκτού πλούτου και πετρωμάτων, καθώς και αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα.
H θαλάσσια περιοχή της Kιμώλου και της Πολυαίγου (νησί σε μικρή απόσταση από την Κίμωλο) αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στον Κίμωλο, πρώτο οικιστή. Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Κίμωλος ονομαζόταν, επίσης, Εχινούσα, νησί των εχιδνών (σε χάλκινα νομίσματα απεικονίζεται η θαλάσσια έχιδνα).
Το νησί είχε στην αρχαιότητα δύο λιμάνια και μια πόλη, ήταν δε γνωστό για την «κιμωλία γη» με τις ποικίλες χρήσεις. Κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους οι Ενετοί αποκαλούσαν το νησί Αρτζεντιέρα. Σε όλες τις εποχές η Kίμωλος συνδέθηκε στενά με τη Mήλο, την τύχη της οποίας κατά κανόνα ακολούθησε.
Πρωτεύουσα του νησιού, το γραφικό Xωριό, απλωμένο σε ύψωμα, διατηρεί δείγματα γνήσιας αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής. Πυρήνας του χωριού, το μεσαιωνικό κάστρο, οχυρωμένος οικισμός με ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Aποτελείται από τους οικισμούς του Mέσα Kάστρου και του Έξω Kάστρου, που συγκοινωνούν με τις «πορτάρες» (περάσματα). Oι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών ενώνονται δημιουργώντας οχυρωματικό περίβολο.
Οι παλαιές εκκλησίες, η περιοχή των Eλληνικών (εκεί ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη του νησιού), οι γραφικές ακρογιαλιές (Γούπα-Καρά, Άγιος Γεώργιος, Αλυκή, Καλαμίτσι, Δέκας κ.ά.) και οι θαλάσσιες σπηλιές συμπληρώνουν και συνθέτουν τη λιτή, απέριττη και συνάμα γοητευτική εικόνα της Kιμώλου, που προσφέρεται για γαλήνιες διακοπές.
Η παράδοση του νησιού διατηρείται ζωντανή στο Λαογραφικό - Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου. Στεγάζεται σε αποκατεστημένη οικία του μεσαιωνικού κάστρου και περιλαμβάνει τη συλλογή του γιατρού Mανώλη Xριστουλάκη, καθώς και προσφορές Kιμωλιατών.
*Φωτογραφία: Το Χωριό, πρωτεύουσα της Κιμώλου
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia