Παξοί, η γοητευτική όψη του Ιονίου
Οι Παξοί, το νησί που απέσπασε ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του από την Κέρκυρα, για να το κάνει ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη, είναι ένας τόπος ειδυλλιακός, προικισμένος αφειδώλευτα από τη φύση.
Το νησί (σύμβολό του, η τρίαινα του θεού) συνδέθηκε στενά από την αρχαιότητα με την Kέρκυρα, την ιστορική πορεία της οποίας ακολούθησε. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός του. Επί Ενετοκρατίας στο νησί αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία και η γεωργία.
Οι κάτοικοι των Παξών έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί, όπως και τα άλλα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.
Δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικοί όρμοι, απόκρημνες ακτές και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, αιωνόβιες ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνοι εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια και τις ξερολιθιές.
Στους εκπληκτικά όμορφους όρμους των Παξών ελλιμενίζονται πολυάριθμα εκδρομικά σκάφη.
Πρωτεύουσα και λιμάνι των Παξών είναι ο Γάιος, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση.
Στολίδι του λιμανιού είναι το νησάκι του Αγίου Νικολάου, με ενετικό φρούριο, τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη, καθώς και ανεμόμυλο.
Εκδρομικά σκάφη με αφετηρία το Γάιο πραγματοποιούν το γύρο του νησιού και συνδέουν τους Παξούς με τους Αντίπαξους, νησί με πλούσια βλάστηση και δαντελωτές ακτές, γνωστό για τις μαγευτικές παραλίες του (Βουτούμι, Μεσοβρίκα, Βρίκα κ.ά.).
Η Λάκκα, στο βόρειο τμήμα των Παξών, είναι ένας γραφικός παραθεριστικός οικισμός, χτισμένος στο μυχό ενός κλειστού απάνεμου όρμου. Από το λιμανάκι του οικισμού πραγματοποιούνται εκδρομές σε κοντινές παραλίες.
Νοτιότερα, στις ανατολικές ακτές των Παξών, βρίσκεται ο Λογγός, ένα χαρακτηριστικό επτανησιακό χωριό, χτισμένο σε γραφικό όρμο με όμορφη ακρογιαλιά. Ο Λογγός φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του.
Δύο μεσόγεια χωριά των Παξών με αρκετά παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια είναι τα Μαγαζιά και ο Οζιάς.
Στον κατάλογο με τις τοπικές νοστιμιές περιλαμβάνονται ψάρια, θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, «σκορπιός μπουρδέτο», «σμέρνα μπιάνκο», πιλάφι με πάτελες (πεταλίδες), «σαβούρο» (μαριναρισμένα ψάρια με σταφίδα και δεντρολίβανο), κόκορας παστιτσάδα, τρυγόνια με αγκινάρες και κουκιά, «τσιλιχουρδόπιτα».
*Φωτογραφία: Η Κακή Λαγκάδα, στην ανατολική ακτογραμμή των Παξών
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia