Η λάμψη της Ανάφης
Τόπος γαλήνιος, ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία, ειδυλλιακές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και μονοπάτια για πεζοπορία, η Ανάφη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, ανατολικά της Σαντορίνης.
Το νησί οφείλει την ονομασία του (αναλλοίωτη από την αρχαιότητα) σε ένα περιστατικό της Αργοναυτικής εκστρατείας. Επιστρέφοντας από την Κολχίδα στην Ιωλκό, οι Αργοναύτες συνάντησαν σφοδρή κακοκαιρία.
Η επίκληση του Ιάσονα προς τον Απόλλωνα να τους συντρέξει πριν από την καταστροφή αποδείχθηκε σωτήρια: ο θεός έριξε με το τόξο του ένα βέλος μπροστά στους Αργοναύτες κι ο γύρω χώρος έλαμψε αμέσως.
Ένα μικρό νησί ανεφάνη (από το ρήμα αυτό προήλθε το όνομα του νησιού), ξεπρόβαλε δηλαδή με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και αποτέλεσε καταφύγιο για τους Αργοναύτες.
Αυτοί ίδρυσαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα, ο οποίος έκτοτε λατρεύτηκε ως Αναφαίος ή Αιγλήτης (αίγλη-λάμψη).
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν Φοίνικες με αρχηγό τον Μεμβλίαρο.
Η αρχαία πόλη της Ανάφης ιδρύθηκε από Δωριείς τον 8ο αιώνα π.Χ. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Ανάφη μαστιζόταν από πειρατικές επιδρομές, γεγονός που ανάγκασε πολλούς κατοίκους να καταφύγουν στην Kρήτη.
Το 1537, και αφού μεσολάβησαν περίοδοι ενετικής κυριαρχίας, το νησί κατελήφθη από τους Τούρκους, μετά την καταστροφική επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Επί Τουρκοκρατίας συχνές ήταν οι πειρατικές επιθέσεις. Στην Επανάσταση του 1821 το νησί βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις.
Στη δεκαετία 1860-1870 μάστορες που είχαν μεταναστεύσει από την Ανάφη (και άλλα Κυκλαδονήσια) έχτισαν στο Βράχο της Ακρόπολης το γραφικό οικισμό των Αναφιώτικων. Κατά το Μεσοπόλεμο το νησί υπήρξε τόπος εξορίας. Σημαντική υπήρξε η συμβολή των κατοίκων της Ανάφης στην προώθηση στρατιωτικών και πολιτικών προς τη Μέση Ανατολή κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τους επισκέπτες της Ανάφης προσελκύουν η πυκνοδομημένη Χώρα με την υπέροχη θέα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι (τα λείψανα της αρχαίας πόλης της Ανάφης και του επινείου της, τα ερείπια του ιερού του Αιγλήτη ή Αναφαίου Απόλλωνα), ο επιβλητικός βράχος του Καλάμου με τη μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στην κορυφή του, τα ξωκλήσια της υπαίθρου, οι θαυμάσιες ακρογιαλιές.
Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες Κλεισίδι, Έξω Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι, Μοναστήρι, Πράσα και Άγιος Γεώργιος.
*Φωτογραφία: Ανάφη, η Παναγία η Καλαμιώτισσα
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia